Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:31 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şeful Poliţiei Rutiere - „Este o idee minunată“ Când vor fi ridicate în Constanţa maşinile parcate neregulamentar? (document)

ro

24 Jan, 2017 00:00 11258 Marime text
În Constanţa, de serviciul de transportare şi depozitare a maşinilor parcate neregulamentar s-a ocupat, până la data de 1 aprilie 2015, SC Litoral Connect SRL.
 
Începând de sâmbătă, a intrat în vigoare la nivel naţional hotărârea pentru „completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006“. Documentul mai sus precizat face referire la ridicarea automobilelor parcate neregulamentar.
 
Chiar dacă este „activă“ de câteva zile, la nivelul municipiului Constanţa, hotărârea pentru „completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice“ nu îşi produce efectele aşteptate.
 
Motivul? Primăria Constanţa, în calitate de administrator al drumului public, nu a emis nicio hotărâre de Consiliu Local prin intermediul căreia să stabilească clar şi fără echivoc cine se va ocupa de serviciul de transportare şi depozitare a maşinilor parcate neregulamentar.
 
Mai mult decât atât, Primăria Constanţa trebuie să stabilească dacă va organiza o licitaţie pentru atribuirea serviciului mai sus precizat ori dacă îl poate efectua ea în regim propriu.
 
Un alt aspect care trebuie menţionat este acela că Primăria Constanţa nu a adoptat bugetul aferent anului 2017, astfel că achiziţionarea unor utilaje speciale pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar este, practic, imposibilă. De precizat că bugetul Primăriei Constanţa ar putea fi adoptat undeva aproape de luna martie 2017.
 
În contextul celor mai sus precizate, este de aşteptat ca, în următoarea şedinţă de Consiliu Local, să fie stabilită soarta serviciului de transportare şi depozitare a maşinilor parcate neregulamentar, precum şi destinaţia banilor încasaţi de la şoferii prinşi pe picior greşit.
 
Amintim că, în Constanţa, de serviciul de transportare şi depozitare a maşinilor parcate neregulamentar s-a ocupat, până la data de 1 aprilie 2015, SC Litoral Connect SRL.

 
Comisarul-şef Constantin Dancu, şeful Serviciului Rutier Constanţa, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa:

„Din punctul de vedere al Poliţiei Rutiere, situaţia este clară! Legea oferă tot ce ne trebuie. Atunci când avem utilajele necesare desfăşurării acestei acţiuni, noi ne putem apuca de lucru“. Potrivit lui Constantin Dancu, serviciul de transportare şi depozitare a maşinilor parcate neregulamentar este o „idee nemaipomenită“.

 
Conform hotărârii pentru „completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006“, ridicarea vehiculului „reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care poliţistul rutier o poate dispune într-una dintre situaţiile prevăzute de art. 143“.
 
Potrivit acestuia, se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor:
  • ​în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
  • în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă“ şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
  • pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de şase metri;
  • în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
  • în pante şi în rampe;
  • în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă“, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zonă de staţionare cu durată limitată“ peste durata stabilită.

Mai departe, conform documentului publicat pe site-ul MAI, „ridicarea vehiculelor nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care: a) în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane; b) vehiculul aparţine unei instituţii dintre cele prevăzute la art. 32, alin. (2), lit. a) şi b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“.

 
Transportul vehiculului ridicat la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul autoturismului se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se achită contravaloarea operaţiunii de ridicare.
 
Depozitarea se face numai în spaţii corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public. Pe perioada depozitării, vehiculele ridicate se află în paza administratorului drumului public. Administratorul drumului public răspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuării operaţiunilor de ridicare, transport şi depozitare, în condiţiile prevăzute de lege.
 
Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.
 
Hotărârea pentru „completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006“ poate fi citită integral accesând secţiunea „Documente“. 

Citeşte şi:

De mâine se ridică mașinile parcate aiurea. Intră în vigoare HG 965/2016. Când poate fi ridicată mașina. Cum parcăm pe trotuar

Proiect MAI
Maşinile parcate neregulamentar în Constanţa vor fi din nou ridicate. Avem toate detaliile (document)



ACIA atrage atenţia
Contractul încheiat de Primăria Constanţa cu firma ce ridică maşini expiră la 1 aprilie


ACIA cere socoteală primarului Radu Mazăre
Unde ajung banii primiţi în urma ridicării maşinilor parcate neregulamentar?


De când nu mai ridică maşinile din Constanţa, Litoral Connect şi-a mutat afacerile pe plajă 

A schimbat macazul afacerii
Litoral Connect SRL, undă verde de la Primăria Constanţa pentru amenajarea unei plaje


UPDATE. Dispare „Legea caracatiţelor“!
Constantin Dancu, şeful Poliţiei Rutiere din Constanţa, spune ce va întâmpla în continuare (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cetățean 24 Jan, 2017 08:54 Nu era o idee buna sa creati locuri de parcare ?