Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:33 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Moștenirea în căsnicie. Drepturile soției asupra bunurilor moștenite de soț conform Codului Civil

ro

11 Oct, 2024 12:10 6631 Marime text
Drepturile tale. Moștenirea în căsnicie. Drepturile soției asupra bunurilor moștenite de soț conform Codului Civil. Sursa foto - freepik.com
  • Dacă, la momentul decesului, defunctul a avut un singur descendent (un copil) care este căsătorit, descendentul în cauză va primi întreaga moștenire lăsată în urma decesului părintelui său.
  • Bunurile dobândite de către oricare dintre soți prin moștenire legală sunt bunuri proprii.
  • Astfel că, soția legitimă nu are dreptul la moștenirea primită de soț de la părinții lui.
  • Însă, în caz de deces al descendentului care a moștenit bunurile de la părintele său, dacă descendentul era căsătorit la momentul decesului, soțul său supraviețuitor îl va moșteni, deoarece, astfel soțul supraviețuitor îl moștenește pe soțul decedat.
 
 Potrivit dispozițiilor articolului 340 litera a) din Codul civil, bunurile dobândite de către oricare dintre soți prin moștenire legală sunt bunuri proprii. Astfel că, soția legitimă nu are dreptul la moștenirea primită de soț de la părinții lui.
 
Este important de menționat că, în conformitate cu reglementările legale în vigoare aplicabile în materie succesorală, moștenitorii legali care au dreptul la moștenirea unei persoane decedate sunt:
 
– descendenții (copiii, nepoții, strănepoții și așa mai departe ai defunctului, fără limită în grad),
– ascendenții privilegiați (mama și tata defunctului) și colateralii privilegiați (frații și surorile defunctului și descendenții lor până la gradul al IV-lea inclusiv),
– ascendenții ordinari (bunicii, străbunicii și așa mai departe ai defunctului, fără limită în grad),
– colateralii ordinari (unchii și mătușile, verii primari și unchii și mătușile mari),
– soțul supraviețuitor al persoanei decedate.
 
Astfel, dacă spre exemplu, la momentul decesului, defunctul a avut un singur descendent (un copil) care este căsătorit, descendentul în cauză, în temeiul legii și în calitate de moștenitor legal va primi întreaga moștenire lăsată în urma decesului părintelui său. Descendentul (copilul) dobândește bunurile ce au aparținut defunctului (părintelui său) cu titlul de bunuri proprii, ceea ce înseamnă că acesta devine unicul proprietar al bunurilor, iar soția sa legitimă nu are niciun drept la această moștenire și nici asupra acestor bunuri, scrie Legal Badger.
 
 Însă, în caz de deces al descendentului care a moștenit bunurile de la părintele său, dacă descendentul era căsătorit la momentul decesului, soțul său supraviețuitor îl va moșteni, deoarece, astfel cum am enunțat mai sus, soțul supraviețuitor îl moștenește pe soțul decedat.
 

Soțul supraviețuitor are dreptul de a moșteni din întreaga avere a soțului decedat, indiferent dacă aceasta conține și bunurile pe care soțul decedat le-a moștenit de la părinții săi.
 
Deci, soțul supraviețuitor are dreptul de a moșteni atât o parte din bunurile pe care le-a deținut în proprietate comună cu defunctul, cât și o parte din bunurile care au fost bunuri proprii ale defunctului (precum bunurile moștenire, bunurile primite prin donație sau testament, bunurile dobândite înainte de încheierea căsătoriei).
 
În concluzie, se poate constata că, în mod indirect, în caz de deces al unei persoane, soția acestuia poate ajunge să moștenească bunurile ce au aparținut părinților soțului său, deoarece soția are calitatea de moștenitor legal al soțului decedat și, în temeiul legii, are dreptul de a primi bunurile ce au aparținut soțului său, indiferent de modul în care au fost dobândite, deci chiar dacă acestea au fost dobândite prin moștenire de la părinți.

PRECIZĂRI:

 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și: 


Drepturile tale: Abuzul în serviciu. Intenții și consecințe în acțiunile funcționarului public
 
Drepturile tale: Tot ce trebuie să știi despre pensia de invaliditate. Cine beneficiază și cum influențează vechimea în muncă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii