Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:10 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța, mutare surpriză în dosarul lui Gabriel Coteanu, fost șef al Poliției Eforie!

ro

03 Oct, 2020 00:00 4533 Marime text
  • DNA i-a băgat în arest la domiciliu, DNA i-a scos!
  • Cei trei nu au voie să nu ia legătura, direct sau indirect, cu cadrele Poliției orașului Eforie, ale Poliției Locale Eforie și ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța.
  • Cornel Gabriel Coteanu, fost șef al Poliției Eforie, județul Constanța, este bănuit de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la  abuz în serviciu.
 
Cele trei persoane cercetate pentru infracțiuni de dare de mită, trafic de influență, evaziune fiscală, în dosarul lui Gabriel Coteanu, fost șef al Poliției Eforie, au scăpat de arestul la domiciliu! Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Constanța, care i-a plasat pe cei trei sub control judiciar, la cererea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța. 
 

Oficial

 
„Admite solicitarea formulată de Parchetul de pe lângă ÎCCJ-DNA ST Constanţa. Înlocuieşte măsura arestului la domiciliu privind pe inculpaţii cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Dispune punerea în libertate a inculpaţilor, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză, de sub puterea măsurii arestului la domiciliu, la data rămânerii definitive a prezentei. Impune inculpaţilor respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii: 1. să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța ori de câte ori sunt chemați, 2. să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța cu privire la schimbarea locuinţei, 3. să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa - Secţia de politie in a cărei raza domiciliază, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi“, potrivit minutei judecătorești.
 

Obligații

 
Pe timpul controlului judiciar, celor trei inculpați le-a fost impus respectarea următoarelor obligaţii: 1. să nu depăşească limita teritorială ale României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent, 2. să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme, 3. să nu ia legătura, direct sau indirect, cu cadrele Poliției orașului Eforie, ale Poliției Locale Eforie și ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța, 4. să nu ia legătura, direct sau indirect, cu ceilalți inculpați sau suspecți din acest dosar (...)
 
„Atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Măsura preventiva a controlului judiciar este executorie la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Conform art.215 alin.5 c.p.p. măsurile dispuse se vor comunica. În temeiul art.275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare“, se mai arată în decizia Tribunalului Constanța.
 

Date din anchetă
 

În prezenta cauză, Cornel Gabriel Coteanu, fost șef al Poliției Eforie, județul Constanța, este bănuit de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la  abuz în serviciu.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada iulie-august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în mod repetat și periodic, de la o persoană fără calitate specială, coinculpat, sume de bani, pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța. Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie.
 

Banii, luni și joi

 

Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind făcută o dată la câteva zile, preponderent în zilele de luni și joi ale fiecărei săptămâni, în imediata apropiere a sediului Poliției orașului Eforie.
 
La rândul său, coinculpatul care ar fi remis în mod periodic banii comandantului Poliției orașului Eforie, i-ar fi colectat, în mod repetat de la persoanele interesate de obținerea protecției pentru activitățile de comerț clandestin. De asemenea, persoana respectivă pretindea și primea bani și pentru presupuse  informații despre controalele efectuate de autorități.
 
 În ziua de 10 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat unui agent constatator să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane, pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune.
 
Citește și
 
Oficial DNA

Control judiciar pentrul șeful de la Poliția Eforie, pentru luare de mită


Unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Județului Constanța are dosar la DNA
Cine i-a luat locul lui Cornel Coteanu la șefia Poliției Eforie. Anunțul inspectorului șef Constantin Adrian Glugă


Scandalurile care au cutremurat Poliția Constanța. De la comisar șef Ioan Bucur la comisar șef Cornel Gabriel Coteanu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii