Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:15 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) Galerie foto a Constanței de acum 111 ani. Orașul văzut dintr-o călătorie cu trăsura

ro

13 Sep, 2019 00:00 3616 Marime text
După cum spune și titlul, monografia realizată de publicistul Ioan Adam în 1908 - „Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” - abundă în instantanee care oferă cititorului șansa redescoperirii, în alb-negru, a unei urbe de-acum 111 ani.
 
Galeria foto de astăzi este însoțită de fragmente din descrierile lăsate posterității de autor, în călătoria sa cu trăsura prin Constanța.
 

„Mă urc într'o trăsură şi spui să mă ducă pe strada Carol, la deal. De pe dreapta se-nalţă fosta Primărie, în care s'a instalat în urmă Oficiul poştal, o clădire frumoasă şi de gust, alcătuită dintr'un amestec curios de stiluri şi care-ţi dă impresiunea unui fronton de templu maur. În vremea noastră de construcţiuni uniforme şi îngrămădite, ca nişte cozonaci crescuţi scoşi din calupuri, e o adevărată odihnă pentru suflet şi ochi, ca să mai dai şi de câte o arătare stingheră de clădire, în care îndrăzniala şi concepţia architectului, să te mai scoată un moment din obsesiunea comună. (...)
Tot pe dreapta se ridică şcoala No. 1 de băeţi şi de fete. Clădirea pare aşezată şi comodă. Plantaţiunile din faţă şi grădiniţile directorilor, dovedesc gust bun şi hărnicie din partea dascalilor.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!

"Peste drum se înalţă într'un impozant colţar hotelul Continental.
Lumea de pe drum se împestriţează de diferite costume încărcate, peste care plutesc cialmalele roşcate ale tătarilor veniţi la târg. Accentele smuncite turceşti, s'amestecă cu şuşuitul fluerat al vorbelor greceşti.
Înaintea noastră, la dreapta, împânzeşte verdele grădinei Mircea Vodă. (...)
Trecem în fuga cailor pe dinaintea spitalului comunal şi pe lângă casele noui şi vesele din cartierul românesc, înaintând tot mai mult prin aer proaspăt şi prin lumină.
Colţul de vie nelucrată şi moara de vânt părăsită dela capătul oraşului, par ultimile buclucuri ale altor vremuri, scoase afară şi gata să le ia timpul în spinare şi să plece cu totul în altă parte.
 
Movila Avratuk-tepe se înalţă plină şi rotundă, crescută par'că din pământ.
Avratuk-tepe s'ar numi mai cu drept Ponticum, cum îi ziceau romanii.
Sus în vârf un turnuleţ geodezic, cu cupola bombată, străluceşte în soare, ca o coroană scumpă pe capul unui monarch bătrân. (...) Pe coastele movilei, şerpuesc potecuţe încrucişate cari duc sus. M'am suit în goană şi în câteva minute am fost pe creştet.
Prefectura şi tribunalul, îşi scânteiază acoperişurile în bătaia soarelui. Pe palatul regal fâlfâe falnic steagul stăpânirei. Rotind vederile pe deasupra mulţimei de case, te împiedici de turnurile bisericei catedrale şi minaretul giamiei din apropiere, care se ridică din vale şi-ţi atrag privirile. Turlelele acestea deosebite, par doi stăpâni împăcaţi, ce se privesc faţă în faţă, prieteneşte, - unul mândru de cucerirea lui, altul resemnat înaintea fatalităţii şi trist de apusul puterei trecute.
 


Mai' jos, departe, acolo unde Constanţa se apleacă, - trupul uriaş al farului îşi înnalţă cercetător capul mititel, de după casele ce vor par'că să-i închidă zarea spre uscat.
Portul cu furnicarea hamalilor, cu încrucişarea trenurilor şi cu catargele vapoarelor, se schiţează şters de tot, mai mult o învălmăşeală de umbre nehotărâte, din care se disting uumai liniile grele şi drepte ale digurilor. (...) Rezervoarele enorme de petrol de lângă tunel, înroşesc subsuoara Viilor.
Grădinile de pe deal, împodobesc toată mişcarea şi munca din port, ca o coroană verde, gătită să încunune aspiraţiunile şi strădania neamului românesc.
 
Ochii încântaţi se trag înapoi, poposind un moment pe turnul elegant al clubului militar. (...)
Locuinţele mahomedanilor pipernicite şi murdare, îşi roşesc ţigla de pe acoperişuri, ca nişte spete solzoase de peşti Ciscaţi.
Biserica evanghelică modestă şi demnă, s'arată îmbujorată din stufişu1:ile verzi ale copacilor dinprejur.
Ochii scapă un moment la drum bătut, în Iungul străzei Carol şi-o iau razna la vale ca printr'un făgaş, care taie promotoriul Constanţei de la un capăt la altul.
Mă opresc la Poştă s'o mai văd încă odată, aşa sprintenă şi frumoasă, cum se îmbracă în lumina soarelui ca un templu maur”.

 

#citeștemaideparte din lucrarea „Constanța pitorească“
#„Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” (1908)
#Autor Ioan Adam
 
Mai multe evocări ale Constanței de acum 100 de ani citiți în lucrarea „Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, disponibilă integral în format electronic.

Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citește și:
 
#citeșteDobrogea „Constanța pitorească“ (1908) „Mulțimea câinilor slobozi îți aduc aminte de Constantinopol“

#citeşteDobrogea „Constanţa e menită să îndepliniască un rol mare în viaţa tânărului nostru Stat“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
#citeșteDobrogea De la măreția Tomisului la sătucul necunoscut și sărac Kiustenge. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#citeșteDobrogea „Ceea ce ați găsit voi în Dobrogea n-o să mai apuce nici copil de copilul vostru“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii