Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la achitări de răsunet la condamnări fără precedent! Retrospectivă! Câteva dintre deciziile importante ce au marcat justiția din Constanța

ro

31 Dec, 2021 00:00 2853 Marime text

 
  • În luna mai 2021, judecătorii din Tulcea au dictat cea mai mare condamnare pentru ucidere din culpă aplicată vreodată în Dobrogea! 
  • 11 ani şi opt luni de închisoare în primă instanță pentru șoferul acuzat că, în luna august 2019, a provocat un grav accident rutier în județul Tulcea, eveniment soldat cu decesul a trei persoane (un copil de trei ani, o femeie de 27 de ani, însărcinată, dar și o femeie de 79 de ani. 
  • În prezent, dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
 
Vechiul și noul Regulament de acces în Zona Peninsulară Constanța, vechiul Regulament al parcărilor publice din Constanța, desființări de lucrări nelegale desfășurate la lăcașuri de cult din Constanța, achitări spectaculoase ale unor renumiți foști primari, dar și condamnări la ani grei de detenție pentru apropiați ai acestora.
 
Acestea sunt cele câteva cuvinte, câteva idei ce pot rezuma, la o primă vedere, deciziile importante ce au marcat justiția din Constanța în anul ce tocmai se apropie de final.
 
Rând pe rând, magistrații de la malul mării s-au pronunțat cu privire la legalitatea regulamentelor adoptat de municipalitate, cu privire la diferite construcții care, în opinia autorităților locale, nu respectau cerințele legale, dar și cu privire la soarta unor persoane acuzate de anchetatori de ilegalități.
 
Foarte interesant, una dintre cele mai importante decizii din justiția constănțeană a fost pronunțată chiar la începutul lui 2021, pe data de 5 ianuarie, când Curtea de Apel Constanța a anulat definitiv Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a Constanței.
 
Interesant este faptul că, în legătură cu același subiect, într-un mod aproape ciclic, justiția constănțeană încheie anul tot cu o decizie spectaculoasă în legătură cu Peninsula Constanța, de data aceasta hotărârea privind noul Regulament de acces, suspendat în primă instanță la data de 15 decembrie 2021.
 
Achitarea definitivă a fostului primar
 

La jumătatea lunii ianuarie 2021, Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, trimiși în judecată de DNA, au fost achitați definitiv.
 
În primă instanță, Radu Mazăre fusese condamnat la șase ani și jumătate de detenție. Asta în timpce Sorina-Gina Hortolomei-Moscu luase tot în primă instanţă doi ani şi 11 luni închisoare cu suspendare.
 
Exclusiv!
Radu Mazăre și Sorina-Gina Hortolomei- Moscu, achitați definitiv!

 
În luna februarie 2021, Tribunalul Constanţa s-a pronunțat în dosarul în care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă, Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, şi Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, a fost deferită justiției de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
Instanța a dispus achitarea inculpaților.

 
Exclusiv!
Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, trimisă în judecată de DNA, achitată

 
Tot în luna februarie, Constantin Florin Micu, fostul primar al localităţii Tuzla, acuzat de abuz în serviciu, a fost achitat. Decizia a fost luată de Judecătoria Mangalia.
 
Oficial!
Constantin Florin Micu, fostul primar al localităţii Tuzla, achitat pentru abuz în serviciu

 
În luna martie 2021, Curtea de Apel Constanța a menținut decizia primei instanțe prin intermediul căreia Vlad Andrei Alexandru a fost condamnat în primă instanță la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanţe.
 
Accidentului mortal a avut loc la jumătatea lunii ianuarie 2019, de lângă Palazu Mic, eveniment soldat cu decesul a doi liceeni din Tulcea!
 
Condamnare definitivă în cazul celor doi liceeni din Tulcea, uciși la Constanța de un tânăr șofer băut
 
În luna mai 2021, judecătorii din Tulcea au dictat cea mai mare condamnare pentru ucidere din culpă aplicată vreodată în Dobrogea!
 
11 ani şi opt luni de închisoare în primă instanță pentru șoferul acuzat că, în luna august 2019, a provocat un grav accident rutier în județul Tulcea, eveniment soldat cu decesul a trei persoane (un copil de trei ani, o femeie de 27 de ani, însărcinată, dar și o femeie de 79 de ani.
 
În prezent, dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
Accident transmis live pe Facebook
S-a motivat cea mai mare condamnare pentru ucidere din culpă aplicată vreodată în Dobrogea!

 
În luna iunie 2021, Boris Parpală, fost inspector în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi director al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Constanţa, a fost condamnat definitiv la trei ani și patru luni de închisoare cu executare.
 
Fost inspector al Consiliului Județean Constanța
Boris Parpală, condamnat definitiv la închisoare cu executare

 
În luna iulie 2021, polițistul Tiberiu Petrovici, din cadrul poliției Mamaia, a fost condamnat azi de Curtea de Apel Constanța la șase luni de închisoare (cu amânarea aplicarea pedepsei) pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă. Polițistul a fost achitat pentru ultraj judiciar. Victima a fost avocatul Adrian Gheorghiță, din Baroul Constanța.
 
Victima, avocatul Adrian Gheorghiță
Un polițist din IPJ Constanța, condamnat definitiv pentru purtare abuzivă

 
În luna iunie 2021, Tribunalul Constanța a decis achitarea Marianei Mircea, fost primar al orașului Cernavodă, acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Instanța a concluzionat că nu există probe că Mariana Mircea a săvârşit infracţiunile. Mariana Mircea a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, la finele lunii decembrie 2017. În prezent, dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
Trimisă în judecată de DNA
Fostul primar de la Cernavodă, Mariana Mircea a fost achitată

 
În luna mai 2021, Tribunalul Constanța a decis condamnarea lui Ion Ioniță, fostul primar din Agigea, la cinci ani, 11 luni şi trei zile de închisoare (pedeapsă obținută prin contopire). Judecat tot în acest dosar, Dumitru Caraman, persoană fără calitate specială, apropiată de fostul primar - acuzat de șantaj – a fost achitat.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Constanța.
 
Oficial
Ion Ioniță, fostul primar din Agigea, condamnat la aproape șase ani de închisoare

 
În mai 2021, Antoneta Ardeleanu, judecător în Tribunalul Constanța, s-a pronunțat în dosarul în care Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit!
În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Constanța.
 
Oficial!
Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, achitat la Constanța

 
 
În luna noiembrie 2021, primul dobrogean judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor (un tânăr din județul Tulcea) a fost achitat! Magistrații din Tulcea au concluzionat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
În prezent, dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
Povestea inculpatului
Primul dobrogean judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost achitat! Ce a făcut

 
În luna decembrie 2021, Alexandru Dîrmon, polițist al Secției 5 din Constanța, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor, a fost condamnat! Tribunalul Constanța a decis condamnarea fostului polițist la șase ani și șase luni de închisoare cu executare.
Totodată, instanța a admis acțiunea civilă și a dispus obligarea fostului polițist la plata sumei de 100.000 de euro și peste 20.000 de lei cu titlul de daune daune materiale și morale. Decizia nu este definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Un polițist din Constanța a fost condamnat pentru omor!
 
Tot în decembrie 2021 a fost anunțat și verdictul final în cazul minorului, la data faptei, bătut și violat de alți trei tineri, toți aflându-se în camera 7 a Centrului de Reținere și Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.
 
Magistrații din Constanța a decis ca doi dintre inculpați să primească fiecare câte cinci ani într-un centru de detenție. Cel de al treilea a primit trei ani într-un centru de detenție.Totodată, instanța a admis în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă și a decis obligarea celor trei inculpați în solidar la plata daunelor morale în sumă de 10.000 euro către partea civilă. Pedepsele au fost contestate la Curtea de Apel Constanța, instanță care, recent, a închis cazul definitiv.   
 
Minor bătut și violat în Arestul IPJ Constanța! Condamnări definitive
 
Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a fost suspendat tot în decembrie 2021, de magistrații Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
 
Barierele care restricționau accesul în zonă au fost ridicate în aceeași zi. Momentul a fost primit cu bucurie de sute de peninsulari care au protestat în ultimele 30 de zile, de la implementarea regulamentului, pentru ridicarea barierelor, dar și pentru soluții privind situațiile imposibile de care s-au lovit rezidenții zilnic, în acest context.
 
Peninsula Constanța
Ziua în care s-au ridicat barierele de acces. Tribunalul a suspendat regulamentul!

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Retrospectiva perchezițiilor DNA la Primăria Constanța. Prima, în 2005. Ultima, zilele trecute (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii