Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:34 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stâlpișorii din Zona Peninsulară! Curtea de Apel Constanța a stabilit data judecării recursului privind avizul IPJ

ro

12 Jul, 2024 10:46 394 Marime text
Peninsula Constanța, bulevardul Elisabeta - strada Constantin Brâncoveanu
  • În primă instanță, Tribunalul Constanța a respins acțiunea pentru anularea avizului IPJ, în motivarea hotărârii judecătorii instanței de fond arătând, printre altele, că deși avizul contestat în proces a fost emis după ce a fost adoptat Regulamentul (prin HCL 294/2021), avizul în sine nu este un act administrativ, așa încât nu putea fi atacat astfel în instanță.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au stabilit data la care se va judeca recursul în procesul deschis de mai mulți rezidenți și agenți economici din Zona Peninsulară în contradictoriu cu Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța!
 
La mijlocul litigiului se află avizul IPJ pentru restricțiile rutiere din Peninsula Constanța, restricții ce au perturbat grav viața rezidenților, dar și a agenților economici și a instituțiilor cu sediul în zonă, la introducerea barierelor de acces, în noiembrie 2021, la intrarea în vigoare a Regulamentului ZP.
 
Dosarul are indicativul 2819/118/2023, are ca obiect „anulare act administrativ AVIZ NR 478032/14.10.2021“, iar recursul se va judeca la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Curții la data de 3 octombrie 2024.
 
Amintim, în acest dosar, în primă instanță, Tribunalul Constanța a respins acțiunea pentru anularea avizului IPJ, în motivarea hotărârii judecătorii instanței de fond arătând, printre altele, că deși avizul contestat în proces a fost emis după ce a fost adoptat Regulamentul (prin HCL 294/2021), avizul în sine nu este un act administrativ, așa încât nu putea fi atacat astfel în instanță.
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunal, dosarul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Teodora Luminița Popescu, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea hotărârii atacate la Curte, judecătorii au mai precizat, printre altele, că „în cauza de faţă, reclamanţii solicită anularea unui aviz al poliţiei rutiere referitor la restricţiile pentru închiderea traficului rutier în zona peninsulară a municipiului Constanţa, aviz ce nu reprezintă un act administrativ, nefiind cuprins în categoria actelor administrative ce pot forma obiectul acţiunilor în contencios administrativ“.
 
Se mai arată în motivarea deciziei judecătorilor că tribunalul  reține „că acest aviz a fost acordat în vederea punerii în aplicare a măsurilor de restricţie a circulaţiei în zona peninsulară stabilite prin HCL nr. 294/2021, hotărâre ce a fost însă anulată prin Sentinţa civilă nr. ###/31.03.2023 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul ###/118/2022, definitivă prin Decizia nr. ###/13.11.2023 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa“.
 
„Împrejurarea că acest aviz a fost emis ulterior adoptării HCL nr. 294/2021, deşi reală, nu conferă avizului caracterele unui act administrativ“, au spus judecătorii de la Tribunal.
 
Detalii despre decizia Tribunalului în cauză pot fi accesate în articolul
Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)
 
La finele lunii aprilie 2024, stâlpișorii din Zona Peninsulară ce închideau definitiv accesul pe mai multe străzi din perimetru au fost îndepărtați, Regulamentul de acces în ZP fiind anulat definitiv de Curte încă din luna noiembrie 2023.
 
Detalii despre îndepărtarea stâlpișorilor ficși din Peninsulă pot fi accesate în articolul
Au început să dispară stâlpișorii din Peninsula Constanța! Procesul cu Poliția pe aviz, ajuns la Curtea de Apel (FOTO+VIDEO)
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel în cauză, hotărârea Curții nemaiputând fi ulterior atacată.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Curtea de Apel Constanța, precizări importante despre Regulamentul de acces în Zona Peninsulară! „Studiul de impact nu a analizat starea de fapt existentă“ (MOTIVARE)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii