Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Constanţa e menită să îndepliniască un rol mare în viaţa tânărului nostru Stat“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

11 Sep, 2019 00:00 3164 Marime text

Continuăm astăzi prezentarea, cu titlu de invitaţie la lectură în format digital, din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa, a unor fragmente din prima monografie a Constanţei, scrisă de publicistul Ioan Adam în urmă cu mai bine de un secol, mai precis în anul 1908.
 
Intitulată „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” lucrarea aduce în atenţia cititorului un puternic parfum de epocă, vremurile în care acest colţ de stat cunoştea cele mai importante prefaceri.
 

 

„Schimbarea de mai târziu a numelui de Tomis în Constanţiana, cu denaturarea în Kiustenge, toate la un loc au încurcat şi mai mult părerile învăţaţilor cercetători. Unii dibuiau s'aşeze Tomisul, ba mai sus, ba mai jos de Constanţa de azi, sprijinindu-se fiecare pe diferite argumente. Un grec modern s'a apucat s'aşeze Tomisul, în satul Anadalchioi şi-n aventura asta istorică a târât un moment şi pe marele Mommsen. Alţii s'au întrecut a duce Tomisul, ba la Kiev, ba la Ovidiopolis şi până şi laTemeşvar, ca să-l unguriască.
 
Toate aceste încurcături s'au putut face mai de demult, în lipsă de documente, azi însă, în urma săpăturilor şi inscripţiunilor descoperite, nu se mai îndoieşte nimeni că Tornisul cel legendar, a fost pe locul unde înfloreşte azi Constanţa noastră."


DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!  


 

"Când au venit Englejii la Constanţa în anul 1869, sub forma unei societăţi de întreprindere, au recunoscut urmele impunătoare ale vechilor lucrări făcute de Genovezi - înaintaşii lor la stăpânirea mărilor, - şi-au folosit o parte din portul vechiu, înjghebând o schele nouă.

Cu această viaţă şi activitate proaspătă, sătucul turcesc Kiustenge începe a prinde la faţă şi a înflori. Influenţa engleză însă, s'a întrerupt curând, căci după războiul dela 1877, Dobrogea se reîncorporează la patria mumă şi Kiustenge redevine iar Constanţa romană, intrând astfel pe mâni iubitoare de mamă, care-şi regăseşte copilul cel perdut.
 
Lucrările începute de Engleji în port şi pe drumul Cerna-Voda-Constanţa, au fost răscumpărate cu dărnicie de Statul român şi de-atunci încoace Constanţa s'a prefăcut şi înflorit ca prin farmec, răscumpărând astfel vremea de adormire şi umilinţă. A fost pesemne dat ca opera de ocrotire şi progres, întemeiată de romani în Scytia, s'o reia cu vrednicie şi avânt urmaşii acestora, ca un patrimoniu cu venit, pentru jertfele făcute aici.


 
Din interesul pe care l-a stârnit în toate timpurile colţul acesta de pământ, se vede că Constanţa e menită să îndepliniască un rol mare în viaţa tânărului nostru Stat. Oraşul a progresat în ultimul timp surprinzător, şi lucrările, care s'au realizat de Români la mare, pare că se ridică din întunericul vremii, ca dintr'un basm fantastic”.

 
Foto: imaginea reprezintă o ilustraţie din lucrarea „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei”, ce poate fi descărcată gratuit  din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 
Citeşte şi:

#citeșteDobrogea De la măreția Tomisului la sătucul necunoscut și sărac Kiustenge. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

 #citeșteDobrogea „Ceea ce ați găsit voi în Dobrogea n-o să mai apuce nici copil de copilul vostru“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#citeşteDobrogea Scriitorul şi publicistul Ioan Adam, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa


 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii