Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După împădurirea făcută de Regele Carol I, erau 855 de hectare. Senatorul USR Remus Negoi, un nou semnal pe tema Comorova - „Dispare jumătate din pădurea din Neptun”!

ro

12 Jan, 2023 00:00 1933 Marime text
  • Senatorul USR de Constanța Remus Negoi a participat la dezbaterea publică organizată de Primăria Mangalia pe marginea aprobării proiectului de hotărâre privind registrul spaţiilor verzi din Mangalia şi staţiuni
  • Parlamentarul spune că documentaţia pusă la dispoziţia cetăţenilor nu include decât un mic procent al spaţiilor verzi reale, iar domeniul privat din Pădurea Comorova nu va intra în acest registru
  • Vă reamintim, pe 2 septembrie 2022, reprezentanții USR au depus la Primăria Mangalia semnăturile pentru inițiativa cetățenească de salvare a pădurii Comorova
  • Au fost depuse 2046 de semnături, care au fost strânse timp de 3 luni
  • Prin acest demers, USR Mangalia cere trecerea pădurii din proprietatea privată a municipiului în cea publică și, ulterior, reintroducerea ei în fondul forestier național, pentru a fi protejată de lege
 

 
Senatorul USR de Constanța Remus Negoi a participat la dezbaterea publică organizată de Primăria Mangalia pe marginea aprobării proiectului de hotărâre privind registrul spaţiilor verzi din Mangalia şi staţiuni.

Parlamentarul spune că din partea primăriei au participat doar trei angajați ai Serviciului de urbanism, care, la întrebările esențiale, răspundeau cu „nu știm, nu vă putem răspunde, ne vom interesa, etc.”.

„Nici primarul, dar nici viceprimarul sau vreun consilier local al puterii PNL nu au participat la dezbatere. Primarul am înțeles că nu participă nici la ședințele de Consiliu Local, darămite la o dezbatere publică”, afirmă Negoi.


Remus Negoi, senator USR Constanța


După ce a studiat documentaţia pusă la dispoziţia cetăţenilor de către administraţia locală în privinţa registrului, senatorul susține că aceasta nu include decât un mic procent al spaţiilor verzi reale, iar domeniul privat din Pădurea Comorova nu va intra în acest registru.


„Asta pentru că, aşa cum au recunoscut angajații primăriei prezenţi la dezbatere, nu există un cadastru pe această porţiune. Hectarele de pădure din proprietatea privată a Mangaliei vor putea fi parcelate, vândute şi exploatate de dezvoltatorii imobiliari.

De fapt, asta e intenția primăriei Mangalia – să dea liber la construcții în porțiunea din pădurea Comorova care nu va apărea în Registrul Spațiilor Verzi.

La Mangalia sunt incluse în registrul spaţiilor verzi doar porţiunile neinteresante pentru rechinii imobiliari, restul terenurilor nu au încă intabulare şi cadastrare.

O mare ilegalitate ascunsă de autorităţi în spatele unui document care acoperă doar o mică parte din spaţiile verzi existente”, este de părere parlamentul, care dă asigurări că se va apleca mai adânc pe acest subiect.

Vă reamintim, pe 2 septembrie 2022, reprezentanții USR au depus la Primăria Mangalia semnăturile pentru inițiativa cetățenească de salvare a pădurii Comorova. Au fost depuse 2046 de semnături, care au fost strânse timp de 3 luni. Prin acest demers, USR Mangalia cere trecerea pădurii din proprietatea privată a municipiului în cea publică și, ulterior, reintroducerea ei în fondul forestier național, pentru a fi protejată de lege.


Președintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi, a declarat la acel moment că „pădurea Comorova a fost sistematic defrișată și acum este ultima șansă de salvare a cea mai rămas din ea”.

Abdurefi, care între timp a devenit consilier județean din partea USR, a mai afirmat că la Mangalia s-a adoptat și o Hotărâre de Consiliu Local, care permite construcții de P+9 și mai mult în Comorova.

Scurt istoric

În urma proiectului de plantare a perdelelor forestiere de protecţie, s-a născut și Pădurea Comorova, care la începutul secolului XX se întindea de la Costineşti până la Mangalia.

În anul 1971 o mare parte din pădurea Comorova a fost defrișată pentru a se construi vilele de protocol, precum și stațiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Venus şi Saturn. Vilele de protocol oferă servicii turistice şi în prezent, unele fiind renovate şi oferind un confort de 3 sau 4 stele (Vila Bradul, Vila Plopul, Vilele 5,6,7 etc.). Pădurea este populată cu tapi roşii, căprioare, găinuşe şi cocoși de munte, vulpi, iepuri, ulii și alte animale.

Aflându-se la doar 1,5 kilometri de plaja Neptun, Pădurea Comorova este locul preferat de campare a turiştilor şi a localnicilor, oferind umbră şi răcoare în zilele excesiv de fierbinți ale verii.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

LIVE USR Constanţa şi USR Mangalia- Încheierea şi depunerea semnăturilor strânse în cadrul campaniei „Uniți salvăm Pădurea Comorova“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii