Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:16 02 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Primăria Constanța, „agenție imobiliară” neacreditată și fără consultanți cu patalama

ro

02 Mar, 2025 17:00 2764 Marime text
  • Deoarece municipiul Constanța nu are bani iar bugetul pentru anul 2025 este subțire, Primăria prin Consiliul Local Municipal și Confort Urban au început să scoată la vânzare terenuri, case, și tot ce consideră că le prisosește, sau nu se află în lista de proiecte prioritare din cadrul Strategiei de Dezvoltare pentru a constitui obiectivul unei investiții
  • Motivul? Vergil Chițac şi-a propus să strângă anul acesta cel puțin 100 de milioane de lei din vânzarea imobilelor aflate în patrimoniul UAT Constanța, în caz contrar afirmând că va fi nevoit să propună majorarea taxelor și impozitelor
  • Și chiar dacă această politică, pe termen lung, poate fi păguboasă, mai grav este că este insuficient transparentizată, în sensul în care se oferă puţine informaţii depre aceste bunuri celor interesaţi (n.r. publicului larg)
  • Dacă tot primarul și consilierii PNL- PSD- AUR susțin această strategie de atragere de fonduri la buget, este absolut necesar să fie făcută publică lista cu terenurile și imobilele care urmează să facă obiectul unor licitații de vânzare, indiferent de metri pătraţi
  • Pentru a elimina orice suspiciune legată de favorizarea unor anumiți cetățeni/persoane juridice în achiziția acestor bunuri, este absolut necesar ca anunțurile de licitație/ofertele să fie publicate pe site-ul Primăriei, dar, și pe site-uri imobiliare, unde vizitatorii intră fiind interesați de astfel de tranzacții
 
 
Deoarece municipiul Constanța nu are bani iar bugetul pentru anul 2025 este subțire, Primăria prin Consiliul Local Municipal și Confort Urban au început să scoată la vânzare terenuri, case, și tot ce consideră că le prisosește, sau nu se află în lista de proiecte prioritare din cadrul Strategiei de Dezvoltare pentru a constitui obiectivul unei investiții.

Musai bunurile nu fac obiectul unei notificări potrivit Legii nr.10/2001 și nici a unor litigii aflate pe rolul instanțelor.

Sunt reluate astfel practicile din mandatul anterior, atunci când grație voturilor consilierilor locali de la PSD și PNL, imobile (n.r. clădiri și terenuri), au fost vândute prin licitație unor persoane cu interesele economice sau politice în zonă.

Motivul? Vergil Chițac şi-a propus să strângă anul acesta cel puțin 100 de milioane de lei din vânzarea imobilelor aflate în patrimoniul UAT Constanța, în caz contrar afirmând că va fi nevoit să propună majorarea taxelor și impozitelor.

Și chiar dacă această politică, pe termen lung, poate fi păguboasă, mai grav este că este insuficient transparentizată, în sensul în care se oferă puţine informaţii depre aceste bunuri celor interesaţi (n.r. publicului larg).

Dacă tot primarul și consilierii PNL- PSD- AUR susțin această strategie de atragere de fonduri la buget, este absolut necesar să fir făcută publică lista celor cu terenurile și imobilele care urmează să facă obiectul unor licitații de vânzare, indiferent de metri pătraţi.

În plus pentru a elimina orice suspiciune legată de favorizarea unor anumiți cetățeni/persoane juridice în achiziția acestor bunuri, este absolut necesar ca anunțurile de licitație/ofertele să fie publicate pe site-ul Primăriei, (n.r. care fie vorba între noi nu are suficient de mulți vizitatori) dar, și pe site-uri imobiliare, unde vizitatorii intră fiind interesați de astfel de tranzacții.


Iar dacă tot și-a propus să devină agenție imobiliară, Primăria ar trebui să apeleze la consultanți imobiliari, asta pentru că evaluările realizate pentru vânzările de bunuri imobile par că nu au legătură cu prețurile practicate pe piața imobiliară liberă.

Asta dacă tot și-au pus în cap să vândă tot ce a mai rămas prin oraș. NU se procedează așa:

În ședința de Consiliu Local din 28 februarie, cu voturile consilierilor PSD, PNL și AUR, se va vinde un teren de 81 mp al imobilului situat pe strada Ecaterina Varga, dimpreună cu locuinţa aferentă ȋn suprafaţă construită de 68,00 mp și desfășurată de 132,00 mp identificat cu număr cadastral 248873-C1, proprietate privată ale municipiului Constanţa.

Cazul imobilului de pe „Ecaterina Varga” ar merita investigat de instituțiile competente. Este cel puțin suspect cum un singur potențial cumpărător a depus la Confort Urban solicitarea de achiziție prin licitație publică a clădirii construite în 1910, care a aparținut familiei Laskaridis și care a avut o dublă utilitate, locuință și brutărie.


În prezent aceasta se află în administrarea Confort Urban, societate a Consiliului Local care în ultimii ani nu a cerut niciodată bani pentru reabilitare acesteia. Așa a ajuns în pericol de prăbușire și/sau (n.r. putem trage concluzia) a fost lăsată să ajungă așa pentru ca ulterior, să fie vândută.

Aș puncta din nou că nu știm cine este Gabriel Bortea, cel care dorește să cumpere această casă din centrul orașului, nici cum a ajuns acesta să afle de intenția autorităților de a o „mărita’', nici dacă acesta va fi și beneficiarul final al achiziției. Pentru că nu există niciun element de identificare a persoanei de care facem vorbire în proiectul de hotărâre votat vineri de către aleșii puterii.

Prețul de vânzare al bunului imobil se va aproba ulterior prin hotărâre a Consiliului Local și va fi valoarea cea mai mare dintre valoarea de inventar a imobilului și prețul de piața, raportat la reglementarea urbanistică aprobată, determinat prin raport de evaluare întocmit de firma de evaluare autorizată ANEVAR, aflată sub contract de prestări servicii cu societatea Confort Urban SRL.

Valoarea de inventar a imobilului este de 135.259. 496 lei pentru construcția în suprafață de 66,00 mp, și suprafața desfășurată de 132,00 mp, conform raportului de evaluare pentru raportarea întocmit de SC Management Consulting Solutions SRL și înregistrat la Primăria Constanța și în sumă de 253.920,18 lei pentru terenul în suprafață de 81 mp, conform raportului de evaluare întocmit de același SRL, înregistrat la Primăria Constanța cu nr. 251477/30.12.2024.

 
Citește și:

Ședință CLM Primarul Chițac le propune consilierilor vânzarea unei case de pe strada Ecaterina Varga din Constanța cu risc seismic ridicat! Cine a depus ofertă de cumpărare? (DOCUMENT)

Casa Laskaridis, din Centrul Vechi Constanța, scoasă la vânzare pentru 900.000 de euro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii