Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:26 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Câteva rânduri după incendiul din Peninsulă. Un Colectiv în așteptare?

ro

06 Sep, 2023 17:00 1784 Marime text


„Stâlpii ăia trebuie scoși de riverani și restricția ignorată. Voința cetățenilor trebuie respectată (nr., îngroșarea sintagmei aparține jurnalistului), orașul ăsta nu este o cazarmă de soldați care să asculte ordinele“.
 
Aceasta, domnilor din administrația publică locală Constanța, este ceea ce ne scriu cetățenii din Zona Peninsulară pe platformele de socializare virtuală, cu privire la stâlpișiroii ficși care închid definitiv mai multe străzi din Peninsulă (aici, referirea este la cei care închid capătul dinspre Poarta 1 al străzii Revoluției din 22 Decembrie 1989).
 
Bănuiesc că vă este (sau ar trebui să vă fie) cunoscută situația stâlpișorilor ficși care închid accesul pe mai multe străzi din perimetrul delimitat de Zona Peninsulară din Constanța, cu atât mai mult cu cât, domnilor din administrația publică locală, luna viitoare se împlinește un an de la incendiul care a cuprins Arhiepiscopia Tomisului, incendiu pentru stingerea căruia a fost nevoie de intervenția pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.
 
Nu vă este, desigur, străin faptul că echipajele de intervenție au avut nevoie să piardă timp prețios din timpul în care s-ar fi putut efectiv concentra pe stingerea flăcărilor, pentru a izbi și a scoate stâlpișorii ficși care le blocau accesul pe strada aflată chiar în spatele Arhiepiscopiei Tomisului.

Trei dintre stâlpișorii ficși care închid strada Revoluției din 22 Decembrie 1989, aflată în spatele Arhiepiscopiei Tomisului, au fost scoși de salvatori în timpul incendiului
 
Capătul opus al străzii, care nu este închis, era deja blocat de celelalte autospeciale de intervenție.
 
Nu pot decât să mă gândesc că, probabil, nu aveți reprezentarea unei situații de urgență în teren. Nu aș vrea să cred că chiar nu vă interesează, prefer să mă gândesc că nu vă aflați în posesia mentală a acestei reprezentări.


Stâlpișorii au fost reinstalați ulterior, în timpul nopții
 
De asemenea, mă gândesc că nu are cum să nu vă fie cunoscută situația stâlpișorilor ficși ce închid străzile din Peninsulă cu atât mai mult cu cât nu mai departe de ieri, 5 septembrie 2023, un incendiu a fost semnalat la un bloc aflat chiar în spatele Arhiepiscopiei Tomisului, pe strada Ion Theodorescu Valahu, stradă pe care autospecialele ar fi putut ajunge mult mai repede dacă Revoluției, capătul dinspre mare, nu ar fi fost închis cu stâlpișori.
 
Incendiul de pe strada Ion Theodorescu Valahu, stradă aflată, de asemenea, în spatele Arhiepiscopiei Tomisului. Stâlpișorii îndepărtați de pompieri în octombrie 2022 și reinstalați de autoritățile locale ulterior au îngreunat, din nou, accesul autospecialelor de salvare

Mai fac precizarea că, în momentul semnalării incendiului, la Constanța era în vigoare un Cod galben de vânt, despre care a avertizat chiar Primăria Constanța – detalii aici
 

Știți cumva, domnilor, ce înseamnă un cod de vânt puternic pentru un incendiu?
 
Numai o minune a făcut (eu o numesc Bunul Dumnezeu, dar dumneavoastră îi puteți spune oricum) ca ieri să nu fi devenit o zi însemnată cu negru pentru constănțeni!
 
La fel cum aceeași minune s-a manifestat și în noaptea în care a ars acoperișul Arhiepiscopiei Tomisului și nimeni nu a fost rănit.
 
Bănuiesc că știți, domnilor din administrația publică locală, faptul că în Peninsulă sunt foarte multe imobile vechi, multe dintre ele monumente istorice.
 
Probabil că știți, de asemenea, că în multe dintre aceste case vechi locuiesc oameni în vârstă, unii cu dizabilități, alții singuri și neajutorați.
 
Sunteți oare conștienți că acești oameni pot suferi oricând un atac de panică la cel mai mic gând că mașina pompierilor nu are pe unde să intre să-i salveze, în caz de incendiu?
 
La cel mai mic gând că autospeciala trebuie să ocolească pe lângă Hotelul Palace (celălalt capăt al Peninsulei, spre Portul Tomis - dacă nu cunoașteți zona) să ajungă la ei, deși o pot vedea și auzi, dar autospeciala nu poate intra pe capătul închis al străzii?
 
La cel mai mic gând că autospeciala salvatoare nu poate trece de copacii netoaletați?
 
Incendiul de pe Ion Theodorescu Valahu. Pompierii luptându-se cu crengile netoaletate ale copacilor din zonă, care blocau accesul autospecialei

Cine își asumă responsabilitatea în caz că acești oameni pățesc ceva, suferă vreun atac de panică sau fac infarct la gândul că vor arde de vii, ca șobolanii, căci pompierii nu pot ajunge la ei, să-i salveze? Care dintre dumneavoastră, domnilor din administrația publică locală, este pregătit pentru o astfel de responsabilitate?
 
Am o obsesie cu Peninsula Constanța? Da, am! Și se declanșează la fiecare situație de urgență care se ivește în Zona Peninsulară!
 
Dar întrebarea mea este: sigur nu sunteți dumneavoastră cei care aveți o obsesie cu această zonă? Altfel, de ce ați ține cu dinții, metaforic vorbind, de niște stâlpișori a căror existență reprezintă în fapt un pericol dovedit în timp?
 
Un pericol care, de altfel, este admis la fiecare vizită a Președintelui României în zonă (de Ziua Marinei, de exemplu), când stâlpișorii ficși dispar ca prin minune, pentru a se putea securiza perimetrul și pentru ca președintele să fie evacuat în siguranță, în caz de vreo urgență. Iar apoi sunt reinstalați.
 
Mie îmi par acestea standarde duble.
 
Mai trebuie spus, oare, că există discuții (cu acte) pe marginea valabilității avizului pentru instalarea stâlpișorilor, existând și o acțiune în instanță împotriva acestora?
 
Așadar, a cui este obsesia?
 
De ce nu se dorește acordarea acelorași șanse pentru salvare, în caz de urgență, și pentru locuitorii Peninsulei Constanța, nu numai pentru autoritățile centrale, pentru oficialii care vizitează zona de Ziua Marinei?
 
Ne apropiem de luna octombrie, lună în care vom comemora opt ani de la tragedia din clubul Colectiv, în care zeci de oameni și-au pierdut viața pentru că nu aveau cum să scape din calea flăcărilor.
 
Chiar doriți să transformați Peninsula Constanța într-un Colectiv în așteptare? Vă asumați acest risc?
 
Eu, nu! Tocmai de aceea scriu.
 
Dar dumneavoastră?
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ZIUA LIVE. Zona Peninsulară Constanța - un „Colectiv“ în așteptare?!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii