Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:55 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preoţi şi biserici la sat Parohia Coslugea, judeţul Constanţa (galerie foto)

ro

06 Jul, 2019 00:00 7044 Marime text
Satul Coslugea este o localitate aflată în cuprinsul comunei Lipniţa, judeţul Constanţa, din care mai fac parte satele Canlia, Carvăn, Cuiugiuc, Goruni, Izvoarele şi Lipniţa (reşedinţa). Localitatea este situată la 110 km de oraşul Constanţa, la 35 de km de oraşul Călăraşi şi la 3 km depărtare de şoseaua naţională care leagă oraşul Constanţa de comuna Ostrov.
 

 
În arealul comunei Lipniţa s-au descoperit urme de locuiri umane încă din perioada neolitică. La Canlia, Izvoarele şi Dervent au fost descoperite aşezări de epocă getică şi geto-dacă, întreaga zonă fiind ulterior locuită şi în epoca romană, de unde au rămas până azi urmele cetăţilor Sucidava Scytiei Minor şi Păcuiul lui Soare.
 
Conform documentelor din Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, la începutul secolului al XIX-lea, în satul Coslugea îşi avea moşia Ali Paşa, fratele guvernatorului turc de la Silistra, Ibram Paşa. Aceleaşi surse precizează că în anul 1832 câteva familii de mocani din satul Răşinari din Transilvania „au coborât cu oile şi au întemeiat satul Canlia românească, spre deosebire de satul Canlia bulgărească, sat aşezat pe valea Dunării, în preajma portului Dervent, unde veneau şlepuri pentru încărcat cereale”. În urma unor epidemii care bântuiau satul, locuitorii s-au mutat de acolo aproape de moşia lui Ali Paşa, şi au înfiinţat satul Coslugea.
 
O altă sursă, consemnată de muzeograful Argentina Bărbulescu, spune că satul Coslugea a fost întemeiat de români veniţi din judeţele Ialomiţa şi Brăila, dar şi din Basarabia. În urma lor, în timpul războaielor ruso-turce, s-au stabilit şi oieri veniţi din Mărginimea Sibiului, dar şi bulgari, iar după Războiul de Independenţă, colonişti din Vlaşca şi Teleorman.
 
După unirea Dobrogei cu Patria Mamă şi plecarea lui Ali Paşa în Turcia, o parte din moşia lui a fost cumpărată de boierul Ghiţă Dumitrescu, de meserie pescar, iar pe cealaltă bucată de pământ au fost împroprietăriţi veterani de război. La sfârşitul secolului al XIX-lea, Ghiţă Dumitrescu îi vinde pământul lui Tase Atanasiu, „boier evlavios şi tare milostiv”. Trebuie precizat, că, tot în această perioadă, în anul 1882, a fost înfiinţată şcoala din Coslugea. Clădirea de azi a şcolii datează din anul 1924 şi a fost renovată în anul 2008.
 
Tot din documentele aflate în arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, aflăm detalii despre demersurile construcţiei bisericii din Coslugea. Datele au fost consemnate de preotul Vasile Bălăiş, în anul 1967:
Din vechime era o bisericuţă în mijlocul cimitirului, construită din pământ bătut şi acoperită cu scândură. Se simţea nevoia uneia noi. Bătrânii satului s-au adresat pentru sfaturi şi ajutor proprietarului Tase Atanasiu, în anul 1896. Proprietarul a dat din moşia sa 30 ha, ca să le muncească obştea satului timp de trei ani, iar recolta să fie vândută în folosul construcţiei bisericii, care a început în primăvara anului 1900. Locul a fost donat de obştea satului”.
 

Un aspect foarte interesant este acela că biserica a fost construită cu piatra de la geamia părăsită din sat.



Lăcaşul de cult a fost terminat în anul 1903. A fost sfinţit pe 8 noiembrie, în acelaşi an, şi a primit hramul „Sfânta Treime”. În fruntea comitetului de construcţie s-a aflat preotul Nicolae Ștefănescu, originar din Ostrov, judeţul Constanţa. Pictura, care astăzi nu se mai păstrează, a fost realizată în stil bizantin de fraţii Anton şi Petru Serafim din Bucureşti. Printre obiectele de cult cu care a fost împodobită biserica pentru slujbe s-au numărat şi câteva icoane de la bisericuţa veche din lut. Tot de la vechea bisericuţă a fost păstrat şi clopotul, pe care este ştanţat anul 1884. Alături de acest clopot, biserica nouă a fost înzestrată cu două clopote mai mari, dar care au fost luate de soldaţii germani, în timpul ocupaţiei Dobrogei din Primul Război Mondial.
 
În anul 1935, în timpul parohiatului părintelui Vasile Bălăiş, biserica „Sfânta Treime” a fost restaurată integral, cu ajutorul financiar al credincioşilor, dar şi al Prefecturii din Silistra (azi în Bulgaria). În timpul regimului comunist, lăcaşul de cult a intrat într-un proces de degradare, cea mai afectată de această stare fiind pictura, care nu a mai putut fi restaurată. Abia după anul 1990, biserica a beneficiat de reparaţii capitale, în timpul preoţilor Adrian Pătraşcu şi Marian Caşin.
 
De noua pictură, care este în curs de desfăşurare, se ocupă actualul paroh, preotul George Daniel Aruştei, care, în colaborare cu domnul Florin Crăciun, primarul comunei Lipniţa, şi Consiliul Local Lipniţa, a întreprins mai multe lucrări de înfrumuseţare e exteriorului lăcaşului de cult.

 
Preoţii care au slujit la Coslugea sunt: preotul Nicolae Ştefănescu, preotul Bălăiş Vasile, preotul Man Mihai, preotul Pătraşcu Adrian, preotul Caşin Marian, iar azi slujeşte preotul George Daniel Aruştei.
 

Preotul paroh George Daniel Aruştei


 
Părintele George Daniel Aruştei s-a născut pe 25 octombrie 1983, în oraşul Iaşi. Între anii 1999 şi 2004 a urmat Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Chesarie Paunescu”, de la Mănăstirea Cernica, Ilfov, iar între anii 2004 şi 2008 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Piteşti, secţia Teologie Pastorală, instituţie în care a absolvit şi cursurile de master. Pe 13 septembrie 2008 s-a căsătorit cu Violeta Iorga, cu care are doi copii: Radu Andrei şi Ștefania. A fost hirotonit preot pe 25 septembrie 2010, de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe seama parohiei Coslugea.
 
Bibliografie
 
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Registru Inventar Parohia Coslugea, 1967
Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI, Protoieria Altinum, Constanţa, 2016
Arhitectura Tradiţională din Dobrogea, Revistă de cercetare etnografică, nr. 3/2010, Constanţa
Ciorbea, Valentin, Apostoleanu, Corina, Stelian, Luminiţa, Localităţi ale judeţului Constanţa la 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, Bucureşti, 2018
 
Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto deschidere Vali Vădănoiu)
 
Despre Ionuţ Druche
 
Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de Inspector Culte. Din decembrie 2018 este şi bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” din Constanţa. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Lumina, judeţul Constanţa (galerie foto)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Toscu Valerica 10 Jul, 2019 12:18 Multumim pentru documentarul realizat.Acum cunosc istoricul satului in care m -am nascut si al bisericii chiar daca e putin cam tarziu(fiind pensionara)