Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:35 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorul Bodean şi abuzul în serviciu Nicuşor Constantinescu, urmărit penal din cauza elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol (documente)

ro

01 Apr, 2015 00:00 4060 Marime text
În cauză, Andrei Bodean beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii
 
Un nou dosar pentru Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa! Ieri, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Constanţa au anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Constantinescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. În concret, şeful suspendat al CJC este acuzat că, în urmă cu doi ani, „a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» şi «Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor»“. Pe data de 15 decembrie 2014, elicopterul respectiv s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, incident în urma căruia au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel.
 
Aproape de jumătatea lunii decembrie 2014, ZIUA de Constanţa prezenta în exclusivitate o serie de informaţii cu privire la atribuirea contractului pentru servicii de operare şi întreţinere elicopter medicalizat EC 135 T2e/P2e. Atribuirea a avut loc în urma procedurii de negociere accelerată, iar singurul ofertant a fost SC Regional Air Services SRL. Unitatea şi-a adjudecat contractul în valoare totală de 793.000 de euro.
 
Angajaţii de la Anticorupţie spun că atribuirea contractului de achiziţie publică s-ar fi realizat „prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit pentru acţiuni de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită şi conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) a elicopterului respectiv“.

România - Bulgaria

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai arată că, „în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă, din judeţul Constanţa, România, şi districtul Dobrich, Bulgaria“.

„Operarea gratuită de la SMURD“

„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat“, „Servicii de transport ocazional“ şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor“, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită şi conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) a elicopterului respectiv“, potrivit DNA.

„Din fondurile publice ale judeţului Constanţa“

„La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi achiziţionat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie. DNA spune că „inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală“.

Precizări importante din partea Regional Air Services SRL

La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii SC Regional Air Services SRL au menţionat următoarele: „În legătură cu formularea că CJ Constanţa «a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică“ şi «Nicuşor Daniel a pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice», precizăm: Regional Air Services a ofertat în urma publicării în SEAP a anunţului nr. 142170 / 26.06.2013, fiind singurul ofertant autorizat pentru acest tip de serviciu, care impune respectarea reglementarilor Part M Subpart G şi I - conform reglementarii europene EC 2042 / 2003 - Partea M, Partea 145 si EU - OPS, reglementari aflate sub supravegherea Autorităţii Aeronautice Civile Române. Ca urmare a contractului, nu CJ a «pus la dispoziţie» un elicopter, ci RAS Tuzla a «pus la dispoziţie» nişte servicii către CJ. Utilizarea elicopterului a fost întotdeauna la dispoziţia exclusivă a CJ. Vedem că anchetatorii menţionează faptul că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită a elicopterului. Şi aici e nevoie de precizări: SMURD nu putea să furnizeze acest serviciu, deoarece este operator militar. România şi-a asumat respectarea noilor standarde EASA (European Aviation Safety Agency) în domeniul aviaţiei până în noiembrie 2014. Conform acestor reglementari, zborul medical este o operaţiune civilă. Acest lucru reiese şi din adresa AACR (Autoritatea Aeronautică Civilă Română) (n.r. care poate fi consultată accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa), singura autoritate din România ce are competenţa să reglementeze aceste operaţiuni. În plus, proiectul de finanţare europeană este unul civil: UE nu dă bani pentru armata unui stat membru. Operarea unui elicopter nu poate fi «gratuită», indiferent cine este operatorul. Operarea, navigabilitatea şi întreţinerea unui elicopter presupun costuri reale şi clare, foarte bine cuantificate de către orice furnizor, dintre care combustibil, cheltuieli salariale, operare efectivă, şcolarizare personal pe tipul de elicopter etc., şi nu poate fi «gratuită», cu atât mai mult cu cât este vorba de o instituţie de stat, nu privată, deci are un regim clar de bugetare şi de efectuare a cheltuielilor / plăţilor / deconturilor“.

Informaţii în exclusivitate

Aşa cum precizam şi mai sus, aproape de jumătatea lunii decembrie 2014, ZIUA de Constanţa prezenta în exclusivitate o serie de informaţii cu privire la atribuirea contractului pentru servicii de operare şi întreţinere elicopter medicalizat EC 135 T2e/P2e. Totul a avut loc avut loc în urma procedurii de negociere accelerată, iar singurul ofertant a fost SC Regional Air Services SRL. Unitatea şi-a adjudecat contractul în valoare totală de 793.000 de euro.

Comisia de evaluare

Potrivit procesului-verbal al şedinţei de deschidere şi negociere, comisia de evaluare a fost formată din: preşedinte - Mihaela Lungu, şef Serviciu - Serviciul Achiziţii, membri - Roxana Drăgan, inspector Serviciul Implementare Proiecte, Direcţia Generală Proiecte, Iuliana Rizea, inspector Serviciul Pregătire Proiecte, Direcţia Generală Proiecte, Aurica Stoian, consultant financiar, colaborator al Consiliului Judeţean Constanţa, şi Crina Boieru, consilier juridic DGAPJ.

Tariful mediu anual, 157.700 de euro

Pentru condiţiile minimale din caietul de sarcini, tariful mediu anual era de 157.700 de euro, la care se adăuga, în primul an, suma de 4.500 de euro pentru costurile de introducere a elicopterului în sistemul propriu de operare şi întreţinere, iar în perioada de post garanţie, se adăugau costuri pentru perioada postgaranţie. Tariful era estimativ, fiind raportat la numărul de ore de zbor prestate şi la dezvoltarea serviciilor prin alocarea de personal suplimentar de operare şi întreţinere.

Taxe de aeroport

Potrivit raportului procedurii, tariful general nu includea cheltuielile cu terţii în favoarea autorităţii contractante, respectiv taxe aeroport, taxe solicitate de AACR sau alte taxe conexe operării, care erau în sarcina autorităţii contractante, ca proprietar al elicopterului, respectiv Consiliul Judeţean Constanţa, şi care vor fi refacturate autorităţii contractante cu un adaos de 5%.

„S-a trezit domnul Arafat“

Revenind la prăbuşirea elicopterului în lacul Siutghiol, Nicuşor Constantinescu a declarat că „destinaţia elicopterului a fost schimbată anul acesta (n.r. 2014), din păcate, cât eram în SUA!“. „Domnul Arafat i-a schimbat destinaţia! A făcut deturnare! (...) Conform caietului de sarcini, anul trecut, când s-a dat în folosinţă, s-a făcut licitaţie publică pentru operare, aprobată de toate autorităţile, inclusiv cele civile române, în conformitate cu normele şi standardele UE. Am refuzat să predau acest elicopter domnului Arafat fără să îşi asume cineva responsabilitatea schimbării destinaţiei! Eu nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinaţia elicopterului! I-am spus: «Domnule secretar de stat, dacă vrei, semnează dumneata! Și ți-l dau! Că n-o să plătesc eu mentenanţă din puţinii bani ai Consiliului Judeţean!». Vă daţi seama că dacă avea flotoarele, elicopterul plutea? Veneau la cafenea şi beam cafea cu membrii echipajelor, azi! Cine a tăiat flotoarele să plătească! Destinaţia acestui elicopter era supraveghere, intervenţie, aterizare pe apă, destinaţia a fost pentru un lucru şi destinaţia SMURD-ului e alta, să ducă răniţi! Ăsta e şi să ducă bolnavi, gravide! Mi s-a cerut personal de domnul Arafat să schimb destinaţia elicopterului şi nu am fost de acord! I-am spus să îşi asume destinaţia în scris! Ceea ce nu a făcut când am fost eu în funcţie. A schimbat-o în noiembrie, când eu nu eram!“, a mai spus Nicușor Constantinescu, pe data de 16 decembrie, la o zi după tragedia de pe lacul Siutghiol.

În secţiunea „Documente“ poate fi citit integral anunţul de atribuire a serviciilor de operare şi întreţinere elicopter medicalizat EC 135 T2e/P2e, precum şi adresa AACR comunicată de Regional Air Services SRL. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la şeful suspendat al CJC, însă acest lucru nu a fost posibil.

Noul dosar al lui Nicuşor Constantinescu este instrumentat de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, cel care l-a trimis în judecată în alte două dosare şi care îl cercetează în stare de arest la domiciliu într-o altă cauză.

Citeşte şi

Nicuşor Constantinescu, un preşedinte de consiliu judeţean acuzat de peste 50 de infracţiuni (rechizitorii+galerie foto)
 
Cine „a prăbuşit“ elicopterul SMURD?
Trei luni, patru morţi şi multe semne de întrebare

 
Declaraţii cutremurătoare la trei luni după accidentul aviatic de pe lacul Siutghiol
 
Procurorii militari continuă audierile în cazul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

 
Primele concluzii ale accidentului aviatic din lacul Siutghiol
Strigătele victimelor puteau fi auzite de pe mal

 
Tiberiu Nițu îl contrazice pe Arafat
Strigătele victimelor din lacul Siutghiol se puteau auzi de la mal

 
50 de lei amendă pentru că salvatorul SMURD a decedat „după program“
Primăria Constanța a sancționat familia pilotului Petre Cătuneau (documente)


 
A treia demitere, după tragedia de pe Siutghiol
O altă schimbare din funcţie, dispusă după ce patru oameni au murit (document)

 
CJC, autoritate contractantă
Ce spun procesul-verbal și raportul procedurii de atribuire de la achiziționarea elicopterului SMURD (documente)

 
O frântură de timp, o frântură de viaţă, un pas către moarte
Patru salvatori, patru colegi, patru îngeri au fost conduși pe ultimul drum (galerie foto)

 
Radu Mazăre, despre tragedia aviatică de pe Lacul Siutghiol
“Dacă ar fi fost drama cu două luni înainte, mergeam eu cu barca”

 
Nu a fost folosit la nicio intervenție de urgență
CJ Constanța a irosit cinci milioane de euro pentru un elicopter medical

 
Exclusiv!
Ce spune raportul procedurii de atribuire a contractului de servicii de operare şi întreţinere a elicopterului medicalizat


Cetăţean de onoare pentru merite în salvarea vieţilor
Ei sunt SALVATORII care au murit pe lacul Siutghiol (FOTO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii