Studiu. Puține, dar costisitoare. Măștile de protecție achiziționate de Primăria Constanța în primul an de pandemie, printre cele mai scumpe la nivel național
Studiu. Puține, dar costisitoare. Măștile de protecție achiziționate de Primăria Constanța în primul an
24 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3889
Marime text
- Organizația pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu cu privire la cheltuielile realizate de primăriile reședință de județ privind achiziția de măsti în primul an de pandemie
- Din punct de vedere al prețului mediu cheltuit per bucată mască, primăria Constanța se află pe locul 4 la nivel national cu 4.17 lei/bucata
- Primăria municipiului Constanţa a achiziționat 38.500 de măști prin achiziție directă de la SC Proton Impex SRL
- Prețul plătit pentru măștile faciale de protecție cu 3 pliuri, 3 straturi, de unică folosință achiziționate în perioada martie-noiembrie 2020 este de 160.352.50 lei
- Societatea este deţinută de Eugel Paul Ioan şi Codrin Bernevig și are sediul social în Bucureşti
Organizația pentru Protecția Consumatorilor, InfoCons a realizat un studiu cu privire la cheltuielile realizate de primăriile reședință de județ privind achiziția de măsti în primul an de pandemie.
Conform datelor colectate situația se prezintă astfel: 348.918,39 lei a fost suma medie cheltuită de fiecare primărie pentru achiziția de măsti ; 2,33 lei a fost prețul mediu de achiziție pentru o mască.
Din punct de vedere al prețului achiziționat per mască, cel mai mic preț de achiziție a de 0,14 lei iar cel maim mare de 101,96 lei, vorbim despre o mască de protecție (mască de gaze cu filtru).
Din punct de vedere al prețului mediu cheltuit per bucată mască, primăriile care au achiziționat măști la prețul mediu cel mai mare sunt:
1.Primăria Municipiului Slatina-7,16 lei
2.Primăria Municipiului Arad- 7,02 lei
3.Primăria Municipiului Sfântul Gheorghe- 4,19 lei
4. Primăria Municipiului Constanța – 4.17 lei.
Tabelul cu prețurile medii de achiziție la nivel national poate fi consultat în secțiunea “documente”.
Din punct de vedere al numărului de măști achiziționate situația este următoarea: Cel mai mare număr de măști au fost achiziționate de primăriile -
Primăria Municipiului Iași- 1.530.000 buc
Primăria Municipiului Slatina- 833.000 buc
Primăria Municipiului Brasov- 721.000 buc
----------------------------------
Primăria Constanța ocupă locul 27 cu 38.500 de măști facială de protecție cu 3 pliuri, 3 straturi, de unică folosință achiziționate în perioada martie-noiembrie 2020, vezi secțiunea “documente”
27. Primăria Municipiului Constanţa - 38.500 buc
Principalele tipuri de măști achiziționate au fost: chirurgicale de unică folosință ; tip FFP1 și tip FFP2. De asemenea au fost achiziționate și măști din bumbac și măști de uz medical.
Din punct de vedere al sumelor alocate pentru achiziția de măsti, situația este următoarea:
1.Primăria Municipiului Slatina- 5.776.120 lei
2.Primăria Municipiului Brasov- 1.384.529, 30 lei
3.Primăria Municipiului Alba Iulia – 838.450,20 lei
--------------------------------------------
27. Primăria Municipiului Constanța – 160.352.50 lei
Din punct de vedere al modului de achiziție, procedura preponderentă de achiziție aleasă de către primari a fost cea de achiziție directă, însemând un procent de 97% din numărul total de achiziții.
Potrivit InfoCons, primăria municipiului Constanţa a achiziționat cele peste 38.000 de măști prin achiziție directă de la SC Proton Impex SRL.
Proton Impex SRL
Proton Impex SRL a fost înfiinţată în 1996, cu sediul social în Bucureşti. Capitalul social este de 2.000 de lei, cu un număr de 200 de părţi sociale, cu o valoare de 10 lei fiecare. Societatea este deţinută de Eugel Paul Ioan şi Codrin Bernevig, fiecare cu 50% cotă de participare la beneficii şi pierderi. Cei doi au şi calitatea de administratori. Societatea mai are un sediu secundar tot în Bucureşti.
Societatea din București care se ocupă de comerţul cu amănuntul al articolelor medicale şi ortopedice, în magazine specializate a mai derulat contracte din bani publici și cu Spitalul Clinic Județean Constanța, Spitalul de Boli Infecțioase, Constanța, Spitalul Orășenesc din Hârșova, Direcția Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, Universitatea “Ovidius” din Constanța și Spitalul Clinic CFR Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Două firme au contestat o licitaţie organizată de CJ Constanţa pentru Spitalul Judeţean
Zeci de contracte semnate de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Ce firme vor livra reactivi de laborator până în 2020 (document)
Spitalul Orăşenesc Hârşova, în atenţia CNSC. Două firme au reclamat o licitaţie
Ce răspuns au primit Proton Impex 2000 SRL şi Tehsys Grup Company SRL de la CNSC. La mijloc, o licitaţie organizată de DSVSA Constanţa (document)
În proiectul CEDMOG, doi agenți economici s-au „bătut“ pentru livrarea platformei de analize laborator clinic (documente)
O firmă din Bucureşti s-a adresat CNSC, nemulţumită de rezultatul unei licitaţii organizate de Spitalul Clinic CFR Constanţa (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii