Retrospectivă 2024 Evenimentele educaționale organizate în Constanța. De la conferinețe și târguri, la festivaluri și porți deschise
Retrospectivă 2024: Evenimentele educaționale organizate în Constanța. De la conferinețe și târguri, la
07 Jan, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
383
Marime text
- În anul 2024, instituțiile de învățământ din Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța au oferit elevilor de la malul mării și nu numai experiențe prin care s-au putut conecta mai bine cu actul educațional prin organizarea unor evenimente educaționale, printre care târguri, conferințe sau festivaluri
În anul 2024, instituțiile de învățământ din Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța au oferit elevilor de la malul mării și nu numai experiențe prin care s-au putut conecta mai bine cu actul educațional prin organizarea unor evenimente educaționale, printre care târguri, conferințe sau festivaluri.
În rândurile de mai jos prezentăm cele mai importante activități educaționale ce au avut loc în Constanța în decursul ultimului an.
Ianuarie
O primă conferință a anului 2024 a fost organizată de Universitatea „Ovidius” Constanța pe 16 ianuarie, cu titlul „Procesarea structurilor masive de date (Big Data) în cercetarea științifică”.
În prima parte a manifestării s-a desfășurat conferința de închidere a Proiectului Dezvoltarea infrastructurii de calcul numeric a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, pentru modelare numerică, simulare şi procesare de structuri masive de date prin realizarea unui Centru de Date de tip Cloud, acronim Ovidius Cyber Cloud.
În a doua parte a manifestării, a avut loc dezbaterea cu tema „Oportunitățile utilizării infrastructurilor de calcul în Cloud pentru aplicații în cercetarea științifică și valorificarea acestora pentru viața comunității”, organizată în cadrul Proiectului „Înființarea și dezvoltarea Centrului Regional Sud-Est pentru orientarea în cariera de cercetător – AD. AUGUSTA”.
La eveniment au participat studenți, cadre didactice, cercetători și specialiști interesați de oportunitățile oferite de noul Centru de Date Ovidius Cyber Cloud, precum și de perspectivele legate de procesarea structurilor masive de date în cercetarea științifică, respectiv în dezvoltarea unor cariere de cercetători cu competențe în acest domeniu.
Pe 20 ianuarie, a venit rândul Școlii Gimanziale nr. 43 „Ferdinand” să fie în centrul atenției printr-o activitate dedicată elevilor. Astfel, unitatea de învățământ a organizat evenimentul „Ziua Porților Deschise”.
Participanții au putut viziat spațiul școlar și să îi cunoască pe profesorii care au preluat clasele pregătitoare.
„În prezent, şcoala este dotată cu centrale termice proprii şi a fost utilată modern, pentru ca mediul educaţional în care îşi desfăşoară activitatea elevii şi cadrele didactice din această şcoală să fie propice pentru un învățământ de calitate, să fie cât mai atrăgător pentru elevi şi părinţi, dar şi pentru cadrele didactice. Școala se mândrește cu profesori și învățători specializați, care sunt mentori pentru studenții înscriși la programe universitare de formare pentru careira didactică.
De asemenea, se oferă deschidere către nou, fiind utilizate metode moderne de predare și existând diverse cercuri tematice (Cercul de Teatru, Corul școlii, Cercul de informatică).
Vă așteptăm cu drag!”, transmitea unitatea de învățământ.
Februarie
În luna februarie, studenții masteranzi care au ca domenii de cercetare științele inginerești, științele nautice, managementul, oceanografia și hidrografia și-au dat întâlnire în data de 23 la „Master-Nav 2024”, ediția a XIV-a, un eveniment știintific organizat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân".
137 de lucrări au fost prezentate în cadrul evenimentului ce s-a desfășurat pe 5 secțiuni:
- Științe Nautice
- Oceanografie și hidrografie
- Sisteme Electromecanice Navale
- Operarea și conducerea sistemelor electroenergetice navale
- Inginerie și management
Martie
Într-o zi de 14 martie, Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității „Ovidius” Constanța a organizat conferința cu titlul „Dragoste, Rușine, Ură: despre Emoții și Buna Ordine în Țările Române, sec. XVIII-XIX”, susținută de Constanța Vintilă, cercetător științific I la Institutul de Istorie „N.Iorga” al Academiei Române.
Pe 19 martie, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța a fost gazda conferinței „Drogurile, de la fascinație la dependență”, activitate desfășurată în cadrul proiectului județean inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța- S.A.V.E. (Sănătate, Atitudine, Voluntariat, Educație) în acest anul școlar precedent.
Evenimentul a fost marcat de prezența lui Sorin Mihai – inspector școlar general, Silviu Coșa – fostul prefect al județului Constanța, Stelian Gima și Ionuț Paris.
Scopul proiectului l-a reprezentat oferirea unui pachet de informații și scheme de acțiune S.A.V.E. (Sănătate, Atitudine, Voluntariat, Educație) adaptate particularităților de vârstă și individuale ale elevilor cu privire la conștientizarea/ prevenirea/ intervenția în cazul consumului de substanțe interzise, au transmis reprezentanții ISJ Constanța.
Universitatea „Ovidius” Constanța a organizat în perioada 20 martie – 20 mai 2024 o nouă ediție a campaniei de promovare a ofertei educaționale - Zilele Porților Deschise, la care au fost așteptați să participe liceeni din județele Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Buzău, Galați, Brăila, Vrancea.
„Având în vedere succesul de care s-a bucurat ediția din anul precedent a Zilelor Porților Deschise, în care peste 1750 de elevi din mai mult de 40 de licee din întreaga regiune au vizitat, alături de profesorii lor, universitatea noastră, suntem pregătiți să îi întâmpinăm, și în acest an, pe liceenii interesați de oferta educațională a celor 16 facultăți. Începând de astăzi, timp de două luni, tinerii vor avea posibilitatea să ne cunoască și să intre în dialog cu cadre didactice și studenți, care le vor prezenta programele de studii, disciplinele studiate, oportunitățile de a obține burse în străinătate, spațiile de cazare și alături de care vor vizita săli de curs și laboratoare din facultățile pe care își doresc să le urmeze”, a precizat conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC.
Mai
Între 16-17 mai 2024, Universitatea „Ovidius” Constanța, în parteneriat cu Universitatea din București (UB), Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) au organizat cea de-a III-a ediție a Conferinței internaționale de criminalistică „Emilian Stancu”, cu tema „Probleme actuale ale criminalisticii și mediului”.
La manifestare au participat cu lucrări cadre didactice, cercetători și experți de la universități și instituții de expertize criminalistice din România, Polonia, Ucraina, Italia, Cehia, Republica Moldova și Turcia. Conferința se va desfășura în format hibrid, iar lucrările vor fi susținute în limbile engleză sau italiană, a mai punctat sursa citată.
În a doua zi a conferinței, a avut loc dezbaterea cu tema „Stadiul și perspectivele studiilor universitare de criminalistică în România și în UE”.
În perioada 20-21 mai 2024, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a organizat Târgul Ofertelor Educaționale, ediția 2024, sub numele „Alege-ti drumul corect!”.
Acesta s-a desfășurat concomitent în locațiile:
• Palatul Copiilor Constanța - instituțiile școlare din municipiu și din localitățile Ovidiu, Cumpăna, Topraisar, Eforie, Techirghiol și Murfatlar;
• Casa de Cultura „I.N.Roman”, Medgidia - instituțiile școlare din Medgidia, Castelu și Poarta Albă;
• Sala de festivități a Liceului Teoretic “Callatis”, Mangalia- instituțiile școlare din Mangalia și Negru Vodă;
• Sala de festivități a Liceului Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă- instituțiile școlare din Cernavodă;
• Căminul Cultural Cobadin- instituțiile școlare din Cobadin, Independența, Deleni, Adamclisi, Băneasa, Ostrov și Dobromir;
• Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu Năvodari”- instituțiile școlare din Năvodari, Cogealac, Mihai Viteazu, Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu;
• Casa de Cultură Hârșova- instituțiile școlare din Hârșova, Ciobanu și Crucea.
Pe parcursul celor două zile elevii din clasele a VIII-a și a XII/XIII-a au avut posibilitatea de a vizita standurile de prezentare ale liceelor din județ, de a pune întrebări cu privire la serviciile educaționale oferite de către școlile expozante și de a interacționa cu elevii din aceste unități școlare.
Iunie
Pe 14 iunie, Palatul Copiilor din Constanța a fost gazda conferinței „Târgul proiectelor europene”, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
Evenimentul a valorizat și diseminat rezultatele din instituțiile constănțene.
Scopul acestuia a fost de a împărtăși experiențe, practici, idei noi de învățare, dar și crearea unui context de networking, de cunoaștere și de consolidre a unei comunități educaționale a proiectelor europene din județul Constanța.
Decembrie
În luna decembrie, Universitatea „Ovidius” Constanța a organizat cea de-a patra ediție a conferinței internaționale (Inter)cultural Dialogues, activitate realizată în cadrul proiectului „Noi dimensiuni ale extinderii strategiei de internaționalizare în vederea creșterii vizibilității Universității Ovidius din Constanța la nivel internațional” (NODENS).
Evenimentul a reunit peste 40 de participanți, printre care s-au aflat studenți internaționali, înmatriculați la universități din țară și din străinătate, care au prezentat lucrări despre imaginea țării, a regiunii sau a orașului din care aceștia provin, despre elementele culturale ale zonei, mituri, povești sau legende locale, transmite un comunicat UOC.
Citește și:
Retrospectivă 2024 Lansările de carte care au îmbogățit peisajul cultural și literar din Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii