Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:42 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imobil cu destinația depozitare și comerț en-gros cu flori în sudul municipiului Constanța. Mai mulți vecini nu sunt de acord cu investiția! (DOCUMENTE)

ro

17 Sep, 2024 17:00 1016 Marime text
⦁ PUZ-ul pentru reglementarea zonei în vederea construirii unui imobil cu destinația depozitare și comerț en-gros flori s-a aflat în consultare publică
⦁ Documentația inițiată de Angelica Dragu se află în prezent în etapa emitere aviz Arhitect șef și va intra pe ordinea de zi a Comisiei tehnice de urbanism și amenajarea teritoriului – Comisia tehnică de estetică urbană care se va întruni în data de 19.09.2024
⦁ Între timp, Primăria Constanța dat publicității raportul informării și consultării publicului, privind elaborarea PUZ „zona delimitată de Str. Caraiman, Str. Albastră, Str. Antim Ivireanu și limite cadastrale – imobil Str. Antim Ivireanu, nr.7, lot 2”
⦁ Pe parcursul derulării procesului de informare şi consultare publică au fost transmise observații
⦁ În timp ce unii vecini și-au exprimat acordul pentru investiție, alții se declară împotrivă
⦁ Sesizările primite au fost înaintate elaboratorului SC ED COM ꞌ96 SRL



A fost dat publicității raportul informării și consultării publicului, privind elaborarea PUZ „zona delimitată de Str. Caraiman, Str. Albastră, Str. Antim Ivireanu și limite cadastrale – imobil Str. Antim Ivireanu, nr.7, lot 2”.

PUZ-ul inițiat Dragu Angelica se află în etapa emitere aviz Arhitect șef și va intra pe ordinea de zi a Comisiei tehnice de urbanism și amenajarea teritoriului – Comisia tehnică de estetică urbană care se va întruni în data de 19.09.2024, începând cu ora 10:00, în sala de ședințe din bd. Tomis nr. 51, etaj 1.

Potrivit documentației urbanistice, vezi secțiunea „documente", zona studiată însumează o suprafaţă de 10.614 mp și este delimitată de strada Caraiman, strada Albastră și strada Antim Ivireanu și limite cadastrale.


Planul Urbanistic Zonal are ca obiect zonificarea, diversificarea funcționeală și regim de înălțime aferente reglementărilor din P.U.G. aprobat prin HCL nr. 653/1999 și prelungit cu HCL nr.429/2018.

Iniţiatorul Dragu Angelica, nu solicită intrarea în legalitate pentru terenul aferent situate în limita zonei studiate.

Locația în care urmează să se realizeze investiția, în suprafață totală de 700 mp din acte se află în intravilanul Municipiului Constanța.

Terenul are accesul auto și pietonal din Aleea Mitropolit Antim Ivireanu pe latura nordică și are deschidere și la str. Caraiman pe latura sudică.

Scopul prezentei documentații constă în reglementarea zonei studiate în cadrul PUZ în vederea construirii unui imobil cu destinația depozitare și comerț en-gros flori.


Prin Planul Urbanistic Zonal se vor stabili reglementari noi cu privire la: regimul de construire, functiunea amplasamentului, înălțimea maxima admisă, coeficientul de utilizare a terenului (C.U.T.), procentul de ocupare a terenului (P.O.T.), retragerea clădirilor față de aliniament și distanțele față de limitele laterale si posterioare ale parcelei.

Potrivit documentației, procentul de ocupare a terenului să fie de maximum 85%, coeficientul de ocupare a terenului de 3, iar înălțimea maximă, de 16 metri la cornișă sau atic, cu maximum cinci niveluri supraterane sau regim de înălțime P+4E.

Ședința de dezbatere publică a avut loc pe 23 august 2024. Proiecte s-a aflat și în atenția APM Constanța.

Raportul informării și consultării publicului

Au fost emise 17 notificări către proprietarii din zona de studiu,conform datelor de identificare obținute în urma solicitării nr. 111003/04.06.2024, formulate către Serviciul Public de Impozite și Taxe, transmise prin adresa R-T47161/10.06.2024.

Pe parcursul derulării procesului de informare şi consultare publică au fost transmise observații, după cum urmează:

Prin adresele formulate, Pavel Ionuț, Constantin Andronică,  Mihai Ionuț Mototolea și Zisu Ion au transmis acordul privind proiectul PUZ.

Prin adresa formulată de Marin Mihai-Emanuel acesta a transmis îngrijorarea și împotrivirea cu privire la elaborarea PUZ, fiind vizate următoarele aspecte: zona în care se încadrează terenul studiat este una din cele mai poluate zone din oraș, cu infiltrări de produse petroliere în demisolurile caselor de pe str. Antim Ivireanu; se solicită diminuarea până la eliminare a surselor de poluare (emisii, deversări); subcalibrarea sistemului de evacuare a apelor menajere din zonă; lipsa sistemul de colectare a apei pluviale în zonă; necesarul de apă pentru obiectivul analizat se realizează în cel mai rudimentar mod imaginabil, apa nefiind potabilă ci numai pentru uz casnic, pentru locuințele existente în zonă; frecvența întreruperilor energiei electrice în zona este de 7-8/săptămână, fiind necesară o regândire la scara de zona rezidențială cu locuințe individuale sau semicolective; în privinta telecomunicațiilor în zonă există numai antene de satelit iar accesul pietonal pe str. Antim Ivireanu este de aproximativ 40 ani nereabilitat.

Printre adresele formulate, Fortunescu Angela și Ocneru Ioana sunt împortiva constuirii locuințelor colective P+4 sau P+5, deoarece ar afecta locuințele petentelor, deoarece noile construcții nu ar trebui să depășească înălțimea imobilelor existente, în plus trebuie respectată delimitarea față de clădirea existentă,construită în anul 1920.

Printr-o altă adresa, Marin Mihai-Emanuel și-a exprimat dezacord față de propunerile PUZ, având în vedere următoarele motive: zona obiect de dezvoltare face parte dintr-un ansamblu nefavorabil dezvoltării cu caracter economic, deoarece vecinătatea cu societatea Oil
Terminal SA a cauzat în timp poluarea solului cu produse petroliere, sigura soluție pentru remedierea problemei fiind extinderea zonei verzi din această parte a orașului și nu "betonarea" ei; la intersecția str. Caraiman cu str. Albastră, se află două unități economice Transgaz SA (birouri) și La Rosa Blu (depozit florărie), ambele producând mai mult disconfort decât plus valoare oamenilor și zonei studiate – aglomerație, lipsa locurilor de parcare; conectarea noilor clădiri la rețeaua de canalizare existentă, ar presupune afectarea unor suprafețe mari din stradă/ trotuar; pavelele și bordurile (acolo unde mai există) sunt mai vechi de 40 de ani; amenajrea locurilor de parcare necesare noii constructii se va face in detrimentul spațiilor verzi; accesul către clădirile propuse va duce la tăierea a doi castani octogenari de pe str. Antim Ivireanu; rețeaua electrică și de cablu, așa cum se prezintă, arată necesitatea unei analize mai amănunțite în legătură cu construirea unei cladiri cu 4 etaje în zonă.

Petiționarul atrage atenția că în zona studiată ar trebui dezvoltată având în vedere următoarele aspecte: asigurarea accesibilității auto și pietonale în zonă și racordarea la rețele edilitare/ electrice funcționale; permisibilități și/sau constrângeri urbanistice privind volumele construite și amenajările acestora; îmbunătățirea condițiilor de viață prin eliminarea disfuncționalităților, asigurarea accesului la și locuințe convenabile pentru toți locuitorii; asigurarea calității cadrului construit, amenajat și plantat; dezvoltarea economică echilibrată cu respectarea specificului zonelor; relații funcționale și estetice cu vecinătatea, respectiv înscrierea obiectivului și tratarea lui arhitecturală în raport cu cadrul construit și natural învecinat; designul spațiilor publice.

Sesizările primite au fost înaintate elaboratorului SC ED COM ꞌ96 SRL, carea formulat prin răspusurile formulate, a menționat următoarele: contrar temerilor petenților nu se intenționează construirea unui service auto/ spălătorie auto, ci construirea unui spațiu de depozitare cu vânzare flori, iar terenul liber rămas, se va amenja cu spații plantate; în zona studiată există deja depozite; Rh maxim 16 metri (5 niveluri supraterane) de la cota de trotuar amenajat la atic sau cornișă; înălțimea clădirilor nu va depăși distanța dintre aliniamente; referitor la afectarea însoririi imobilelor învecinate, se precizează că există procedura efectuării Studiului de însorire, în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătății nr. 119/04.02.2014 privind mediul de viață al populației; în privința eventualului zgomot produs, terenul pe care se va construi va fi împrejmuit corespunzător, iar lucrările de construire vor respecta normativele în vigoare și
legislația pentru organizarea șantierelor de execuție; evacuarea apelor uzate menajere provenite de la viitorul imobil se va realiza în sistemul de canalizare menajeră existent pe str. Antim Ivireanu, conform avizului RAJA SA nr. 5899/2024; Str. Antim Ivireanu este o stradă de categoria IV, prevăzută cu accese pietonale; accesul pietonal către imobilul propus va fi asigurat obligatoriu din spațiul de circulație special amenajat și va fi dimensionat astfel încât să satisfacă nevoile de circulație ale funcțiunilor de pe parcelă, în funcție de capacitatea clădirilor; se menționează că parcela este construibilă numai dacă are asigurat un acces carosabil de minim 4 metri lățime dintr-o circulație publică în mod direct sau prin drept de trecere legal obținut prin una din proprietățile învecinate; staționarea autovehiculelor necesare funcționării diferitelor activități se admite numai în interiorul parcelei, deci în afara circulațiilor publice; în cazul în care nu se pot asigura în limitele parcelei locurile de parcare normate se va realiza un parcaj în cooperare, ori concesionarea locurilor necesare într-un parcaj colectiv; aceste parcaje vor fi realizate în cadrul centrului de cartier sau în zona adiacentă la o distanță de maxim 250 metri.

Prin PUZ nu se propune intervenția asupra spațiilor verzi ce aparțin domeniului public, iar pe terenurile pe care se vor executa investițiile va trebui respectat minim 20% spațiu verde pe sol vegetal.

Conform planului de reglementări urbanistice accesul în cadrul lotului, atât din Al. Antim Ivireanu cât si din Str. Caraiman, este reprezentat grafic si nu afectează arborii existenți pe domeniul public.

PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Ședința Comisiei tehnice de urbanism și amenajarea teritoriului a municipiului Constanța. Detalii despre proiectele imobiliare și urbanistice aflate pe ordinea de zi!

PUZ lansat în consultare publică Se urmărește edificarea unui imobil cu destinația depozitare și comerț en-gros cu flori în sudul municipiului Constanța (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii