Ștefan Petcu, în tricoul Stelei. Imagini de colecție. Prietenia specială cu Marius Lăcătuș și meciurile cu AS Roma (galerie foto + video)
Ștefan Petcu, în tricoul Stelei. Imagini de colecție. Prietenia specială cu Marius Lăcătuș și meciurile
10 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
10101
Marime text
Glorie a FC Farul și a fotbalului constănțean, Ștefan Petcu a jucat și la Steaua, la mijlocul anilor 80, rămânând și în memoria fanilor „roș-albaștrilor“ prin pasele sale măiestre. Cu Steaua, Petcu a ieșit campion și a cucerit Cupa României, dar a și evoluat, ca titular, în dubla cu AS Roma din Cupa Cupelor, în 1984.
Acum în vârstă de 63 de ani, Fane Petcu și-a făcut junioratul la Farul Constanța, iar la 17 ani și puțin, în 1974, a debutat la echipa mare. Avea să ajungă un fotbalist mare de tot și încă de tânăr, grație evoluțiilor sale deosebite de la echipa constănțeană, a intrat în vizorul echipelor mari ale campionatului, care au început să-i dea târcoale tânărului mijlocaș. Prima a fost Dinamo, cu care Ștefan a și semnat un precontract. „Nu împlinisem încă 18 ani. Dinamo a dat niște jucători la Farul, în schimbul cărora a vrut doi de la noi: unul mai experimentat și un junior de perspectivă. S-a oprit la Ion Moldovan și la mine. Moldovan a ajuns în Ștefan cel Mare, dar în cazul meu a existat un scurt-circuit. Nu știu ce s-a întâmplat, că mutarea nu s-a mai concretizat”, precizează Ștefan Petcu.
„Bineînțeles că am acceptat“
Dacă nu a fost Dinamo, a fost în schimb Steaua, cealaltă mare forță a României. Dar mult mai târziu, în 1983. Ștefan avea deja 26 de ani și era un fotbalist în plină afirmare. După nouă ani neîntrerupți la Farul, timp în care a susținut 119 meciuri și a marcat 21 de goluri, Petcu făcea pasul cel mare al carierei sale. „Era iarna anului 1983. Eram cu Farul la un turneu de pregătire la București și au venit la mine, la hotelul «Muntenia», unde eram cazați, Dumitru Ivan, șeful sportului constănțean, președintele CJEFS-ului (n.r. Consiliul Județean de Educație Fizică și Sport), și președintele Stelei, Ion Alexandrescu. M-au întrebat dacă vreau să vin în Ghencea. Bineînțeles că am acceptat. Am semnat contractul, dar am trecut efectiv la Steaua din vara aceluiași an, până atunci fiind lăsat la Farul”, povestește Ștefan Petcu.
31 de meciuri și șase goluri în sezonul 1983/1984
„Fachirul litoralului“ a jucat la Steaua doi ani și jumătate, între 1983 și sfârșitul lui 1985, purtând numărul 8 pe tricou. A cucerit campionatul și Cupa cu Steaua, iar în 1984/1985 a evoluat în Cupa Cupelor. În Divizia A, a susținut 54 de meciuri și a înscris 11 goluri, începând în lotul viteziștilor sezonul și campania 1985/1986, care s-a încheiat cu câștigarea Cupei Campionilor Europeni. În stagiunea1983/1984, finalizată de Steaua pe locul doi în campionat (la două puncte în spatele lui Dinamo) și ca finalistă a Cupei (1-2 cu Dinamo în ultimul act), Petcu a susținut 31 de meciuri și a înscris șase goluri. În ediția următoare, 1984/1985, în care Steaua a realizat eventul, campionat - Cupă, constănțeanul a jucat de 19 ori și a marcat patru goluri, pierzând însă mai multe partide din pricina pauzei luate după o operație de menisc. Ultimul sezon al lui Petcu în Ghencea, 1985/1986, în care Steaua a ieșit iar campioană, i-a adus optarului patru meciuri și un gol, însă a jucat puțin, trecând apoi, pentru restul acelui campionat, la FC Bihor.
Duel cu Marius Lăcătuș. Dar ca antrenori!
În cantonamentul Stelei, Ștefan era coleg de cameră cu Marius Lăcătuș. „Ne-am întâlnit din prima zi. El era mai mic ca mine și a dorit să stăm amândoi în cameră. Am fost de acord. Ne-am înțeles bine cât am fost la Steaua. Un jucător foarte bun, cu viteză, bătăios. De fapt, toată România îl cunoaște. Nu mai are nevoie de nicio prezentare. Peste ani, ne-am întâlnit și ca adversari pe banca tehnică într-un meci Steaua - Farul. El era secundul lui Mihai Stoichiță, eu îl secondam pe Ioan Andone. Steaua a câștigat cu 1-0”, arată Ștefan Petcu. Acesta a fost și antrenor principal la echipa mare a Farului, iar în prezent activează ca antrenor coordonator scouting la Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“.
Meci de vis contra lui Dinamo
La fel ca la Constanța, mijlocașul era unul dintre preferații tribunei și în Ghencea, care, când echipele intrau pe teren, cânta: „Toată lumea știe, Fane meserie!”, apreciind modul în care Petcu îi punea în valoare, cu pasele sale, pe oamenii de gol ai Stelei. „Le dădeam pase la toți, nu numai lui Lăcătuș sau lui Pițurcă. Cel mai bun meci al meu în tricoul Stelei a fost o semifinală de Cupă, în 1985, în care am bătut-o cu 5-0 pe Dinamo, iar eu am contribuit la toate golurile”, spune Ștefan Petcu. În fotografia de grup din colajul foto care deschide acest articol, în grupul Stelei apar: rândul de sus, de la stânga la dreapta - Adrian Ionescu, Florin Marin, Belodedici, Turcu, Ștefan Petcu, Iovan, Augustin Eduard, Tudorel Stoica; rândul din mijloc, de la stânga la dreapta - Victor Stănculescu (antrenor secund), Marcel Pușcaș, Pițurcă, Duckadam, Vasile Iordache, Gherasim, Septimiu Câmpeanu, Tătăran, Emeric Ienei (antrenor principal); rândul de jos, de la stânga la dreapta - Lăcătuș, Nicolae Laurențiu, Diaconescu, Fodor, Balint, Teo Anghelini, Majearu. Această fotografie a fost preluată de pe pagina de Facebook „Retro Tikitaka“.
I-au avut adversari pe Bruno Conti, Giannini, Cerezo sau Graziani
În stagiunea 1984/1985 a întrecerilor europene inter-cluburi, Steaua a jucat în Cupa Cupelor, după ce, în campionatul anterior, se clasase pe locul doi și jucase finala Cupei cu Dinamo, cea care avea să iasă campioană. Steaua a jucat un singur tur în Cupa Cupelor atunci, primul, picând încă din runda inaugurală cu AS Roma, care a mers mai departe după 1-0 în Italia (Graziani 73) și 0-0 la București. Ștefan Petcu a fost titular în ambele confruntări. La formația italiană evoluau, printre alții, Bruno Conti, Giannini, Cerezo, Graziani, dar și Dario Bonetti, cel care, peste ani, avea să ajungă antrenorul lui Dinamo. În tur, pe 19 septembrie 1094, în fața a 50.000 de spectatori, pe „Olimpico“ din Roma, cele două echipe au fost: Steaua (antrenor, Florin Halagian) - Duckadam - Laurențiu, Iovan (cpt.), Bumbescu, Eduard - Pușcaș, Petcu (80 Balint), Tătăran, Majearu - Lăcătuș, Pițurcă (85 Radu II); AS Roma (antrenor, Sven-Goran Eriksson) - Tancredi - Oddi, Righetti, Nela, Maldera, Conti (cpt.), Buriani, Cerezo, Giannini (59 Chierico), Pruzzo (70 Iorio), Graziani.
„Ne-am prezentat foarte bine la Roma“
„Am întâlnit în această dublă o echipă foarte puternică, cu jucători de mare valoare, însă, la Roma, noi ne-am prezentat foarte bine. Am avut și câteva ocazii favorabile, inclusiv eu ratând una. Ne-au învins însă, iar la gol există dubiu că ar fi fost ofsaid. În retur, Roma a fost bine organizată și nu am reușit să întoarcem scorul“, a declarat Ștefan Petcu, Aș doilea meci s-a jucat pe 3 octombrie 1984, iar cei 30.000 de spectatori de pe „Steaua“ au aplaudat echipele: Steaua (antrenor, Florin Halagian) - Duckadam - Bărbulescu, Iovan (cpt.), Bumbescu, Eduard - Petcu (64 Radu II), Boloni (57 Balint), Pușcaș, Majearu - Lăcătuș, Pițurcă; AS Roma (antreor, Sven-Goran Eriksson) - Tancredi - Bonetti, Righetti, Nela, Oddi - Conti (cpt.), Cerezo, Maldera, Giannini - Pruzzo, Graziani (22, Antonelli; 69 Chierico). În minutul 64, Duckadam a apărat penalty-ul executat de Righetti.
A primit Ordinul „Meritul Sportiv” în clasa a II-a
În vitrina cu trofee, Ștefan Petcu a pus la loc de cinste Ordinul „Meritul Sportiv” în clasa a II-a, pe care l-a primit la București, pe 18 martie 2008, din mâna președintelui României, Traian Băsescu. Distincția i-a fost acordată „în semn de apreciere deosebită pentru câștigarea, de către echipa de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, a Cupei Campionilor Europeni din anul 1986 de la Sevilla și pentru întreaga activitate pusă în slujba sportului”. De asemenea, cu prilejul zilei de 9 mai - Ziua Europei și Ziua Independenței Naționale a României, lui Ștefan Petcu i s-a oferit din partea Comitetului Național de Inițiativă Român medalia „Eroilor militari români”. Documentul a fost semnat de președintele Comitetului, gen. Gabriel Oprea (ministrul Apărării Naționale) și de copreședintele forului, gen. mr. (r) dr. Neculai Onțanu. Totodată, pe 6 mai 2011, același ministru Gabriel Oprea i-a acordat lui Petcu („component al echipei de fotbal Steaua București, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni, ediția 1985/1986”) diploma de excelență a Ministerului Apărării Naționale, „pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului Clubului Sportiv al Armatei, prin obținerea celei mai mari performanțe din istoria fotbalului românesc”.
Sursa foto: colecție personală Ștefan Petcu și Facebook (Retro Tikitaka)
Video:
Citește și:
Astăzi este ziua de naștere a lui Ștefan Petcu, simbol al FC Farul și al fotbalului constănțean
„Toată lumea știe, Fane meserie!” Tribuna îl adula La 15 ani, Ștefan Petcu lucra mecanic la ITC pentru a putea ajunge la antrenamentele Farului (galerie foto)
Unde a fost dibuit Fane Petcu înaintea unui meci de acasă Poveștile savuroase ale promovării Farului de acum 32 de ani (video și foto de colecție)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii