Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:41 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost stabilit cel de-al doilea termen în dosarul Înaltpreasfinţitului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului (rechizitoriu)

ro

22 Feb, 2017 00:00 3029 Marime text
Iniţial, Înaltpreasfinţitul Teodosie a fost cercetat şi pentru luare de mită, însă procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus clasarea cauzei.
 
Judecătorul Cristian Deliorga, din Curtea de Apel Constanţa, a stabilit cel de-al doilea termen în dosarul în care Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa. În cauză, Înaltpreasfinţitul Teodosie este bănuit de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost deferit Justiţiei de DNA Constanţa pe data de 3 februarie. Pe data de 9 februarie, judecătorul Cristian Deliorga, din Curtea de Apel Constanţa, învestit cu soluţionarea cauzei, a decis menţinerea lui Teodosie sub control judiciar. Nemulţumit de decizia magistratului, arhiepiscopul Tomisului a atacat hotărârea Curţii de Apel Constanţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Contestaţia Înaltpreasfinţitului Teodosie a fost trimisă spre soluţionare  judecătoarei Francisca Vasile, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Pe data de 15 februarie, magistratul de la Curtea Supremă a decis ca Teodosie Petrescu să rămână sub control judiciar, hotărârea fiind una definitivă.
 
Recent, judecătorul Cristian Deliorga, din Curtea de Apel Constanţa, a stabilit cel de-al doilea termen în dosar, respectiv 20 martie, dată la care instanţa va lua în discuţie eventualele excepţii/cereri formulate de părţile din prezentul dosar. Totodată, instanţa ar putea dispune începerea judecăţii cauzei sau chiar trimiterea cauzei la DNA pentru refacerea/completarea urmăririi penale. Oricare va fi decizia Curţii de Apel Constanţa, aceasta va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Alături de Înaltpreasfinţitul Teodosie, DNA Constanţa i-a mai trimis în judecată pe Ciprian Ioan Cojocaru (preot paroh în Parohia „Sf. Maria“ - Constanţa), Bogdan Petrişor Malaxa (preot în Parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena III“ - Constanţa), Gheorghe Nadoleanu (preot) şi Stere Beca, la data presupuselor fapte mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la presupusa săvârşire a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
De asemenea, tot în prezenta cauză a mai fost deferit Justiţiei şi Aurelian Ştefan, la data presupuselor fapte mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Ancheta prezentului dosar a costat statul român, conform surselor noastre, 18.000 de lei, iar în caz de condamnare, DNA a stabilit cheltuieli judiciare în sumă de 3.000 de lei în sarcina fiecărui inculpat.
 
Iniţial, Înaltpreasfinţitul Teodosie a fost cercetat şi pentru luare de mită, însă procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus clasarea cauzei.

 
Potrivit unor surse judiciare, decizia DNA de clasare a cercetărilor a fost luată în baza articolului 16, litera b, din Codul de Procedură Penală, conform căruia „acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare, nu mai poate fi exercitată dacă: (…) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 
Amintim că, în legătură cu infracţiunea de luare de mită, pe data de 17 octombrie 2016, DNA informa că, „în primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro“.
 
„Banii respectivi au fost primiţi în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie“, conform celor de la Anticorupţie.
 
Tot în octombrie, DNA a mai informat că, „pe timpul cât se află sub control judiciar, Înaltpreasfinţitul Teodosie trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi, să nu se apropie de ceilalţi suspecţi/inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia. Inculpatului Teodosie Petrescu i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive“.

Citeşte şi 

Cât a costat ancheta!
Cine este femeia care decide, mâine, libertatea Înaltpreasfinţitului Teodosie (rechizitoriu)



Rechizitoriu pentru Teodosie! Iată pentru ce l-a trimis DNA în judecată pe arhiepiscopul Tomisului (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii