Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotografii rare cu Gică Hagi Cum arăta legitimaţia de fotbalist din 1983 a „Regelui” (galerie foto + video)

ro

17 Nov, 2016 00:00 8442 Marime text
Pe pagina de Facebook a celui mai bun jucător din istoria fotbalului românesc, constănţeanul Gică Hagi, a fost postată, ieri, legitimaţia sa din anul 1983, atunci când s-a transferat la Sportul Studenţesc. În prezent manager tehnic la FC Viitorul, Hagi (51 de ani) avea 18 ani când a ajuns în Regie, petrecând patru ani fructuoşi la echipa studenţească.
 
„Este anul centenarului pentru Sportul Studenţesc şi mereu îmi aduc aminte cu plăcere de acea perioadă. Am găsit legitimaţia mea din 1983, an în care am semnat cu echipa la care am petrecut patru ani importanţi din carieră“, este mesajul lui Hagi care însoţeşte fotografia de colecţie. În urma transferului la Sportul Studenţesc, Gheorghe Hagi, fiul lui Iancu şi al Chiraţei, născut pe 5 februarie 1965, în comuna Săcele, judeţul Constanţa, primea de la Federaţia Română de Fotbal legitimaţia numărul 97.515, eliberată pe 19 august 1983.

Pentru FC Constanţa a marcat şapte goluri

Hagi a venit la Sportul Studenţesc de la FC Constanţa, echipă sub culorile căreia a debutat în Divizia A, pe 11 septembrie 1982, când avea numai 17 ani, şapte luni şi şapte zile. FC Constanţa a jucat în fieful lui SC Bacău şi a pierdut cu 0-3, iar Hagi a fost titular, rămânând pe teren toate minutele. În acel campionat, 1982/1983, la capătul căruia „marinarii“ au retrogradat, tânărul Hagi a susţinut 17 partide, marcând şapte goluri, multe dintre ele de kinogramă.

„Copilul teribil“ al Sportului Studenţesc

„Un an mai târziu (n.r. 1983) se transferă la Sportul Studenţesc. Va activa la această formaţie timp de patru ani, perioadă care a marcat ascensiunea sa în topul fotbalului românesc, fiind doi ani consecutiv golgheter (n.r. 1884 şi 1985). La 10 august 1983, Hagi îşi face debutul în echipa naţională, într-un meci disputat în compania Norvegiei şi încheiat cu o remiză albă. Un mai târziu va face parte din lotul echipei naţionale care a participat la Euro '84 din Franţa. La Sportul Studenţesc, unde juca rol de «copil teribil», Hagi face câteva meciuri de-a dreptul senzaţionale, contribuind decisiv în sezonul 1985-1986 la câştigarea titlului de vicecampioni (cea mai bună performanţă de până azi a clubului din Regie), dar şi la trei calificări consecutive în Cupa UEFA (1983-84; 1984-85; 1985-86)“, se arată pe Wikipedia.org. La Sportul Studenţesc, Hagi a susţinut 107 partide şi a marcat 65 de goluri. 

„Bravo, ne fermecai!”

Fotografia cu legitimaţia lui Hagi de la echipa din Regie a atras multe comentarii pe Facebook din partea fanilor „Regelui“. „Eram student în Regie şi ţi-am văzut meciurile, cu Marcel Coraş. Bravo, ne fermecai!”, „Frumoasă echipă! Îţi mai aduci aminte de meciul de la Hunedoara, unde aţi condus cu 3-1 şi ai dat două goluri, după care Corvinul a întors rezultatul la 4-3? Pe final, aţi avut în patru minute patru ocazii mari de gol. Ce meci!”, „Magicianul Gică Hagi. Respect maxim!”, „Trăiască regele! Pe când vom mai vedea meciuri ca cele cu Gică Hagi? Nu prea curând, cred”, „Bravo, Hagi, şi eu mai păstrez legitimaţia pe când jucam la Dinamo Slatina. Ce vremuri frumoase, pe când erai la Sportul Studenţesc!“, sunt nostalgici suporterii „Regelui“.

Venea să-l vadă pe Coraş şi l-a descoperit pe Hagi!

Un alt fan al lui Hagi povesteşte că, în acea perioadă, făcea armata în Pantelimon şi, fiind arădean, venea la meciurile Sportului să-l vadă pe Marcel Coraş. L-a descoperit însă pe Hagi, de a cărui evoluţie s-a îndrăgostit iremediabil!
 
„M-ai fermecat cu jocul în viteză şi cu driblingurile tale magice. Din acel moment, am devenit un fan înrăit Gică Hagi, the King! Sunt mândru de tine că, oriunde am fost în lume - şi am fost în toate continentele -, lumea te ştie şi te apreciază. I love you, Hagi!”, a scris suporterul. Un alt microbist aminteşte câţiva dintre marii jucători ai Sportului Studenţesc care evoluau în Regie în acei ani: „Speriatu, Moraru, Mihail Marian, Chihaia, Cazan, Munteanu I, Munteanu II, Bozeşan, Coraş, Mircea Sandu, Ţicleanu, Hagi, să mă scuze cei pe care i-am uitat“. „Felicitări pentru toată cariera de fotbalist!”, „Sănătate şi bunăstare, Gică Hagi!”, „Amintiri frumoase, succes!” sau „La Buzău, ai dat gol direct din corner”, au fost alte mesaje.

Alături de Ramon Mendoza

Pe pagina de Facebook a lui Gică Hagi sunt postate şi multe alte poze rare din cariera sa, de la toate echipele la care a jucat (FC Constanţa, Sportul Studenţesc, Steaua, Real Madrid, Brescia, Barcelona şi Galatasaray). Am făcut o selecţie cu câteva imagini, printre care se află cele de la meciul Sportul Studenţesc - Inter Milano („acum 32 de ani, pe fostul «23 August», cea mai mare victorie din istoria clubului”), de la partida România - Grecia 3-0, în Ghencea („2 noiembrie 1988, erau preliminariile pentru Cupa Mondială din 1990“) şi de la România - Polonia 0-0 (amical, 27 martie 1985), de la disputele Stelei cu Benfica Lisabona (0-0, semifinală de Cupa Campionilor Europeni, pe 6 aprilie 1988) şi Spartak Moscova (3-0 pentru Steaua, tot în CCE, jucat pe 26 octombrie 1988), de la momentul în care Hagi a semnat cu Real Madrid („Regele“ apare alături de Ramon Mendoza, preşedintele clubului madrilen din acea perioadă, şi de antrenorul Emeric Ienei), dar şi de la alte partide celebre şi momente importante din cariera lui Hagi.
 
Sursa foto: Facebook (Gheorghe Hagi)

Citeşte şi:

Fotografie-document: Gică Hagi împlineşte astăzi 51 de ani. Iată-l în clasa a IV-a, în costum de pionier!

Hagi împlineşte astăzi 50 de ani: „Clasor“ de colecţie cu cele mai frumoase goluri marcate de „Rege“ la Farul (galerie foto)

„I-a dat o palmă de l-a învârtit de două ori”: Debutul lui Hagi la FC Constanţa şi în Divizia A, povestit de foştii săi colegi (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii