Retrospectivă 2024 Lansările de carte care au îmbogățit peisajul cultural și literar din Constanța
Retrospectivă 2024: Lansările de carte care au îmbogățit peisajul cultural și literar din Constanța
01 Jan, 2025 13:20
ZIUA de Constanta
1213
Marime text
Odată cu încheierea anului 2024, putem privi înapoi și să reflectăm asupra momentelor din planul cultural ce și-au pus amprenta asupra orașului Constanța.
Includem aici, în mod special, lansările de carte ce au avut loc de-a lungul anului proaspăt încheiat.
În decursul lui 2024, aproape în fiecare lună s-au lansat titluri noi care au captivat atenția cititorilor.
Bineînțeles, creațiile editoriale interesante au avut și autori pe măsură. De la Aurelia Lăpușan, Valentin Ciorbea, Tasin Gemil, până la Radu Paraschivescu, Anaid Tavitian sau Vartan Arachelian, ca să amintesc doar de câțiva autori care în 2024 au apărut din nou în peisajul literar.
În rândurile de mai jos, amintim de câteva dintre cele mai notabile evenimente editoriale ale anului trecut.
Martie
Începem cu luna mărțișorului și cu volumul lansat de istoricul Constantin Cheramidoglu. Pe 7 martie, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța, autorul brașovean prezenta volumul „Arhive dobrogene”.
Volumul a fost prezentat de Emanuel Plopeanu – decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța și Corina – Mihaela Apostoleanu – șef serviciu la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.
Constantin Cheramidoglu spunea despre lucrare: „Materialele nu au legătură doar cu istoricii, ci cu toți cercetătorii. Sper să mai urmeze astfel de lucrări.”
Despre volumul „Arhive dobrogene” puteți citi mai multe aici.
Tot în martie, în aceeași locație, pe data de 21, scriitoarea născută în Constanța Aurelia Lăpușan își lansa volumul „Flori de busuioc”.
Despre lucrarea respectivă, autoarea a vorbit și în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța, la ZIUA LIVE.
Despre evenimentul editorial de la Bibliotecă, acesta a fost prezentat de Mirela Pană, Angelo Mitchievici și Ovidiu Dunăreanu.
„Cartea nu este scrisă cu patimă. Nu este scrisă pentru alții. Am scris-o ca să pot să mi-o dăruiesc. Este o carte pe care o iubesc. Inițial s-a numit Oglinzile dragostei“, a precizat Aurelia Lăpușan.
Încheiem luna martie cu volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020). Bibliografie, manifestări științifice, monumente și însemne comemorative”, lansat la Biblioteca Județeană Constanța.
Apărut la Editura Univers Enciclopedic Gold/ Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, Iași, în 2022, volumul a fost inițiat și coordonat de prof. univ. dr. Ion I. Solcanu, care și-a asumat și sarcina de colaborator. Echipa care a lucrat alături de el este formată din: prof. univ. dr. Mihai Drecin (Universitatea din Oradea); prof. univ. dr. Valentin Ciorbea (Universitatea „Ovidius” din Constanța); Vasile Ciobanu (CS I Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu); prof. univ. dr. Corneliu Pădurean (Universitatea „Vasile Goldiș” Arad); prof. univ. dr. Ion Giurcă (Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București); prof. univ. dr. Anatol Petrencu (Universitatea de Stat Chișinău); conf. univ. dr. Adrian-Bogdan Ceobanu (Universitatea „Al. I. Cuza” Iași).
Aprilie
În a doua lună de primăvară, cunoscutul scriitor Radu Paraschivescu prezenta la Biblioteca Județeană Constanța volumul „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, apărut la Editura Humanitas.
Autorul s-a aflat într-un dialog cu Angelo Mitchievici, prezentând detalii din volum.
„Titlul este un enunț inscripționat pe peretele unei închisori din străinătate. Acest enunț îl spunea Anthony Hopkins studenților lui. Prima ediție a cărții a apărut în 2012. Acțiunea romanului ne poartă în anul 1845, în Irlanda. Acțiunea se învârte în jurul unei profeții și a unui cântec“, a precizat Radu Paraschivescu.
Mai
Pe 11 mai, profesorul Tasin Gemil își lansa volumul „Un tătar din România”, la Bilbioteca „I.N. Roman” din Medgidia, orașul de baștină al etnicului tătar.
La eveniment au participat E.S. Emre Yurdakul - consulul general al Turciei la Constanța, dr. Ernes Oberlander – directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, prof.univ.dr. Lascu Stoica de la Univresitatea Ovidius, dr. Faxri Kerimli – consilier al Amnasadei Republicii Azerbaidjan, dr. Melek Fetisleam de la Institutul de Turcologie, Universitatea Babeș-Bolyal, Cluj Napoca.
Moderatorul a fost profesorul de istorie Ekrem Gafar.
„Mulțumesc organizatorilor. Întotdeauna au fost organizate foarte bine evenimentele la care mi-am lansat volumele. Mulțumesc și doamnei Melia Iusuf pentru momentele artistice oferite.Titlu cărții - Un tătar în România - l-am gândit în 2006, înainte de a scrie cele două volume - Pe drumurile istoriei. Vă las să apreciați dvs. cartea. Primesc vești din partea colegilor mei din alte țări, care apreciază cărțilele mele științifice”, a declarat Tasin Gemil.
Mai multe detalii despre volumul „Un tătar din România” puteți afla aici.
Iunie
Pe 8 iunie, cu doar câteva zile înainte de ziua de naștere, teatrologul constănțean Anaid Tavitian lansa la Muzeul de Artă Constanța cartea „Călătorie pe drumul amintirilor”, o evocare a regretaților actori George Stancu și Dromihete Ghiman.
Volumul a fost prezentat de: dr. Corina Apostoleanu, jurnalistul Steliana Bajdechi și Liviu Merdinian – președinte al UAR – sucursala Constanța.
Moderatorul evenimentului a fost actorul Dan Cojocaru.
„Port întotdeauna în gând și suflet dorințe care iată ca se împlinesc. Bucuria este dublă de fiecare dată când am lângă mine oameni minunați”, a mărturisit în cadrul evenimentului Anaid Tavitian.
Detalii suplimentare despre cartea „Călătorie pe drumul amintirilor” puteți găsi aici.
Septembrie
Pe 20 septembrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a avut loc lansarea volumului „Poveștile cetății Tomis și ale orașului Constanța”, semnat de Cristian Cealera și Auris Luca.
Este povestea unui oraș vechi de 2.500 de ani. La orice colț de stradă avem detalii. Este de datoria noastră să știm cât mai multe despre clădirile care ne înconjoară. Atunci când ne aflăm în această Sala Pictată trebuie să ne amintim de Victor Ștefanescu, cel care a finalizat acest Palat Comunal“, a menționat Cristian Cealera.
Evenimentul cultural a fost prilejuit de Zilele Europene ale Patrimoniului și a fost organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul companiei Iulius și în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța.
Detalii suplimentare cu privire la acest volum puteți găsi aici.
Octombrie
Pe 3 octombrie, Adrian Ilie, directorul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța a lansat monografia „Școala Copiilor de Marină. Începuturile învățământului mediu de marină în România”.
Evenimentul editorial a fost prilejuit de cei 143 de ani de existență a învățământului liceal militar de marină.
„Este o activitate de suflet a Colegiului nostru. Se împlinesc 143 de ani de la înființarea primei instituții de marină. Copiii de la Școala Copiilor de Marină erau fragezi ca vârstă. Aveau 12-15 ani și învățau tainele marinei.
Istoria instituției este una zbuciumată. În 1973 școala este dusă la Constanța și aici am avut cele mai importante realizări. În 1998 s-a luat o măsură drastică de desființare a liceului. Nu știu dacă a fost o decizie justă pentru că rezultatele erau excelente. Decizia a adus la pierderea patrimoniului. În 2018 am reușit să readucem parțial elementele istoriei Liceului Militar Alexandru Ioan Cuza. Am reușit în ultimii 4 ani să obținem rezultate remarcabile”, a menționat Adrian Ilie.
Mai multe detalii despre lucrarea semnată de directorul CNMAIC Constanța găsiți aici.
Tot în octombrie, profesorul româno-britanic Denis Deletant a venit la Universitatea „Ovidius” Constanța pentru a susține conferința „Semnificația loviturii de stat de la 23 august 1944”.
În cadrul evenimentului a fost lansată și cartea „România 1916-1941. O istorie politică”, lansată la Editura Humanitas.
„Vreau să spun câteva lucruri despre geneza volumului. A fost scris pentru publicul anglo-american. Creând această carte am pornit de la Primul Război Mondial și m-am oprit în 1941 pentru că deja scrisesem despre Ion Antonescu într-un alt volum“, a menționat Profesorul Dennis Deletant.
Decembrie
Seria lansărilor de carte din 2024 se încheie cu două volume ale constănțeanului de origine armeană Vartan Arachelian.
Pe 14 decembrie, la Hotel Continental Forum, Vartan Arachelian a prezentat publicului lucrările „Cutia Pandorei. Chestiunea armeană în arhivele diplomatice românești” și „Cadran – Blogul lui Vartan”.
Evenimentul editorial a fost susținut de Uniunea Armenilor din România – sucursala Constanța.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii