Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:50 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces cu iz de epocă la Tribunalul Constanța! Urmașii unui ministru al Industriilor din perioada interbelică, la judecată cu Guvernul și Statul Român

ro

24 Jun, 2024 17:00 1737 Marime text
Tribunalul Constanța - Palatul de Justiție. Foto cu rol ilustrativ
  • Referitor la acest caz, instanțele din Constanța au decis în anii anteriori obligarea autorităților în drept la acordarea de despăgubiri pentru un teren de peste 500 mp din Mamaia deținut de fostul ministru Ion Bujoi (Bujoiu), ministru al Industriilor și Comerțului în anii interbelici.
  • Dosarul fusese deschis de fiica fostului ministru, Maia Maria Ileana Sculy Logotheti, născută Maia Maria Ileana Bujoiu, stabilită între timp în străinătate.
  • La începutul anului 2022, în vârstă de 100 de ani, Maia Maria Ileana Sculy Logotheti a încetat din viață.
  • În 2023, CNCI a decis acordarea a 1.346.862 de puncte în compensare, sumă echivalentă cu peste 270.000 de euro, pentru terenul respectiv.
  • Acum, urmașii fiicei fostului ministru se judecă, la rândul lor, cu Statul Român, Guvernul și Ministerul Finanțelor.
Un proces cu iz de epocă, ce vizează un fost ministru al Industriilor din România Interbelică, se desfășoară la Tribunalul Constanța, unde urmașii demnitarului (decedat în temnițele comuniste după schimbarea regimului) se judecă pentru bunurile deținute de înaintașul lor și preluate abuziv de stat.
 
Referitor la acest caz, instanțele din Constanța au decis în anii anteriori obligarea autorităților în drept la acordarea de despăgubiri pentru un teren de peste 500 mp din Mamaia deținut de fostul ministru Ion Bujoi (Bujoiu), ministru al Industriilor și Comerțului în anii interbelici.
 
Terenul, cumpărat de fostul ministru în 1930, are o suprafață de 573,09 mp și se află la intrarea în stațiunea Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“.
 
Fostul demnitar interbelic a fost întemnițat după schimbarea regimului în România, după cel de-al Doilea Război, iar bunurile sale au fost preluate abuziv de către autoritățile comuniste.
 
Distins cu Legiunea de Onoare în perioada interbelică, Ion Bujoi a fost condamnt de autoritățile comuniste, în 1948, la muncă silnică pe viață și degradare civică, fiind găsit vinovat de Tribunalul Municipiului București de „infracțiuni contra ordinii sociale“.
 
În 1956, aflat în perioada de detenție, fostul ministru a murit în Spitalul Penitenciarului Văcărești.
 
În 1998, la cinci decenii de la condamnarea sa de către comuniști, Ion Bujoi a fost achitat de acuzațiile aduse, Curtea Supremă de Justiție admițând recursul în anulare inițiat de Procurorul general și casând hotărârea de condamnare.
 
În septembrie 2020, Curtea de Apel Constanța a hotărât în mod defintiv despăgubirea urmașilor ministrului pentru terenul pe care acesta îl deținuse în Mamaia și care nu mai putea fi restituit în natură.
 
Dosarul fusese deschis de fiica fostului ministru, Maia Maria Ileana Sculy Logotheti, născută Maia Maria Ileana Bujoiu, stabilită între timp în străinătate.
 
Detalii cu privire la demersurile în instanță ale fiicei ministrului pot fi consultate în articolul
Distins cu Legiunea de onoare
Fiica unui fost ministru din perioada interbelică a revendicat un teren din fosta zonă militară Mamaia. Moștenirea fusese preluată de regimul comunist

 
Ulterior deciziei judecătorilor constănțeni de acordare a despăgubirilor, fiica fostului ministru a început procedura pentru executarea silită a municipalității.
 
Detalii pot fi consultate în articolul
Primăria Constanța, executată silit pentru un fost ministru al României interbelice. La mijloc, un teren din fosta zonă militară Mamaia
 
Ulterior acestor demersuri, în februarie 2022, în vârstă de 100 de ani, Maia Maria Ileana Bujoiu s-a stins din viață, în străinătate.
 
Urmașii acesteia, la rândul lor, au deschis un dosar la Constanța, de această dată împotriva Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor.
 
Dosarul a fost soluționat definitiv în decembrie 2022 de către Curtea de Apel Constanța, care a decis obligarea CNCI la soluționarea cu prioritate a dosarului de despăgubiri.
 
Detalii despre acest proces pot fi consultate în articolul
Urmașii unui fost ministru al Industriilor din perioada interbelică, procese la Constanța pentru moștenirea răpită de regimul comunist
 
Ulterior acestei decizii a judecătorilor din Constanța, CNCI a emis, în februarie 2023, o decizie de compensare prin 1.346.862 de puncte, echivalentă cu peste 270.000 de euro, pentru terenul respectiv.
 
Recent, însă, Ion Mihai Sculy Logotheti și Nicole Alexandra Babeanu, urmașii fostului ministru, au deschis un nou dosar în contradictoriu cu autoritățile române.
 
Cazul are indicativul 639/118/2024* și a fost recent declinat la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța de către colegii de la Secția I Civilă.
 
Părți în cauză sunt reclamanții Ion Mihai Sculy Logotheti și Nicole Alexandra Babeanu, iar pârâți sunt Statul Român prin Ministerul Finanțelor, Guvernul României și Ministerul Finanțelor.
 
Dosarul a ajuns recent pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței, unde urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, pentru a se stabili data primei înfățișări.
 
Decizia pe care o va lua Tribunalul Constanța va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, anrp.gov.ro, primariadragomirestivale.ro, dansnoscoeurs.fr (Le Figaro)
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Imobil din centrul Constanței, chiar peste drum de primărie, restituit proprietarilor de drept! Pentru apartamentele din bloc ce nu pot fi restituite, proprietarii vor primi despăgubiri! (MINUTA)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii