Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stâlpișorii, motiv de proces! Peninsularii nu renunță! IPJ Constanța, chemat la judecată pentru avizul dat Regulamentului de acces

ro

15 Apr, 2023 00:00 2181 Marime text
Peninsula Constanța, închisă cu bariere la momentul intrării în vigoare a Regulamentului de acces
  • Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de anulare a unui act administrativ, fiind vorba despre Avizul nr. 478032/14.10.2021.
  • În proces se vorbește și despre stâlpișorii ficși care închid definitiv mai multe străzi și căi de acces din Zona Peninsulară.
  • „Acești bolarzi ficși amplasați pe tot perimetrul Zonei Peninsulare sunt deosebit de periculoși în condiții de vizibilitate scăzută (nefiind reflectorizanți și nefiind de o culoare contrastantă față de suprafața pe care sunt montați) și îngreunează accesul echipelor de intervenție în caz de calamitate“, se arată în acțiunea înaintată prin avocatul Mirela Doicescu, din cadrul Baroului Constanța.
Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a fost dat în judecată, la Tribunal, în legătură cu avizul dat Regulamentului de acces în Zona Peninsulară!
 
Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, sub indicativul 2819/118/2023, părți în cauză fiind mai mulți rezidenți ai Peninsulei Constanța, dar și agenți economici care își desfășoară activitatea în perimetru.
 
Obiectul dosarului este reprezentat de o cerere de anulare a unui act administrativ, fiind vorba despre Avizul nr. 478032/14.10.2021.
 
În cauză, reclamanții sunt reprezentați de avocatul Mirela Doicescu, din cadrul Baroului Constanța.
 
Acțiunea împotriva IPJ vine după ce Tribunalul Constanța a decis, în primă instanță, anularea totală a Regulamentului de acces în Zona Peninsulară, adoptat prin HCL Constanța 294/31.08.2021.
 
Avizul Poliției Rutiere, solicitat după aprobarea HCL
 
În cererea de chemare în judecată, reclamanții din proces reprezentanți de avocatul Mirela Doicescu au solicitat „anularea avizului nr. 478032 din 14.10.2021 emis de Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Poliția Municipiului Constanța, Biroul Rutier, prin care s-au avizat pozitiv restricții pentru «Închiderea traficului rutier în Zona Peninsulară a municipiului Constanța», modificat prin adresa 478032 din 18.10.2021 prin care s-a retras parțial avizul pozitiv privind restricția prin montarea unei bariere la intersecția bulevardului Tomis cu strada Vasile Alecsandri“.
 
Au mai spus reclamanții că „după aprobarea HCL 294/2021, în luna octombrie 2021 administratorul delegat al drumului public din municipiul Constanța (SC Confort Urban SRL) a întocmit Proiectul nr. 73/2021 cu titlul «Închiderea traficului rutier în Zona Peninsulară a municipiului Constanța», documentație pe care o înaintează Poliției Municipiului Constanța – Biroului Rutier în vederea obținerii avizului pentru închiderea zonei, conform restricțiilor prevăzute în HCL 294/2021“.

 
Mai departe, spun aceștia, „la data de 14.10.2021 prin avizul nr. 478032 Poliția Rutieră a Municipiului Constanța a avizat pozitiv restricții pentru «Închiderea traficului rutier în Zona Peninsulară a municipiului Constanța», aviz modificat parțial prin adresa 478032 din 18.10.2021 prin care s-a retras parțial avizul pozitiv privind restricția prin montarea unei bariere la intersecția bulevardului Tomis cu strada Vasile Alecsandri, aviz și adresă a căror anulare o solicităm în prezenta acțiune“.
 
De asemenea, în cadrul acțiunii, reclamanții au atras atenția asupra faptului că „solicitantul avizului, SC Confort Urban SRL, menționează în documentația depusă la Poliția Rutieră Constanța faptul că restricțiile sunt implementate în urma aprobării de către Consiliul Local Constanța a unei hotărâri de consiliu prin care se instituie restricții de acces în Zona Peninsulară a Municipiului Constanța, solicitând avizul Poliției Rutiere după aprobarea HCL în cauză (HCL 294/2021), ceea ce contravine prevederilor art. 5 alin. (7) și art. 128 alin (1) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice“.
 
„Acești bolarzi ficși amplasați pe tot perimetrul Zonei Peninsulare sunt deosebit de periculoși“
 
Totodată, în proces se vorbește și despre stâlpișorii ficși care închid definitiv mai multe străzi și căi de acces din Zona Peninsulară.
 

În acest sens, reclamanții au arătat că „bolarzii / stâlpișorii ficși montați pe perimetrul afectat de HCL 294/2021 nu sunt reflectorizanți și nu respectă legislația în vigoare“.
 
Stâlpișorii fișci, îndepărtați de echipajele de intervenție ale pompierilor ISU Dobrogea, în timpul incendiului de la Arhiepiscopia Tomisului

„Bolarzii / stâlpișorii ficși instalați în Zona Peninsulară din Municipiul Constanța nu sunt reflectorizanți și au culoare neagră. Ei sunt instalați pe teren încă de la aprobarea vechiului Regulament de acces în Zona Peninsulară (aprobat prin HCL 371/2018 – acum anulat) și nu au fost ridicați nici în momentul în care vechiul Regulament de acces a fost suspendat și ulterior anulat de către instanțele de judecată. Acești bolarzi sunt instalați cu precădere în intersecții de străzi, blocând circulația autovehiculelor“, se arartă în acțiunea înaintată instanței.
 
Astfel, spun reclamanții, stâlpișorii ficși nu respectă legislația, neavând nici înalțimea cerută de lege.
 
„Poliția Rutieră fie a avizat acești bolarzi / stâlpișori, dar ei nu pot fi avizați pentru că nu respectă legislația în vigoare, fie nu i-a avizat, dar în acest caz nu a dispus măsuri pentru înlăturarea lor în urma numeroaselor sesizări ale cetățenilor interesați sau în urma articolelor apărute în presă“, se arată în acțiune.
 
„Acești bolarzi ficși amplasați pe tot perimetrul Zonei Peninsulare sunt deosebit de periculoși în condiții de vizibilitate scăzută (nefiind reflectorizanți și nefiind de o culoare contrastantă față de suprafața pe care sunt montați) și îngreunează accesul echipelor de intervenție în caz de calamitate, cum s-a întâmplat în cazul incendiului de la Palatul Arhiepiscopal din Municipiul Constanța, situat în Zona Peninsulară, când echipele de intervenție au trebuit să taie bolarzii pentru a putea interveni cu autospeciale suplimentare, după ce o cale de acces a fost blocată de prima autospecială venită să stingă încendiul, iar restul căilor de acces erau blocate de acești bolarzi / stâlpișori ficși, neretractabili“, potrivit reclamanților reprezentați de avocat Mirela Doicescu.
 
De asemenea, aceștia au mai precizat că „administratorul drumului public, SC Confort Urban SRL, a răspuns subsemnaților că a instalat în Zona Peninsulară stâlpișori ficși care blochează intersecții (răspunsul înregistrat cu nr. R1105/28.02.2023), având ca temei legal avizul a cărei anulare o cerem în prezenta cauză. Ca urmare vă solicităm să constatați încălcarea art. 44 alin. (4) din OG 43/1997, având în vedere că acești bolarzi nu sunt semnalizați corespunzător“.
 
În cauză, urmează ca instanța de contencios administrativ și fiscal să repartizeze aleatoriu dosarul unui complet de judecată și să stabilească data primei înfățișări.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului cu privire la avizul IPJ, ea va putea fi atacată în recurs, la instanța superioară, respectiv Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ZIUA LIVE. Zona Peninsulară Constanța - un „Colectiv“ în așteptare?!

Tribunalul Constanța explică de ce a anulat Regulamentul Zonei Peninsulare din oraș (MOTIVARE)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii