Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:49 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

ro

04 Jan, 2024 17:00 1351 Marime text

 
 
  • ZIUA de Constanța face o trecere în revistă a deciziilor luate în materie penală în justiția din Constanța, în 2023.
 
Actul de înfăptuire a justiției este unul de căpătâi într-un stat de drept, egalitatea persoanelor în fața legii fiind unul dintre principiile care separă un stat de drept de orice altă formă de guvernământ.
 
De multe ori, cazuri intens mediatizate, cu personaje cunoscute, apar în sălile de judecată din Constanța, cauzele regăsindu-se pe aceleași liste de ședințe cu dosare ce vizează părți mai degrabă neștiute publicului larg.
 
ZIUA de Constanța face o trecere în revistă a deciziilor luate în materie penală în justiția din Constanța, în 2023.
 

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.  

 
Condamnare pentru Elena Mădălina Cliante, fost inspector superior în Direcția Județene pentru Cultură Constanța
 
În luna martie 2023, Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de DNA Constanța şi Elena Mădălina Cliante, fost inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța! Instanța a dispus condamnarea inculpatei la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În continuare, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei închisorii pe un termen de doi ani.
 
A recunoscut tot la DNA
Condamnare pentru Mădălina Cliante, fost inspector superior al Direcției pentru Cultură Constanța!



 
Dosarul terenurilor din Portul Tomis, din municipiul Constanța!
 
În august 2023, de la Tribunalul Constanța a soluționat în primă instanță dosarul terenurilor din Portul Tomis, din municipiul Constanța!
 
Instanța a decis achitarea celor doi inculpați din dosar, respectiv: Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, și Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa).
 
Decizia a fost contestată la instanța superioară.

 
Exclusiv!
Oficial! Achitare pentru Decebal Făgădău și Marcela Enache, în dosarul terenurilor din Portul Tomis


 
Tot în august 2023, Tribunalul Constanța a încetat procesului penal pornit față de Geronimo Răducu Brănescu, fost preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) și director executiv al Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa, pentru infracțiunea de abuz în serviciu abuz în serviciu, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Primul termen, în februarie 2024
Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)


 
Magdalena Tiță, fosta șefă a Direcției pentru Cultură Constanța, condamnată pentru mită
 
În luna septembrie 2023, judecătorii de la Tribunalul Constanța au admis acordul de recunoastere a vinovătiei încheiat între DNA Constanta și Magdalena Tiță, fost director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, tribunalul a dispus condamnarea Magdalena Tiță, la pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare, pentru săvârsirea infractiunii de luare de mită.
 
Magdalena Tiță, fosta șefă a Direcției pentru Cultură Constanța, condamnată pentru mită și obligată la muncă în folosul comunității! (DOCUMENT)
 
Valentin Vrabie, de la executare la suspendare
 
În luna octombrie 2023, Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat definitiv în apelul dosarului în care Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, a fost condamnat în primă instanță la un an și șapte luni de executare, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual. Marți, 10 octombrie 2023, Curtea de Apel Constanța a decis desfiinţarea în parte a hotărârii Judecătoriei Medgidia și în rejudecare a dispus condamnarea definitivă lui Valentin Vrabie la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare. De menționat că în cauză a existat o opinie minoritară în sensul achitării.
 
UPDATE. Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, condamnat definitiv! De la executare la suspendare
 
Achitare pentru George Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP Constanța  
 
Tot în octombrie 2023, Tribunalul Constanța a dispus achitarea lui Adrian George Gâmbuțeanu, fostul director general al Regiei Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța, trimis în judecată de DNA Constanța, pentru abuz în serviciu, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. În continuare, instanța a încetat procesul penal pornit împotriva lui Adrian George Gâmbuțeanu pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (11 acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
 
Decizia a fost contestată la instanța superioară.
 
Adrian Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP Constanța, achitat!
 
Achitare pentru fosta conduceri a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă
 
Tot în luna octombrie 2023, Curtea de Apel Constanța a decis achitarea fostei conduceri a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă, în baza art.16 lit.a C.proc.pen. – fapta nu există.
 
În cauză au fost deferiți justiției următorii: Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.  

 
Curtea de Apel Constanța motivează achitarea definitivă a foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă!
 
Ofițer MApN în rezervă, condamnat definitiv pentru viol!
 
În luna noiembrie 2023, Curtea de Apel Constanța a pronunțat o decizie definitivă în cazul unui ofițer MApN în rezervă, acuzat de viol, lipsire de libertate în mod ilegal și lovire sau alte violențe. Curtea de Apel Constanța a dispus încetarea procesului penal faţă de inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal (lovire sau alte violențe), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Ca atare, bărbatul a fost condamnat definitiv pentru viol și lipsire de libertate în mod ilegal, la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare.
 
Justiție Constanța
Ofițer MApN în rezervă, condamnat definitiv pentru viol!


 
Fost profesor din Constanța acuzat de agresiune sexuală!
 
Tot în luna noiembrie 2023 a fost anunțată și prima condamnare în dosarul unui fost profesor de la Liceul Tehnologic „Radu Prişcu“ din comuna Dobromir, județul Constanţa, acuzat că și-ar fi atins elevii în zonele intime. Conform portalului instanțelor de judecată, cel în cauză a luat 12 ani și opt luni de închisoare, cu executare. Fostul cadru didactic este suspectat de agresiune sexuală în varianta agravată. De menționat că el a fost achitat azi de corupere sexuală a minorilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Instanța a dictat și 100.000 de euro daune morale.
 
Decizia de azi nu este definitivă.

Aproape 13 ani de închisoare pentru un fost profesor din Constanța acuzat de agresiune sexuală!
 
Polițiști locali condamnați definitiv
 
Tot Curtea de Apel Constanța a anunțat anul trecut sentința definitivă în dosarul celor doi polițiști locali din județul Constanța acuzați că ar fi bătut un cetățean, în timp ce îl conduceau la sediul Poliței.
 
Curtea a decis condamnarea unuia dintre polițiști la pedeapsa de 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă. De asemenea, tot Curtea de Apel Constanța a l-a condamnat pe cel de al doilea doilea inculpat, tot pentru purtare abuzivă, pedeapsa de 1 an și 3 luni închisoare tot cu suspendare. Sentința Curții de Apel Constanța este definitivă!
 
Femeie tăiată în Judecătoria Constanța
 
Printre ultimele condamnări ale anului 2023 se află cazul bărbatului acuzat că și-ar fi tăiat pe față fosta concubină, chiar în Sala 1 a Judecătoriei Constanța!
 
Instanța a decis (în rejudecare) condamnarea bărbatului la 6 ani și 4 luni închisoare, pedeapsa fiind obținută prin contopire. Decizia a fost contestată la instanța superioară.
 
Femeie tăiată pe față în Sala 1 a Judecătoriei Constanța! Condamnare (FOTO+VIDEO)
 
Tineri condamnați pentru jefuirea unor săli de jocuri
 
Tot în decembrie 2023, judecătorii din Constanța au soluționat în primă instanță dosarul celor nouă tineri acuzați că ar fi fost implicați în jefuirea unor săli de jocuri din oraș. Judecătoria Constanța a decis condamnarea celor nouă inculpați. Conform portalului instanțelor de judecată, față de trei dintre inculpați (minori) a fost luată măsura educativă a internării într-un centru educativ, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la tâlhărie calificată, furt calificat și furt calificat în formă continuată și complicitate la furt în scop de folosinţă.
 
Ceilalți cinci inculpați au fost condamnați în total la aproape 20 de ani de închisoare cu executare, pentru tâlhărie calificată și complicitate la furt în scop de folosinţă. Decizia nu este una definitivă!
 
Jafuri ca-n filme, la Constanța! Primele condamnări în cazul tinerilor implicați în jefuirea unor săli de jocuri din oraș
 
Anestezist achitat
 
Un alt caz finalizat în decembrie 2023, în primă instanță, este cel al medicului anestezist al unei clinici private din Constanța acuzat de moartea unei paciente!
 
Familia pacientei solicită 30 de milioane de euro atât medicului anestezist, cât şi clinicii private le unde a avut loc operaţia.
 
Judecătoria Constanța a decis achitarea medicului anestezist – instanța a ajuns la concluzia că fapta de care a fost acuzat medicul nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. Magistrații au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de părțile civile. Decizia nu este una definitivă!
 
Se cer daune de 30 de milioane de euro
Achitare pentru un medic anestezist din Constanța acuzat de moartea unei paciente


 
Cel mai tânăr tânăr inculpat trimis în judecată de DIICOT Constanța
 
În final, mai amintim și dosarul celui mai tânăr inculpat trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanța!
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis definitiv ca inculpatul minor să fie internat într-un centru educativ pentru o perioadă de aproape doi ani.
 
Conform procurorilor, minorul a fost prins, în flagrant delict, în municipiul Constanța, imediat după ce ar fi ridicat un colet poștal, ce conținea 2 sticle de culoare maro, etichetate „Oxycodone”.
 
Ulterior, polițiștii au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, în municipiul Constanța, la locuința celui în cauză, în urma celor 2 acțiuni fiind ridicate droguri de risc și mare risc: 505,3 ml de lichid incolor ce conține ca substanță activă oxicodonă, 24 de comprimate ce conțin ca substanță activă clonazepam, 19 comprimate în care s-au pus în evidență clonazepam, cocaină și ketamină, precum și un fragment de comprimat ce conține ca substanțe active clonazepam și cocaină.
 
Sentință definitivă în dosarul celui mai tânăr inculpat trimis în judecată de DIICOT Constanța!

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.   


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

 
RETROSPECTIVĂ 2023!
Incendii violente în județul Constanța! Elevi evacuați de la o școală din Constanța și Planul Roșu de Intervenție activat la Rafinăria Petromidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii