Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste proastă pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD (DOCUMENT)

ro

06 Jan, 2022 00:00 3494 Marime text
 
  • Drept urmare, DNA trebuie să remedieze în termen de cinci zile de la comunicarea prezentei incheieri, neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.
 
 
Antoaneta Ardeleanu, judecător în cadrul Tribunalului Constanţa, a constatat neregularitatea actului de sesizare a instanței în dosarul 6640/118/2021/a1 în care Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, soțul Ramonei Dospinescu, fosta directoare a Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa, a fost deferit justiției, alături de alte persoane, de procurorii DNA Constanța.
 
Drept urmare, DNA trebuie să remedieze în termen de cinci zile de la comunicarea prezentei incheieri, neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.
 
În dosar, procurorii Anticorupție susțin că s-a calculat un presupus prejudiciu de 27 de milioane de lei.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, pe lista inculpaților se află:
 
Dospinescu Nicolae     
SC M&D Sea Farers SRL Constanța
Cristea Dan Florin
Pocea Nicoleta   
Groza Pavel Ionel

Gorun Zoltan Gabriel
SC Val Shipping SRL
 
 
În fapt, în faza camerei preliminare, Tribunalul Constanța a constatat neregularitatea actului de sesizare, din perspectiva descrierii faptelor reținute în sarcina inculpaților Dospinescu Nicolae, Cristea Dan Florin și Pocea Nicoleta și a modalității de stabilire a prejudiciului, prin raportare la mijloacele de proba administrate în cauză, dar și pentru a se preciza prejudiciul la care și-au adus contribuția, prin activitatea de înlesnire sau ajutare a inculpaților Dospinescu Nicolae și M&D Sea Farers SRL, inculpații ce se reține că au calitatea de complici, respectiv:
 
Gorun Zoltan Gabriel- activitatea infracționala reținută la secțiunea încadrare juridică, ca fiind derulată în intervalul 9.01.2008-30.01.2008 și 26.02.2008-17.02.2008,
 
Cristea Dan Florin - activitatea infracțională reținută la secțiunea încadrare juridică, ca fiind derulată în intervalul 9.01.2008-9.06.2009,

 
Pocea Nicoleta - activitatea infracțională reținută la secțiunea încadrare juridică, ca fiind derulată în intervalul 9.01.2008-9.06.2009,
 
Groza Pavel - activitatea infracțională reținuta la secțiunea încadrare juridică, ca fiind derulată în intervalul 17.03.2008-25.11.2008 (prejudiciu ce trebuie menționat pentru fiecare inculpat în parte, raportat la intervalul de timp menționat în actul de sesizare, secțiunea- încadrarea juridică)
 
Val Shiping SRL- activitatea infracțională reținută la secțiunea încadrare juridică, ca fiind derulată în intervalul 17.03.2008 -25.11.2008.
 
În termen de cinci zile de la comunicarea prezentei încheieri, procurorul va trebui să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.
 
De precizat că tot tribunalul a respinge celelalte cereri și excepții formulate în procedura de cameră preliminară de inculpații Dospinescu Nicolae, Pocea Nicoleta,Cristea Dan Florin și Gorun Zoltan Gabriel.
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 18 ianuarie 2022.
 
Decizia Tribunalului Constanța poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
În rechizitoriul întocmit (document ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), procurorii DNA au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2008 – 2009, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale M&D Sea Farers SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale și beneficiind de ajutorul altor doi inculpați, angajați ai aceleiași firme, ar fi înregistrat în contabilitate 455 facturi fiscale ce atestau activități de comercializare a peste 20.000 tone de produse petroliere (motorină și combustibil marin) ca operațiuni scutite de la plata accizelor aferente“.
 
„În realitate“, spun procurorii Anticorupție, „produsele respective ar fi fost destinate comercializării pe piața internă a carburanților auto“.
 
„Prin aceste demersuri ar fi fost produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 27.273.573 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în prezenta cauză“, se mai arată, în esență, în actul de sesizare a instanței.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii
 
Prin ordonanța nr. 116/P/2010 din data de 24.08.2021 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul inculpaților la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 27.273.573 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

M & D Sea Farers S.R.L

Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 05 ianuarie 2022, SC M & D Sea Farers S.R.L. (aflată în faliment) a fost înființată în anul 2000 și are ca obiect „Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi al produselor derivate“.
 
Firma este condusă de Staff Group FM SRL (asociat – cu 65 % din capitalul social) și Spot Nav SRL (asociat – cu 35 % din capitalul social).
 
Date financiare M & D Sea Farers
 
2020
 
Cifra de afaceri: 0 lei
Cheltuieli: 940.612 lei
Profit net: - 940.612
Angajați: 0
 
2019
 
Cifra de afaceri: 0 lei
Cheltuieli: 353.293 lei
Profit net: 9.675.415 lei
Angajați: 0
 
2018
 
Cifra de afaceri: 0 lei
Cheltuieli: 4.490.813 lei
Profit net: 20.596.143 lei
Angajați: 0
 
Nicolae Dospinescu figura ca administrator special. Asta în timp ce Maestro SPRL ca lichidator judiciar.
 
Așa cum arătam și mai sus, Nicolae Dospinescu este fostul consilier judeţean PSD și soțul Ramonei Dospinescu, fosta directoare a Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa, condamnată în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
Val Shipping SRL

SC Val Shipping SRL (înființată în 2008  - suspendare procedură de insolvenţă) cu sediul social în Municipiul Constanţa, are ca obiect de activitate Transportul de marfă pe căi navigabile interioare.  Asociat unic este cetățeanul moldovean Ostalep Oleg.
 
Date financiare Val Shipping SRL
 
2017
 
Cifra de afaceri: 0 lei
Cheltuieli: 27 lei
Profit net: - 27 lei
Angajați: 0
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Cine este și ce afaceri are presupusul denunțător al celor doi inspectori de la ANAF Constanța, Mihai Bușu și Stere Anagnoste (DOCUMENTE)
 
Nicolae Dospinescu, printre inculpați!
DNA Constanța, dosar cu un prejudiciu de 27 de milioane de lei. Pronunțare amânată (RECHIZITORIU)

 
Primarul Chițac, nemulțumit că s-au respins pretențiile de milioane de euro și dolari față de fosta administrație. Ce a făcut (DOCUMENTE)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii