Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:21 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Revenirea Dobrogei la România - eforturi comune ale patrioților dobrogeni pentru ridicarea noii provincii

ro

14 Sep, 2019 00:00 2514 Marime text
În volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947). Vol. I (1878-1916)“, în care istoricul constănțean Stoica Lascu a adunat prețioase mărturii din presă ce ilustrează devenirea modernă a județelor românești dintre Dunăre și Mare, am descoperit mai multe texte publicate în ziarul „Pressa“ al lunii noiembrie 1878 și prilejuite de revenirea Dobrogei la România.
 

 
Numeroase manifestări legate de eveniment au loc în acest sfârșit de an 1878, când țara și-a căpătat independența, însă cu prețul dureros al pierderii unei părți din teritoriu în favoarea Imperiului Țarist.
 
În ziua de 9 noiembrie, de pildă, are loc „întrunirea fruntașilor români din Tulcea”,  prezentată într-o „corespondință particulară“ a „Pressei“ ca un „un fapt important și care poate avea consecințe norocite în viitor, pentru influența și interesele române în Dobrogia…“
 

„Mai toți notabilii români din Tulcea, negustori, profesori, preoți, agricultori, s'au întrunit în acea seră la d.doctor în drept Constantin P. Scheletti, discutându-se asupra nouei situațiuni ce se crează Dobrogiei prin venirea Românilor, precum și asupra necesităței de întrunire și lucrare împreună a tot ce este român și are sentimente bune, pentru România. Ziua de 9 Noembre va remânea o zi memorabilă pentru românii Dobrogeni, cari, după atâtia ani de suferință și isolare, s'au întrunit pentru prima oră cu frații lor din România liberă, muma patrie”.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!

„Mănunchiu de români”, întrunit pentru a evoca suferințele și împrejurările care, „afară de voința și dorința lor” au adus prezentul context istoric, aduc în discuție necesitatea reunirii tuturor eforturilor pentru ridicarea noii provincii, prin introducerea reformelor și românizarea teritoriului: „numai unirea și lucrarea în comun a tutulor românilor este temelia asupra căreia se va putea zidi edificiul român”.

 

„Se impune a lucra în Dobrogia la respândirea românismului și la consolidarea și susținerea intereselor Statului român“

 

„Pentru astă-zi, nu putem aprecia în destul valorea și puterea ce va avea acest mănunchiu de românI, deciși a lupta pe terenul public și privat pentru consolidarea românismului. Acesta este o cuestiune a viitorului. Dar nu este mai puțin sigur, că, dacă românii din muma patrie, veniți în noul teritoriu, vor lucra neobosiți pe acest terem de întrunire, de sfaturi și de convingere, vor ajunge prin acesta a face un mare serviciu țerei lor, ușurând guvernului drumul spre întroducerea reformelor și românisarea teritoriului. Ast-fel lucrând românii de la început, nu va mai fi cu putință esistența influentelor oculte, cari au sdruncinat și-au paralisat atât de tare interesul național român în Basarabia cedată”.

 
#citește mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu

Mai multe date din istoria Dobrogei puteți afla accesând lucrarea „Mărturii din epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă, în urmă cu 121 ani, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“

 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța.sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 

Citește și:

#citeșteDobrogea „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Revenirea Dobrogei la România, în viziunea lui Grigore Cobălcescu

#citeșteDobrogea „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Generalul Averescu, aclamat în Piața Ovidiu din Constanța

#citeșteDobrogea „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Mihai Eminescu despre anexarea Dobrogei - „Noi ne-am pierdut din calea istoriei noastre adevărate“

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii