Noutăți din ancheta incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Urmează eventuale puneri sub acuzare
Noutăți din ancheta incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Urmează eventuale puneri sub
03 Aug, 2023 18:00
ZIUA de Constanta
2396
Marime text
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța a luat foc în dimineața zilei de 1 octombrie 2021.
- Șapte oameni și-au peirdut viața în incendiu, numărul total al morților ajungând la 12, în zilele următoare.
- Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța nu a pus încă pe nimeni sub acuzare în dosaarul penal.
- Pe parcursul anchetei, au fost efectuate patru expertize, două dintre ele fiind efectuate de către experții INSEMEX Petroșani și, respectiv, INEC Iași.
- Acum, procurorii așteaptă punctele de vedere ale experților-parte angajați în cauză, iar după analizarea acestora, vor decide dacă se impune punerea sub acuzare a vreunei persoane vizate de anchetă.
- În paralel cu ancheta penală, Tribunalul Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, în completul CA6 prezidat de magistratul Răzvan Ionuț Pricop, a admis acțiunea dr. Stela Halichidis, managerul demis al spitalului, și a anulat dispoziția primarului Vergil Chițac.
Până la acest moment, nimeni nu a fost pus sub acuzare în acest caz, au declarat surse avizate pentru ZIUA de Constanța.
Totuși, nu este exclus ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare, în contextul în care, acum, procurorii așteaptă ca experții-parte angajați de persoanele ce ar putea fi vizate de ancheta penală să își exprime punctele de vedere cu privire la expertizele oficiale efectuate în cauză.
Mai exact, potrivit legislației din România, părțile vizate de o procedură judiciară în care sunt efectuate expertize au dreptul să își angajeze propriii experți, denumiți experți-parte, care pot, la rândul lor, să formuleze puncte de vedere cu privire la expertiza efectuată de către instituțiile abilitate sau experții oficiali.
Expertize făcute de INSEMEX Petroșani și INEC Iași
În această anchetă, au fost efectuate patru expertize, cea mai importantă fiind expertiza tehnică, efectuată de specialiștii Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitatea Mineră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, expertiză care indică, spun sursele, cauza și condițiile producerii incendiului.
Legat de această expertiză, trebuie precizat că este foarte importantă deoarece poate să stabilească eventualele cauze și condițiile în care s-a produs incendiul principal și eventualele nereguli constatate în documentația și pregătirea împotriva incediilor.
O altă expertiză, la fel de importantă ca cea efectuată de INSEMEX Petroșani, este cea realizată de Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) Iași, expertiză menită să aducă răspunsuri cu privire la împrejurările producerii incendiului.
Alte două expertize în cauză au revenit experților-parte angajați de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, prin reprezentanții săi.
Așa cum arătam mai sus, în prezent, procurorii așteaptă punctele de vedere ale experților-parte cu privire la expertizele din dosar.
După transmiterea și analizarea acestor puncte de vedere, se va analiza, în continuare, dacă vor fi persoane care vor fi puse sub acuzare în legătură cu producerea incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, de pe 1 octombrie 2021.
Procesul câștigat de managerul demis
Nu este de trecut cu vederea, în întreg acest context, că, la mijlocul lunii februarie 2023, Tribunalul Constanța a luat o primă hotărâre în procesul în care dr. Stela Halichidis, managerul SCBI demis de primarul Constanței Vergil Chițac după producerea incendiului, a atacat dispoziția de demitere.
Tribunalul Constanța, Secția de Contencios administrativ și fiscal, în completul CA6 prezidat de magistratul Răzvan Ionuț Pricop, a admis acțiunea medicului și a anulat dispoziția de demitere.
Foarte important, în motivarea acestei hotărâri, judecătorii de la Tribunal au arătat că dispoziția primarului privind încetarea contractului de management are o motivare „exclusiv formală şi deficitară, deci insuficientă şi care nu corespunde standardelor de legalitate“.
Judecătorii au mai spus că „Tribunalul reiterează că este imperativ necesară existenţa unei motivări în drept a actului administrativ chiar de către emitentul actului administrativ -învestit de către consiliul de administraţie exclusiv cu o propunere de încetare a contractului de management, motivare proprie, prin expunerea unor elemente factuale filtrate şi asumate de chiar emitentul actului administrativ, care cu precădere în cauză se impunea în mod suplimentar în raport de neconcordanţa anterior expusă -formularea unei propuneri de demitere a managerului urmată de emiterea actului administrativ având ca obiect încetarea contractului de management“.
După victoria de la Tribunal a dr. Stela Halichidis, Primarul Municipiului Constanța Vergil Chițac, dar și Municipiul Constanța au declarat recurs.
Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel, urmând ca recursul primarului și al muncipalității să fie analizat pe data de 18 septembrie 2023.
În paralel, rămâne de văzut care va fi decizia procurorilor în ancheta penală, după ce experții-parte vor transmite punctele de vedere.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, surse judiciare
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
A fost aflată cauza incendiului! Procurorii din Constanța știu de ce a luat foc Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii