Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:58 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cererea de recuzare, respinsă Şefii PSD Constanţa rămân cu procurorul Bodean pe cap (rechizitorii+documente)

ro

10 Mar, 2015 00:00 3108 Marime text
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciului Teritorial Constanţa, Sorin Constantinescu, i-a respins cererea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD. Acesta solicitase recuzarea procurorului Andrei Bodean, din cadrul serviciului teritorial mai sus precizat, care l-a trimis în judecată în două dosare şi îl cercetează într-un al treilea. Tot Bodean instrumentează şi cauza în care Radu Mazăre, primarul municipiului, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa, este acuzat de abuz în serviciu, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, de abuz în serviciu contra intereselor publice precum şi de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a) din Legea nr. 78/2000.
 
În cererea de recuzare, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în prezent în stare de arest la domiciliu, i-a comunicat şefului DNA Constanţa că asupra lui Andrei Bodean planează o suspiciune rezonabilă cum că imparţialitatea i-ar fi afectată.
 
„În susţinerea prezentei cereri de recuzare, vă solicităm să aveţi în vedere că am promovat o plângere penală împotriva procurorului Andrei Bodean şi împotriva mai multor persoane din cadrul DNA - Secţia de combatere a corupţiei sub aspectul săvârşirii de către aceştia a infracţiunilor de purtare abuzivă, prevăzută de art. 250, alin. 3, cod penal, şi de abuz în serviciu, prevăzută de art. 246 cod penal, plângere care a fost înaintată spre competenţă de soluţionare către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (...) Reţinând existenţa stării conflictuale, de altfel declarată prin promovarea unui demers penal, între subsemnatul şi procurorul care soluţionează prezenta cauză, apreciem că există o suspiciune rezonabilă cu privire la imparţialitatea procurorului. Totodată, apreciem că imparţialitatea procurorului este cu atât mai mult pusă sub semnul îndoielii, prin prisma modalităţii în care a procedat la desfăşurarea anchetelor penale în dosarele instrumentate în privinţa subsemnatului, inclusiv prin modalitatea în care a procedat la punerea în executare a mandatului de aducere emis pe numele subsemnatului pentru data de 15.01.2014, pe de o parte, precum şi împrejurarea că, în mod cu totul surprinzător, acest procuror este cel care anchetează toate dosarele împotriva subsemnatului, dosare instrumentate de către DNA - ST Constanţa“, se mai arată în sesizarea şefului suspendat al CJC.
 
În sectiunea Documente puteţi parcurge întregul document privind cererea de recuzare menţionată.
 
Andrei Bodean l-a trimis în judecată pe şeful suspendat al CJC pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal (cauză aflată în prezent pe rolul Tribunalului Constanţa), dar şi în dosarul celor 19 inculpaţi (persoane fizice şi juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document) 


 
Aşa cum arătam şi mai sus, Andrei Bodean instrumentează şi dosarul în care Radu Mazăre, primarul municipiului, este acuzat de abuz în serviciu, de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000. Mazăre este acuzat, în cauză, că nu ar fi dispus suspendarea din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa a patru persoane judecate alături de el în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa. Cei patru sunt Constantin Racu (fost director al Direcţiei Administraţie Publică), Ramona Daniela Dospinescu (directorul Direcţiei Patrimoniu), Ion Marica (directorul Direcţiei Tehnic Investiţii) şi Nora Alina Chircă (consilier juridic). Edilul-şef mai este suspectat de DNA că, „la data de 31 iulie 2009, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr. 10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al municipiului Constanţa, a emis o dispoziţie prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate“.
 
Comunicatele DNA privind această cauză, precum şi rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor din Constanţa pot fi citite în secţiunea „Documente“

   Citeşte şi

Cine l-a readus pe Radu Mazăre în vizorul DNA. Totul despre angajaţii pe care primarul Constanţei nu i-a suspendat (documente + rechizitoriu) 
 
După extinderea urmăririi penale
Mazăre îi suspendă pe funcţionarii din Primăria Constanţa inculpaţi în Dosarul Retrocedărilor

 
UPDATE. Nicuşor Constantinescu cere recuzarea procurorului Andrei Bodean. Iată în ce dosar (document) 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii