Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Dobrogea-Veche“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

21 Jan, 2019 00:00 3197 Marime text

Prezentând articole din revista Societății Culturale Dobrogene, „Analele Dobrogei”, dorim să aducem în atenția cititorilor noștri texte care au documentat istoria acestei zone. Astăzi, am selectat un articol al întemeietorului revistei, Constantin I. Brătescu, intitulat „Noile numiri de sate din Dobrogea-Veche”. Textul poate fi citit integral accesând Biblioteca Virtuală, secțiunea „Analele Dobrogei“, numărul din anii V și VI, 1924-1925, începând cu paginile 209/193.
 
 
În acest studiu al întemeietorului „Analelor Dobrogei“ ne este prezentat istoricul numelor unor sate dobrogene vechi.

„Nu este o chestiune nouă aceea a botezării satelor din Dobrogea cu nume românești. Pentru întâia oară, după știința noastră, ea s-a pus în județul Tulcea. De atunci, sau mai dincoace, datează unele nume rămase până azi, date în cinstea membrilor Familiei Regale. În județul Constanța s-a lucrat mai puțin în această direcție. În afară de vechea toponimie românească de lângă Dunăre, rămasă din vremea Turcului, puține sate au avut fericirea să-și vadă schimbare numele odată cu schimbarea caracterului etnografic”.

 
Constantin I. Brătescu s-a născut la 30 septembrie 1882, la Tulcea, și a plecat dintre noi în data de 23 octombrie 1945, la București. S-a remarcat prin articolele sale, dar și prin cercetările geomorfologice pe care le-a întreprins, fiind și corespondent al Academiei Române.
 
Este o personalitate care se identifică ușor cu Dobrogea, nu numai din prisma faptului că s-a născut aici, ci și pentru că, prin studiile pe care le-a realizat, poate fi socotit drept „geograful Dobrogei”. Lucrările pe care le-a scris de-a lungul vieții au făcut tot timpul referire la „Dobrogea sa”, respectiv „Delta Dunării“, „Lacul Tașaul”, „Pămîntul Dobrogei”, „Fitogeografia și solurile Dobrogei”, „Dobrogea“, „Nume vechi ale Dobrogei“ și altele.
 
Împreună cu prietenul său Constantin Moisil înființează și conduce revista „Arhiva Dobrogei”, iar cu avocatul și publicistul Ioan N. Roman întemeiază în 1920 revista „Analele Dobrogei", care, din 1924, continuă să fie editată în Cernăuți, unde profesorul Constantin Brătescu este numit profesor la catedra de geografie.

Prin nenumăratele sale texte, atât pe teme de geomorfologie comparată, studii științifice, note, culegeri de folclor și încercări literare, Constantin I. Brătescu a îmbogățit tezaurul literar științific al țării, în special al Dobrogei.
 
Întorcându-ne la articolul despre toponimia satelor dobrogene vechi din „Analele Dobrogei”, Constantin Brătescu consemna:

„În afară de vechea toponimie românească de lângă Dunăre, rămasă din vremea Turcului, puţine sate au avut fericirea să-şi vadă schimbate numele odată cu schimbarea caracterului lor etno grafic. Vina pentru întârzierea acestei prefaceri nu trebue căutată deloc în o oarecare ipotetică rezistență sau antipatie a unei populații creștine, care nu are de apărat nici o tradiție națională de veacuri, fiindcă o asemenea tradiție nu există și nici a populației musulmane în proces de dispariție, ci în nepăsarea conducătorilor și chiar în sofismele de gândire ale unor atari schimbări, el, de felul lui, fiind conservativ și păstrând cele apucate din părinți. Din mijlocul acestui popor însă, în ultimele decenii, s-au ridicat tot mai mulți cărturari, cari socot că, a mai persista în menținerea unor nume barbare, fără sens pentru viața lor sufletească, este de-a dreptul o rușine și culturală și națională”.


Puteţi accesa în Biblioteca Virtuală varianta integrală a numărului din anii V și VI, 1924-1925 al revistei „Analele Dobrogei”.


DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai  drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 

Citește și:
 

#citeșteDobrogea Dobrogea. Istoria, etnografia și statistica acesteia. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța


Constantin I. Brătescu, întemeietorul „Analelor Dobrogei”, supranumit și „geograful Dobrogei”
 
#citeşteDobrogea „O faptă culturală neobişnuită”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
#citeșteDobrogea „Coasta de răsărit a Constanței”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Arhiva Dobrogei, vol. II, nr. 1, 1919

Arhiva Dobrogei, vol. II, nr. 2, 1919

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 1, 1920

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 2, 1920

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 3, 1920

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 4, 1920

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 1, 1921

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 3, 1921

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 4, 1921

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 1, 1922

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 2, 1922

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 3, 1922

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 4, 1922

Analele Dobrogei, anul 4, nr. 2, 1923

Analele Dobrogei, anul 4, nr. 3, 1923

Analele Dobrogei, anul 4, nr. 4, 1923

Analele Dobrogei, anul 7, 1926

Analele Dobrogei, anul 8, 1927

Analele Dobrogei, anul 9, volumul II, 1928

Analele Dobrogei, anul 10, fasciculele 1-12, 1929

Analele Dobrogei, anul 11, fasciculele 1-12, 1930

Analele Dobrogei, anul 12, fasciculele 1-12, 1931

Analele Dobrogei, anul 13-14, 1932-1933

Analele Dobrogei, anul 15, 1934

Analele Dobrogei, anul 16, 1935

Analele Dobrogei, anul 17, 1936

Analele Dobrogei, anul 18, 1937

Analele Dobrogei, anul 19, volumul III, 1938


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii