Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:28 19 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmările Dosarului Retrocedărilor Municipalitatea Constanța, la judecată cu un protagonist de top al retrocedărilor din oraș!

ro

11 Apr, 2023 00:00 2901 Marime text
  • La Judecătoria Constanța, Municipiul Constanța prin Primar l-a chemat în instanță pe Georgică Giurgiucanu, protagonist de top al retrocedărilor din oraș și inculpat în Dosarul Retrocedărilor, într-o acțiune în răspundere delictuală.
  • Municipalitatea cere în proces obligarea lui Giurgiucanu la plata a peste 30.000 de lei pentru igienizarea terenului din Parcul Tăbăcăriei.
  • Avocații protagonistului din Dosarul Retrocedărilor au depus acte la dosar din care rezultă că dispoziția în baza căreia acesta primise terenul fusese anulată.
Dosarul Retrocedărilor din Constanța continuă să creeze situații atipice în oraș, din punct de vedere imobiliar și nu numai.
 
Cu multiple dosare înregistrate pe rolul instanțelor din oraș pentru lămurirea situației juridice a diferitelor terenuri, judecătorii sunt așteptați să pronunțe verdicte în legătură cu tot felul de cauze născute ca urmare a Dosarului Retrocedărilor.
 
La Judecătoria Constanța, Municipiul Constanța prin Primar l-a chemat în instanță pe Georgică Giurgiucanu, protagonist de top al retrocedărilor din oraș și inculpat în Dosarul Retrocedărilor, într-o acțiune în răspundere delictuală.
 
În timp ce municipalitatea cere în proces obligarea lui Giurgiucanu la plata a peste 30.000 de lei pentru igienizarea terenului din Parcul Tăbăcăriei, avocații protagonistului din Dosarul Retrocedărilor au depus acte la dosar din care rezultă că dispoziția în baza căreia acesta primise terenul fusese anulată.
 
Acum, le revine magistraților Secției Civile a instanței sarcina dificilă de a descurca ițele acestui proces.
 
Zeci de mii de metri pătrați, retrocedați nelegal, au spus judecătorii
 
Totul pornește cu Dosarul Retrocedărilor, cauză penală în care judecătorii Curții Supreme au apreciat ca nelegală retrocedarea a zeci de mii de metri pătrați de teren din Constanța și Mamaia, în timpul administrației Radu Mazăre.
 
Mai multe dispoziții de primar au fost anulate de instanță, iar judecătorii au dispus revenirea terenurilor retrocedate ilegal în patrimoniul municipiului sau, după caz, în cel al statului.

 
Toate aceste dispoziții sunt cuprinse în Decizia nr. 32/A/07.02.2019 a Curții Supreme a României, pronunțate în dosarul 6536/2/2008 – cunoscut generic sub denumirea Dosarul Retrocedărilor.
 
Acum, în dosarul cu indicativul 19462/212/2022, aflat pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, municipalitatea cere obligarea protagonistului Dosarului Retrocedărilor la plata lucrărilor de igienizare a terenului din Parcul Tăbăcăriei.
 
Mai exact, s-a solicitat „obligarea acestuia (nr., Georgică Giurgiucanu) la plata sumei de 33.125,26 lei reprezentând contravaloarea lucrărilor de curăţare şi igienizare a terenului situat în Constanţa, parc Tăbăcărie, zona cuprinsă între Delfinariu şi Staţia de Epurare a apelor uzate şi a dobânzii legale aferente acestei sume începând cu data de 11.02.2022, urmând a fi actualizată până la data plăţii efective, cu cheltuieli de judecată“.
 
Situația este însă cu atât mai întortocheată cu cât avocatul care îl reprezintă în proces pe Georgică Giurgiucanu a cerut ca avocații municipalității să depunsă la dosar înscrisuri din care să reiasă că acesta este proprietarul terenului în cauză.
 

Potrivit Încheierii de ședință din 11 ianuarie 2023, „reprezentanta pârâtului (nr., avocata lui Georgică Giurgiucanu) solicită ca reclamanta (nr., Municipiul Constanța prin Primar) să depună la dosar înscrisuri în dovedirea calităţii pârâtului de proprietar al imobilului ce face obiectul cauzei“.
 
Dosarul, inexistent pe site-ul Curții Supreme
 
A mai spus avocata că „în extrasul de carte funciară, la secţiunea sarcini, sunt anumite notări şi se face referire la o sentinţă penală pronunţată de ÎCCJ într-un dosar pe care nu l-a putut identifica pe site-ul instanţei (nr., Dosarul Retrocedărilor, cu minuta deciziei penale pronunțate în apel nu mai este disponibil pe site-ul Curții Supreme) şi depune la dosar extras de pe portalul ÎCCJ privind dosarul având ca obiect contestaţie în anulare privind această hotărâre penală“.

Conform sursei citate, avocata „de asemenea, mai arată că la dosarul cauzei există a informare cu privire la situaţia juridică a terenului, înscris depus de către reclamantă din care rezultă că Dispoziţia nr. 1344/2004, prin care s-a atribuit pârâtului terenul, a fost anulată. Solicită să se depună decizia penală pronunţată de ÎCCJ pentru lămurirea situaţiei actuale a proprietarului acestui teren“.
 
„Reprezentantul convenţional al reclamantului (nr., avocatul municipalității) arată că nu are cunoştinţă de aspectele la care face referire apărătoarea pârâtului, dar va face verificări şi va depune lămuriri în sensul celor solicitate cu referire la imobil, proprietar şi perioade“, se mai arată în Încheierea de ședință citată.
 
„Instanţa va pune în vedere reclamantei, prin avocat, să depună precizări cu referire la calitatea de proprietar a pârâtului, să indice dacă Dispoziţia de primar nr. ######### a fost anulată sau nu şi dacă s-au făcut şi alte demersuri în raport de dispoziţiile acelei hotărâri penale“, conform Încheierii.
 
În cauză, următorul termen în dosarul privind igienizarea terenului din Parcul Tăbăcăriei a fost stabilit pentru data de 24 mai 2023, pentru administrarea unor probe suplimentare.
 
În întreg contextul ilustrat anterior, rămâne de văzut cum vor descurca judecătorii Secției Civile ițele acestui litigiu.
 
Oricare va fi decizia Judecătoriei Constanța, ea va putea fi atacată la instanța superioară.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro , Portalul Instanțelor de Judecată, Portalul Înaltei Curți de Casație și Justiție
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Uraganul imobiliar al Dosarului Retrocedărilor din Constanța, declanșat în București, a pus în stand by „descâlcirea“ Portului Tomis
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii