Accident mortal la Topraisar! Povestea dramatică din spatele tragediei
Accident mortal la Topraisar! Povestea dramatică din spatele tragediei
02 Aug, 2023 18:00
ZIUA de Constanta
4976
Marime text
- „După terminarea programului, am plecat cu colegul meu de muncă către Topraisar. Ajunși acolo, am oprit, nu cunosc exact adresa. Colegul meu a coborât, a intrat într-o locuință și după aproximativ 30 de minute, a ieșit spunându-mi că a terminat treaba. Cât timp colegul meu a intrat în casă, eu am stat în autoturism, cu motorul pornit, deoarece afară ningea și era frig. La întoarcere, partea carosabilă era acoperită cu zăpadă și ningea viscolit. În timp ce mă aflam internat în spital mi s-a spus că, în urma accidentului, colegul meu a decedat în urma accidentului în care am fost implicat”, le-a declarat inculpatul magistraților.
Primă condamnare în dosarul unui grav accident rutier pe DN38, la finele lunii noiembrie 2020, în afara localității Topraisar, județul Constanța.
Un tânăr șofer a fost condamnat la pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, victima fiind un coleg de serviciu.
Cei doi lucrau în Constanța și au merg lângă Topraisar pentru a vinde un telefon.
Conform procurorilor, la data de 30.11.2020, ora 19:09, inculpatul a condus autoturismul marca Volkswagen, pe DN38 în afara loc. Topraisar, dinspre loc. Amzacea către loc. Techirghiol şi ajungand la km. 15, nu a adaptat viteza la carosabilul umed, moment în care a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu autoturismul marca Rover, din sens opus, rezultând decesul unui tânăr, pasager în Volkswagen.
Inculpatul a declarat că, în ziua accidentului, un coleg de serviciu, l-a rugat să-l ducă până aproape de Topraisar, unde urma să vândă un telefon.
„După terminarea programului, am plecat cu colegul meu de muncă către Topraisar. Ajunși acolo, am oprit, nu cunosc exact adresa. Colegul meu a coborât, a intrat într-o locuință și după aproximativ 30 de minute, a ieșit spunându-mi că a terminat treaba. Cât timp colegul meu a intrat în casă, eu am stat în autoturism, cu motorul pornit, deoarece afară ningea și era frig. La întoarcere, partea carosabilă era acoperită cu zăpadă și ningea viscolit. În timp ce mă aflam internat în spital mi s-a spus că, în urma accidentului, colegul meu a decedat în urma accidentului în care am fost implicat”, le-a declarat inculpatul magistraților.
Mașina s-a răsucit
Șoferul autoturismului marca Rover a declarat a condus auto marca Land Rover, pe DN 38, dinspre Constanta către Topraisar, iar în apropierea localității Topraisar a văzut cum autoturismul condus de către suspect din sens opus s-a răsucit și a pătruns pe sensul său de circulație, nu a avut timp sa reacționeze si astfel a intrat in coliziune frontala cu acesta.
Din motivarea judecătorilor
În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța reține că inculpatul are aproape 25 de ani, este integrat în societate, necăsătorit, studii medii, este încadrat în muncă, nu este cunoscut cu antecedente penale, iar în faţa instanţei de judecată a adoptat o atitudine sinceră, demonstrând ca înţelege consecinţele faptei sale şi le regretă, având aşadar posibilităţi evidente de îndreptare a conduitei.
Pedeapsa cu închisoarea orientată spre minim, suficientă.
Față de cele reținute, având în vedere și intervalul de timp de la data săvârșirii infracțiunii, instanța consideră că aplicarea unei pedepse cu închisoarea orientată spre minim, pentru infracțiunea săvârşită este suficientă pentru atingerea scopului pedepsei.
Un an şi şase luni de închisoare
Astfel, instanţa apreciază că pedeapsa cu închisoarea de un an şi şase luni de închisoare este proporţională cu gravitatea faptei, cu rezultatul grav produs, dar ţine cont şi de circumstanţele personale ale inculpatului.
Instanţa apreciază că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de lege, condamnarea prin prezenta sentinţă fiind de 1 an şi 6 luni închisoare, iar inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.
Scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.
De asemenea, inculpatul este o persoană integrată în societate, existând premisele reintegrării în societate, astfel încât instanța are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.
Apreciind că scopul pedepsei principale se poate realiza chiar fără executarea pedepsei (având în vederea circumstanțele reale şi personale ale inculpatului, posibilitatea efectivă de reintegrare socială a acesteia), în baza art. 91 Cod penal, va dispune suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, stabilit conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
VIDEO
Judecătorii motivează tragedia de la Lazu! Un medic de familie și un tânăr, condamnați pentru ucidere din culpă!
Accident mortal spre Valu lui Traian! Șoferul, condamnat cu suspendare. Decedatul, vinovat 30% (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii