Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:29 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stăpânul terenurilor Careul moștenitorilor din Mamaia

ro

29 Jul, 2021 00:00 8636 Marime text
  • Un teren revendicat de moștenitorii lui Octavian Goga și vândut ulterior, parțial, moștenitorului pictorului Costin Petrescu, este „gazda” unui bloc de nouă etaje, în centrul stațiunii Mamaia
  • Ilie Panait și Costin Dan Petrescu au ridicat blocul în urmă cu câțiva ani
  • Blocul are o vedere atât către Marea Neagră, cât și către Lacul Siutghiol
  • În apropiere se află o clădire cu două etaje, el având „exclusivitate” către mare
  • Blocul a fost cumpărat de la moștenitorii de pe linia soției lui Octavian Goga, Veturia Goga
  • Cristian Dan Petrescu are de gând să ridice un bloc de 21 de etaje la Olimp, județul Constanța
 
 
Continuând seria blocurilor construite de către familia Panait, în speța de astăzi avem în prim-plan primul bloc din. Vorbim de imobilul construit în zona Careului 51Bis, lot 3, poziție foarte bună ca distanțare între Marea Neagră, în centrul stațiunii Mamaia, și lacul Siutghiol. Etajele superioare au o vedere bună către mare, cât și către lac. Apartamentarea și vânzarea a fost făcută ulterior construcției.
 
Povestea terenului este, pe de-o parte interesantă, pe de altă parte captivantă, mai ales istoria care zace în fiecare centrimetru pătrat al blocului. Ca design, se aseamănă foarte mult cu celelalte blocuri construite în stațiunea Mamaia, cel mai probabil fiind imobilul de referință.

De precizat un aspect important este o discrepanță la nivel de înălțime față de celelalte imobile din împrejurimi. În imediata vecinătate se află un imobil cu un regim de înălțime scăzut. Totuși, un aspect care a fost ușor de remarcat în ziua în care redactorii ZIUA de Constanța au mers să facă fotografii la adresă a fost faptul că iarba era smulsă de o persoană angajată și s-a putut vedea un nivel scăzut de spațiu verde la nivelul solului, față de cele prezentate în Certificatul de Urbanism inițial. Se menționa acolo că se va păstra iarbă printre dalele de la nivelul solului, care lipsea cu desăvârșire. 
 

Terenul moștenitorilor

 
Istoria terenului începe în iunie 2009, când Florin Gheorghe Mureșanu, Eugenia Mureșanu și Radu Pompiliu Marius Mureșanu au primit în urma adresei făcute către Primăria Constanța, invocând moștenire, în urma unei sentințe civile din 2006, terenul situat în stațiunea Mamaia, Careul 51 Bis, lot 3, în suprafață de 504,50 mp. Procesul verbal a fost emis anterior de Primăria Constanța, în septembrie 2008.  
 

Urmașii lui Octavian Goga

 
Florin Gheorghe Mureșanu, Eugenia Mureșanu și Radu Pompiliu Marius Mureșanu sunt urmașii soției marelui poet Octavian Goga. Muzeul „Octavian Goga” de la Ciucea a fost retrocedat urmaşilor Veturiei Goga, în urmă cu 7 ani.  Curtea de Apel Bucureşti a admis în decembrie 2014 cererea formulată de urmaşii Veturiei Goga și a constatat nulitatea absolută a donației făcute de soţia poetului Statului Român. În anul 2005, Florin-Gheorghe Mureșan, Radu Mureșanu, și Eugenia Mureșanu, care se pretind a fi urmași ai Veturiei Goga, au dat statul român în judecată și au cerut retrocedarea Muzeului „Octavian Goga” din Ciucea. Ei solicitau constatarea nulității absolute a donației făcute de Veturia Goga Statului Român și repunerea în posesia. Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de Octavian Goga în 1920 de la Bontza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre. Valoarea tranzacției a fost de 280 mii de coroane, bani pe care Goga i-a împrumutat de la banca Agricolă.  Conform documentelor, întregul complex a fost donat de Veturia Goga, în anul 1966, statului român. Văduva a respectat dorința testamentară a poetului, care prevedea că după moartea sa și a soției sale „toate bunurile deținute de ei să fie donate statului român iar la Ciucea să fie înființat un muzeu care să poarte numele poetului”.  Pe durata procesului, Consiliul Judeţean Cluj a fost adus numeroase probe pentru a arătat că actul de donaţie făcut de Veturia Goga a fost perfect legal şi făcut cu consimţământ total.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în decembrie 2020 în ce privește dreptul de proprietate asupra imobilelor care găzduiesc muzeul memorial ”Octavian Goga”. Instanța Înaltei Curți a dispus, astfel, prin hotărâre, anularea certificatului de moștenitor al pretinșilor moștenitori ai Veturiei Goga, a constatat calitatea Consiliului Județean Cluj de moștenitor al ansamblului muzeal ”Octavian Goga” și a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ județean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate.

Vânzarea către Dan Costin Petrescu și Ilie Panait



 

Cei trei urmași din familia Mureșanu au vândut terenul în anul 2014. Cumpărători au fost Ilie Panait și Aneta Panait, prin mandatar Cristian Gabriel Panait și Dan Costin și Elena Camelia Petrescu.
 
Terenul în suprafață de 504,60 mp a fost împărțit în mod egal între cele două familii. Vânzarea s-a efectuat prin plata sumei de 240.000 de euro. 120.000 de euro au plătit soții Panait pe loc, în numerar, iar familia Petrescu au plătit prin virament bancar din Sibiu.
 

Moștenitorul pictorului Costin Petrescu

 
Dan Costin Petrescu este nepotul pictorului Costin Petrescu (1872-1954). Dacă sunteți iubitori de artă, nu aveți cum să nu remarcați fresca din interiorul Ateneului Român, care a fost pictată de Costin Petrescu. Costin Petrescu a urmat în paralel secţia de pictură a Şcolii de Belle Arte din Bucureşti şi Şcoala de Arhitectură (1892-1895). Tatăl lui era fiul lui Petre Gheţulescu Zugravul şi pictase, la rândul său, numeroase biserici din zona Vâlcei. În 1906 Costin Petrescu se alătură lui George Sterian ca profesor la Şcoala Naţională de Artă Decorativă „Domniţa Maria" (amplasată la acea vreme în casa T. Aman).
 
În Bucureşti, Bd. Dacia nr. 29, Costin Petrescu a realizat după propriul său proiect, o locuinţă –atelier cu influenţe Art Deco. Aici se află desenele pentru Fresca de la Ateneu, încununarea operei sale. Cele 25 de scene reprezentative din istoria României cuprind şi o trecere în revistă a istoriei arhitecturii româneşti.
 
În penultima scenă a Marii Fresce a Ateneului se poate observa Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, pe care o pictase anterior. Tot el a conceput și însemnele regale pe care Regele Ferdinand şi Regina Maria le-au purtat cu ocazia încoronării de la Alba Iulia.

În perioada noiembrie 1919 – martie 1920 pictorul a fost trimis la New York pentru a superviza tipărirea noilor bancnote românești după desenele sale, proiect nerealizat (vezi cartea: Pictorul Costin Petrescu la New York, 1919-1920, de Eduard Andrei).
 
Din octombrie 1927 până în septembrie 1938, Costin Petrescu a fost profesor de desen ornamental la Şcoala de Arhitectură. Şi dacă nu a fost el cel care să picteze frescele din sala cu acelaşi nume din Academia de Arhitectură, şi acestea au fost pictate de Olga Greceanu, acest lucru s-a datorat unei comenzi mai importante: Marea Frescă a Ateneului Român, realizată în perioada 11 septembrie 1933 – 22 aprilie 1937. Tot el a realizat și mozaicurile exterioare de la Ateneu.
 
Ultima sa lucrare a fost pictura de la Reşedinţa Patriarhală, începută în 1951, la iniţiativa Patriarhului Justinian. După moartea sa din 1954, pictura a fost continuată de fiul său, Radu Costin Petrescu.
 
Totodată, la editura Humanitas, a apărut volumul „Costin Petrescu – La Iași, în timpul războiului 1916-1917 Însemnările unui pictor refugiat”, unde se regăsesc scrisori de pe front către soția sa, însemnări puse la dispoziție de nepotul acestuia, Dan Costin Petrescu.
 

Dan Costin Petrescu investește în sudul litoralului

 

Asociatul lui Ilie Panait de la blocul din Mamaia este Dan Cristian Petrescu, un nume sonor în lumea imobiliară. Chiar recent a fost anunțată o investiție importantă în sudul litoralului.
 
Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul imobiliar de 21 de etaje, din stațiunea Olimp, municipiul Mangalia, investitor fiind Petrescu Properties Invest SRL. Este vorba de proiectul „Construire imobil 2S+P+21E+terasă circulabilă cu destinație de apartamente de vacanță, servicii comerciale și de recreere, piscină”,  propus a fi amplasat în mun. Mangalia, loc. Olimp nr. 10F+10D+10E, județul Constanța.
 

Despre Petrescu Properties Invest SRL


Societatea a fost înființată în 2004, cu sediul social în București, Sector 1, pe bulevardul Dacia. Asociat unic este Dan Costin Petrescu, care are și funcția de administrator al firmei. În anul 2020, firma a avut 1 salariat, la o cifră de afaceri de 601.010 lei, cu un profit de 171.995 lei. Dan Costin Petrescu nu mai este asociat în alte firme.
 

Cristian Gabriel Panait

 
Cristian-Gabriel Panait, fiul lui Ilie Panait este asociatul unic de la societatea MCF Construct, cea care are alte investiții imobiliare despre care cotidianul ZIUA de Constanța a mai scris anterior. Societatea MCF Construct 2000 a fost înființată în anul 2006, având sediul social pe intrarea Mr. Șofran din Constanța. Capitalul social este de 220.200 lei. Asociat unic în firmă este Cristian-Gabriel Panait. Tot el este și administratorul firmei. Activitatea principală a societății este „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Situaţia financiară pe anul 2018 arată astfel: 36 de salariaţi, un profit de 37.980 lei şi o cifră de afaceri de 1.158.729 lei. Anul 2019 a fost caracterizat prin 46 de salariați, la o cifră de afaceri de 4.168.702 lei, cu un profit de 138.959 lei. Pentru anul 2020, societatea a raportat 47 de salariați, cu o cifră de afaceri de 4.445.288 lei, profitul fiind de 137.305 lei.
 
În 2006, când a fost înființată societatea, Cristian Panait deținea 70% din societate, iar Eugen Stanciu deținea 30%, iar sediul social era pe strada Dobrogeanu Gherea. În data de 15 mai 2008, cei doi asociați au cooptat în firmă un asociat nou, pe Lucian Dugheană. Panait s-a retras din firmă, iar Dugheană a primit cele 70 de procente. Pe 7 noiembrie 2008, s-a retras și Stanciu din firmă, iar Lucian Dugheană a devenit asociat unic.
 
Pe 19 ianuarie 2010, Dugheană se retrage din firmă și cesionează lui Marian Preda Amansio părțile sociale. Cel din urmă devine administrator și asociat unic.
 
În 2015, conform vrajitorul.eu, apar asociați în MCF Construct 2000 SRL Panait Cristian Gabriel și Adrian Măriuț. Atunci s-a făcut și schimbarea de adresă, fiind mutat sediul social pe intr. Maior Șofran.
 
Cristian-Gabriel Panait este asociat și în firmele Black Sea Design Concept SRL, care are sediul în municipiul Constanța, pe strada Ionel Teodoreanu și Concept Consult Service SRL, cu sediul pe intr. Mr. Șofran. Black Sea Design Concept SRL îi are ca asociați pe Cristian Gabriel Panait – 25%, pe Melin Ozgur – 40% și David Yaes – 35%. În firma Concept Consult Service, Cristian Gabriel Panait și Elena Dinu sunt acționari cu câte 50% cotă de participare la beneficii și pierderi.
 

Blocul de opt etaje, devenit ulterior de nouă

 
Acum, pe acel teren a fost înălțat un bloc de opt etaje. În 2015, Dan Costin Petrescu şi Ilie Panait au depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului un memoriu de prezentare pentru proiectul „Construire imobil D+P+Supantă+7 -8E+Terasă circulabilă, cu funcţiunea de vilă turistică“, propus a fi amplasat în staţiunea Mamaia, Careul 51BIS, LOT 3, având număr cadastral 227215.  
 
Conform Certificatului de Urbanism nr. 639 din 3.03.2015, eliberat de Primăria Constanţa, amplasamentul se afla în zona funcţională alocată activităţilor turistice, având destinaţia de complex turistic. Suprafaţa proprietăţii (conform măsurătorilor) este de 505 mp şi are o formă dreptunghiulară, după cum se precizează în memoriul de prezentare a proiectului. În acelaşi document se precizeazã şi că, spre latura de nord, clădirea cea mai apropiată este hotel Mamaia, la o distanţă de 49 m, iar spre latura de sud, clădirea cea mai apropiată este un post de transformare. La o distanţă de 9 metri în direcţia sud-est se află o clădire cu regim de înălţime P+2. Procentul de Ocupare a Terenului (POT) va fi de 70%, iar Coeficientul de Utilizare a Teritoriului (CUT) va fi de 7,7. Spaţiul verde va fi de doar 32,64 de metri pătraţi (6,2%). „Pentru îmbunătăţirea microclimatului, terasa necirculabilă de peste casa scării (105 mp) şi terasa de peste etajul 8 (pe o suprafaţă de 100 mp) vor fi plantate (205 mp = 40,59%). Pavajul auto de la nivelul solului va fi înierbat, pentru asigurarea permeabilităţii solului, aducând un aport la spaţiul verde de aproximativ 4% (20mp)“, se mai arata în document.
 
Ulterior, a fost actualizată documentația prin construcția care va avea C1+D+P+9E+terasă circulabilă, demisol cu 34 de locuri de parcare, trei locuri de parcare la nivelul solului și 51 de apartamente.
 

Partaj voluntar

 
În anul 2018, Ilie și Aneta Panait au semnat un contract de partaj voluntar. Astfel, Ilie Panait a preluat de la soția sa cota parte de ¼ pe care aceasta o deținerea din imobilul unde a fost construit blocul.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și


Stăpânii terenurilor Camera secretă a blocului de pe bulevardul Mamaia 505A


Stăpânii terenurilor Tomis Tower și turnul de pe Traian


Stăpânii terenurilor Mirajul de pe aleea Lamia

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii