Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 8 milioane de euro La Tribunalul Constanța, se cere suspendarea autorizației de construire pentru plaja Caelia! Firma, demersuri în Capitală pentru salvarea investiției și continuarea lucrărilor (DOCUMENT)

ro

12 Jul, 2024 17:00 1055 Marime text
  • Tribunalul Constanța va decide pe 19 iulie 2024 dacă autorizația de construire pentru piscina pe care BC Cogen Management SRL o amenajează pe plaja Caelia va fi suspendată.
  • BC Cogen Management SRL este deținută pe jumătate de Constantin Bucur, acționarul majoritar al FC Gloria Buzău SA.
  • Firma a deschis acțiuni la instanțele din București pentru suspendarea și anularea măsurilor de oprire a lucrărilor și de desființare a acestora.
  • Reprezentanții societății au arătat într-unul dintre procesele din Capitală că „investiția este una majoră, de peste 8.000.000 euro, măsura desfiinţării cauzându-i prejudicii majore“.
  • Tribunalul București va analiza, la rândul său, pe 23 iulie 2024, cererea firmei de suspendare a măsurilor de oprire, respectiv, de desființare a lucrărilor.
  • Deciziile pe care le vor lua în cauză Tribunalul Constanța și, respectiv, Tribunalul București, vor putea fi ulterior atacate, fiecare, la Curtea de Apel Constanța și CAB.
  • În Secțiunea Document poate fi consultată Hotărârea 5347/2024 a Judecătoriei Sectorului 1 București prin care acțiunea deschisă de firma privată pentru salvarea investiției din Mamaia a fost declinată la Tribunalul București.
Momente decisive la Tribunalului Constanța, instanță unde se judecă procesul în care s-a solicitat suspendarea autorizației de construire pentru plaja Caelia, din Mamaia, autorizație emisă pentru compania BC Cogen Management SRL.
 
BC Cogen Management SRL este deținută pe jumătate de Constantin Bucur, acționarul majoritar al FC Gloria Buzău SA.
 
În prezent, BC Cogen Management SRL amenajează piscina exterioară de pe plaja Caelia.
 
În replică, societatea încearcă să obțină la instanțele din Capitală suspendarea și, respectiv, anularea măsurilor de oprire a lucrărilor și, respectiv, de desființare a acestora.
 
În cererea adresată Judecătoriei Sectorului 1 București, reprezentanții societății au arătat că „investiția este una majoră, de peste 8.000.000 euro, măsura desfiinţării cauzându-i prejudicii majore“.
 
Tribunal Constanța a judecat joi, 11 iulie 2024, cererea formulată de Asociația Verde Urban în contradictoriu cu Primarul Municipiului Constanța și BC Cogen Management SRL de suspendare a executării autorizației de construire.
 
După ascultarea părților și a pledoariilor avocaților, judecătorii au anunțat că verdictul în cauză va fi pronunțat vineri, 19 iulie 2024.
 
Dosarul are indicativul 3830/118/2024, obiectul dosarului fiind reprezentat de o cerere de suspendare a unui act administrativ, respectiv Autorizația nr. 241/19.03.2024.
 
Asociația Verde Urban este reclamant, iar pârâți sunt Primarul Municipiului Constanța și BC Cogen Management SRL.
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, dosarul se află în atenția completului prezidat de magistratul Traian Laurențiu Iancu, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
Oricare va fi decizia pe care judecătorii o vor lua la finalul deliberărilor, aceasta va putea fi ulterior atacată în recurs, la Curtea de Apel Constanța.
 
Beneficiarul, somat pentru desființarea construcțiilor
 
Amintim, prin AC nr. 241 din 19 martie 2024, Primăria Constanța a autorizat lucrări de amenajare pe plaja turistică Mamaia IV, subsector 15, autorizația fiind emisă la solicitarea BC Cogen Management SRL prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și fiind valabilă 24 de luni.
 
Așa cum se arăta în edițiile anterioare, este vorba de o piscină exterioară și puncte adiacente ce se amenajează în zona Caelia din Mamaia.
 
Cu o ocazie anterioară, Primăria Constanța a transmis că „în urma finalizării controlului efectuat de către Inspectoratului de Stat în Construcții, singura instituție abilitată să exercite controlul de stat în domeniul construcțiilor și să constate eventualele nereguli la execuția lucrărilor de construire, Direcția Generală Poliția Locală Constanța a fost sesizată cu privire la o serie de nereguli la construcția de pe plaja Caelia, în sensul că nu s-au respectat prevederile din autorizația de construire și din planurile vizate spre neschimbare“.
 
„În consecință, beneficiarul a fost somat cu privire la desființarea construcțiilor care nu erau cuprinse în documentația depusă odată cu solicitarea autorizației de construire.  Procedura este în desfășurare“, au mai spus reprezentanții muncipalității cu aceeași ocazie.
 
Totodată, la rândul lor, reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală Constanța au menționat, după cum se arăta în edițiile anterioare, că termenul stabilit pentru ca beneficiarul să desființeze singur lucrările a expirat, iar pasul următor este ca Primarul Municipiului Constanța  să emită o dispoziție de primar prin care să ceară desființarea lucrărilor de pe plajă, în regim propriu.
 
Demersurile BC Cogen Management SRL
 
Pe de altă parte, societatea beneficiară, BC Cogen Management SRL, a deschis mai multe acțiuni în instanță, la Constanța, dar și la București, legate de construcțiile de pe plaja Caelia, în care contestă măsurile dispuse de autorități.
 
Compania consideră că i se face o nedreptate prin aceste căi de oprire a investiției demarate pe litoral.
 
Recent, Judecătoria Sectorului 1 București a decis declinarea către Tribunalul București a acțiunii companiei prin care societatea solicita suspendarea executării măsurii opririi lucrărilor, respectiv a măsurii de desființare a lucrărilor provizorii până la soluționarea proceselor vizând anularea măsurilor.
 
Dosarul are indicativul 20531/299/2024, iar părți în cauză sunt BC Cogen Management SRL, în calitate de reclamant și pârâții Inspectoratul Județean în Construcții Constanța și Direcția Generală Poliția Locală – Serviciul Urmărire Măsuri în Domeniul Construcțiilor.
 
La data de 5 iulie 2024, judecătorii bucureșteni și-au declinat competența de soluționare a dosarului în favoarea Tribunalului București – Secția de Contencios administrativ și fiscal.
 
Recent, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București, unde se va judeca la data de 23 iulie 2024, în regim de urgență.
 
În Hotărârea 5347/2024 de declinare, se arată că societatea privată a solicitat „suspendarea executării măsurii opririi lucrărilor dispuse prin Procesul de control nr. DO##########.06.2024 emis de Inspectoratul Județean în Construcții Constanța până la soluționarea dosarului de fond având ca obiect plângerea formulata in temeiul OUG nr. 2/2001 înregistrată sub nr. #####/299/2024 la Judecătoria Sectorului 1 București“.
 
Totodată, reprezentanții firmei au cerut și „suspendarea executării măsurii desființării lucrărilor provizorii amplasate pe Plaja Mamaia IV, subsector 15 în suprafaţa închiriata de 31,400 mp, situata în Mamaia, zona ##### #####-##### Fantasy, cuprinse în Somaţia de desființare nr. 113586/10.06.2024 emisă de Direcția Generală Poliția Locală Serviciul Urmărire ###### în Domeniul Construcţiilor până la soluționarea dosarului de fond având ca obiect plângerea formulata in temeiul OUG nr.2/2001 înregistrată sub nr. #####/299/2024 la Judecătoria Sectorului 1 București“.
 
În motivarea cererii, reprezentanții societății au arătat, printre altele, că „construcţiile provizorii autorizate realizate se află în termenul de existență pentru care au fost autorizate şi se supun dispoziţiilor dreptului comun în privinţa intrării în legalitate sau reautorizare“.
 
De asemenea, avocații firmei au mai arătat că „asupra măsurii desființării planează incertitudinea amplasamentului construcţiilor“ și au adăugat că „investiția este una majoră, de peste 8.000.000 euro, măsura desfiinţării cauzându-i prejudicii majore“.
 
Asupra acestor aspecte vor decide judecătorii de la Tribunalul București, unde procesul se va judeca la data de 23 iulie 2024.
 
Decizia pe care o va lua Tribunalul București în cauză va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel București.
 
Despre BC Cogen Management SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată la data de 11 iulie 2024, BC Cogen Management SRL a fost înființată în 2020, are sediul social în București, pe strada Grigore Mora și se ocupă de activități de consultanță pentru afaceri și management.
 
Firma are două puncte de lucru în Mamaia.
 
Asociați sunt Constantin Bucur și Constantin Alin Bucur, primul fiind și administratorul societății.
 
Numele lui Constantin Bucur se leagă și de Vest-Energo SA, FC Gloria Buzău SA (95,51%), Marinarul Prodimpex SRL, Golf Oil Company SRL, Biotech Industries SRL, Glax One SRL, Esco Energo Services SRL și Med Work Professional SRL.
 
La rândul său, numele lui Constantin Alin Bucur se leagă și de A&I Surface Protect SRL și Angels Beach 11 SRL.
 
În 2023, BC Cogen Management SRL a declarat 0 angajați, profit peste două milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 3,56 de milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Firma care amenajează piscina de pe plaja Caelia, proces la Curtea de Apel cu Primăria Constanța! Cine a câștigat în primă instanță (MINUTA)
 
Procesul deschis de firma care amenajează piscina de pe plaja Caelia se mută la București. Primăria Constanța, pârâtă
 
Investiții Constanța
Constantin Bucur, acționarul majoritar de la FC Gloria Buzău SA, investește în Mamaia. Firma sa, BC Cogen Management SRL, va amenaja o plajă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii