Veste proastă pentru agenţii economici din turism Traseu legislativ stagnat… momentan
Veste proastă pentru agenţii economici din turism: Traseu legislativ stagnat… momentan
23 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3061
Marime text
Proiectul privind impozitul specific unor activităţi, iniţiat de Mircea Titus Dobre şi susţinut de 116 parlamentari (printre care şi constănţenii Radu Babuş, Florin Gheorghe, Mădălin Voicu, Nicolae Moga şi Marian Vasiliev), nu are şanse să intre în vigoare de la începutul anului viitor.
Propunerea legislativă a fost transmisă pentru aviz Consiliului Legislativ, acesta urmând a fi dat până pe 26 noiembrie, dar şi către Guvern, de unde se aşteaptă încă un punct de vedere. Totodată, deputatul Mircea Titus Dobre a avansat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o adresă prin care înainta spre dezbatere şi aprobare propunerea legislativă „Lege privind impozitul specific al unor activităţi“.
Întrucât, în opinia deputatului PSD, „asigurarea unui tratament fiscal echitabil în mediul economic care să respecte principiul proporţionalităţii, noua modalitate de impozitare aplicabilă contribuabililor din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, ce conduce la promovarea unei etici în afaceri, prin eliminarea concurenţei neloiale, creşterea conformării voluntare şi stimularea investiţiilor“ şi, totodată, aplicarea rapidă a normativului în discuţie ar conduce la „creşterea încasărilor la bugetul de stat“, acesta a solicitat conducerii Camerei Deputaţilor „adoptarea în procedură de urgenţă“.
Lucrurile s-au mişcat repede. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a înaintat omologului său de la Senat o adresă în care menţionează că „domeniul reglementat de aceasta este de competenţa decizională a Camerei Deputaţilor“, iar Senatul este prima Cameră sesizată. Altfel spus, indiferent de votul senatorilor, decizia finală privind soarta propunerii legislative va aparţine plenului Camerei Deputaţilor. Aici, PSD şi aliaţii ar putea asigura votul necesar aprobării, indiferent dacă parlamentarii social-democraţi au intrat în Opoziţie, deoarece îi vor avea alături pe cei de la ALDE şi pe progresişti, o parte dintre ei fiind susţinători ai iniţiativei lui Dobre.
Deocamdată, proiectul aşteaptă să fie luat în seamă de senatori, în contextul în care se dorea adoptarea lui până la finele anului, astfel încât să poată fi aplicat de la 1 ianuarie 2016.
Câţiva paşi... mărunţi
Între timp, iniţiativa legislativă a deputatului Mircea Titus Dobre a mai făcut câţiva paşi, mărunţi, ce-i drept. A primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, iar pe 16 noiembrie, după prezentarea în Biroul Permanent al Senatului, a fost trimis la două comisii de specialitate. Prima sesizată este Comisia pentru buget, finanţe activitate bancară şi piaţă de capital, iar senatorii de aici trebuie să întocmească un raport până pe 15 decembrie. Cealaltă este Comisia economică, industrii şi servicii, membrii acesteia urmând să avizeze favorabil sau nu proiectul legislativ până pe 8 decembrie.
Cum scena politică a fost zbuciumată în ultima perioadă, ca urmare a schimbărilor produse, iar sărbătorile de iarnă sunt pe aproape şi parlamentarii deja se gândesc la vacanţă, iniţiativa legislativă a deputatului constănţean nu are un viitor prea strălucit. Termenul de adoptare tacită în Senat este de 45 de zile, iar numărătoarea inversă a început din 16 noiembrie. Numai că nici varianta asta nu este plauzibilă, deoarece termenul respectiv se împlineşte abia după vacanţa parlamentară de iarnă, mai precis la 19 zile de la reluarea activităţii Senatului.
Cu alte cuvinte, abia în prima sesiune parlamentară a anului 2016, proiectul legislativ marca Dobre va putea primi votul în plenul Senatului pentru ca, ulterior, să fie trimis spre dezbatere în Camera Deputaţilor, for decizional. Concluzionând, degeaba ai idei bune dacă lenea parlamentară face imposibilă aplicarea lor la timp astfel încât să aducă şi beneficiile scontate.
Citeşte şi
Agenţii economici din turism ar urma să plătească un impozit specific, anual - Verbal, Ponta vrea… Parlamentul decide!
Deputatul de Constanţa Mircea Dobre propune un nou tip de taxe - impozit specific pentru hoteluri, baruri şi restaurante (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii