Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:19 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Odihnește-te în pace, nea Traian!

ro

07 Aug, 2021 00:00 4397 Marime text

 
  • După o viață exemplară, în care, harnic, nu s-a oprit din alergare, punând sportul în prim plan, Traian Petcu a trecut în eternitate.
  • Nea Traian a fost un exemplu de cumpătare și de viață sportivă, dovedind că sportul te menține tânăr în ciuda vârstei biologice.
  • Impresionat de rezultatele analizelor sale medicale, un doctor i-a spus, mai în glumă, mai în serios, că se apucă și el de atletism!
 
Vestea trecerii în neființă, la venerabila vârstă de 97 de ani, a lui Traian Petcu, seniorul atletismului constănțean, m-a întristat profund. Am colaborat mulți ani cu dânsul, am scris mult despre uimitoarele sale perfomanțe, obținute inclusiv la vârste înaintate, și despre povestea sa deosebită de viață.
 
L-am admirat pe acest om pentru longevitatea sa în sport și l-am stimat pentru felul său de a fi, mereu jovial și vorbăreț, prietenos, pentru modestia și politețea de care a dat dovadă, pentru sufletul său mare. 
 
Constanța și-a pierdut încă unul dintre fenomenele sale sportive. Traian Petcu a intrat în legendă, ocupând un loc de frunte în galeria sportivilor constănțeni. A fost un exemplu de cumpătare și de viață sportivă, dovedind că sportul te menține tânăr în ciuda vârstei biologice. A participat la competiții și la peste 90 de ani. Traian Petcu povestea că, acum mai mulți ani, impresionat de rezultatele analizelor sale medicale, un doctor i-a spus, mai în glumă, mai în serios, că se apucă și el de atletism!
 
În atâția ani de viață, Traian Petcu a trecut prin multe, dovedind și un caracter puternic. A depășit calvarul din Al Doilea Război Mondial, la care a participat, sau anchetele din beciurile Securității, la care a fost supus. Suflet mare și recunoscător, Traian Petcu a donat o troiță Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, al cărui absolvent a fost, în 1944. Printre amintirile sale se regăsește și cea a sădirii unui salcâm la Constanța alături de fostul Regele Mihai I al României, pe când cei doi erau copii. Ulterior, peste ani, Traian Petcu s-a mai întâlnit de două ori cu fostul rege.
 
Performanțele sale sportive, caracterul ales și realizările închinate Constanței i-au adus lui nea Traian, în 2017, și titlul de cetățean de onoare al municipiului. După o viață exemplară, în care, harnic, nu s-a oprit din alergare, punând sportul în prim plan, Traian Petcu a trecut în eternitate. Odihnește-te în pace, nea Traian!
               
Citește și:
 
Doliu în sportul constănțean
A murit, la 97 de ani, Traian Petcu, legendă a atletismului

  
Are 93 de ani. Absolvent în 1944
Atletul-fenomen Traian Petcu a donat o troiţă Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ (galerie foto)

 
În prima zi de Paşte, Traian Petcu împlineşte 93 de ani
„Un doctor care m-a consultat a zis, impresionat, că se apucă şi el de atletism“


Traian Petcu, atletul-fenomen
„Viaţa sportivă, echilibrată şi fără excese m-a ajutat să concurez şi la peste 90 de ani”

 
Constănţeanul care a săpat alături de „Marele Voievod“ împlineşte astăzi 90 de ani
Povestea salcâmului pe care l-a plantat la Constanţa Regele Mihai, acum opt decenii (galerie foto)

 
Acuzat că l-a turnat pe Filimon Sârbu
Calvarul unui sportiv constănţean, anchetat în beciurile Securităţii (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii