#DobrogeaAcademică Arc peste timp. Azi, olimpici internaţionali, mâine, academicieni
12 Jul, 2019 00:00
12 Jul, 2019 00:00
12 Jul, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
13231
Marime text
„Protagonişti” au fost absolventul Mihnea Ştefan, olimpic internaţional la chimie, şi Darius Mardaru, calificat la faza internaţională a Olimpiadei ştiinţele pământului.
„Școala nr. 18 este locul unde a început cariera de olimpic“
„Nu mă aşteptam să fiu invitat şi am avut emoţii foarte mari pentru că nu ştiam ce ar trebui să spun, cu toate că mă documentasem anterior despre activitatea ştiinţifică a celor doi savanţi. Recunosc, nu mă descurc bine cu discursurile, pentru că sunt olimpic, nu orator, dar m-am simţit onorat şi mi se pare un gest impresionant din partea Constanţei să celebreze cei doi academicieni. Sper că peste ani o să ajung şi eu cetăţean de onoare...”, declara Darius Mardaru, la finalul evenimentului.
Elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, el este absolventul unei „şcoli de cartier” – Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart”, cum avea să ne mărturisească, dar cu care se mândreşte foarte tare, pentru că acolo a avut şansa unor profesori extraordinari.
Prima „cărămidă” în devenirea sa ca olimpic internaţional a fost pusă în clasa a VI-a cu pasiunea pentru fizică, olimpiadă la care s-a descurcat cel mai bine, consideră el, la momentul respectiv. „Doamna profesoară Carmen Zaharia mi-a insuflat această pasiune, predând atât fizică, cât şi chimie la Şcoala nr. 18, locul de unde a început totul, ca să zic aşa. Mama mă trimisese la concursuri doar ca să învăţ să-mi manageriez emoţiile pentru Evaluarea Naţională. Nu mă gândeam niciodată că voi ajunge aşa departe. Am fost dintotdeauna un elev curios, interesat, la multe materii stresam profesorii cu întrebări. Din clasa a V-a participam la toate olimpiadele care existau. Ca după aceea să-mi dau seama că dacă îţi place ceea ce faci, chiar merită să perseverezi.
Apoi, în clasa a VII-a, m-am calificat la prima fază naţională a unei olimpiade la fizică şi apoi la naţionala... neoficială de chimie, în fapt un concurs. De acolo a început totul şi mi-am dat seama că de fapt chimia este adevărata mea pasiune, dar şi fizica mă atrage foarte mult. Adevărul este că îmi place să le combin.
La finalul clasei a VIII-a m-am calificat la faza internaţională a Olimpiadei de ştiinţe pentru juniori şi am început pregătirea pluridisciplinară cu doamnele profesoare Carmen Zaharia, Monica Dumitru - la chimie, cu Mihaela Deancu - la biologie şi domnul Adrian Nicolescu (ultimii trei cadre, didactice la Colegiul «Mircea»).
În clasa a IX-a, ajungând la Colegiul «Mircea», la secţia ştiinţele naturii, am participat la olimpiada anterior menţionată. Acum o săptămână m-am calificat la faza internaţională a Olimpiadei pentru ştiinţele pământului, care va avea loc în Coreea de Sud, în perioada 26 august - 3 septembrie. O competiţie bazată mai mult pe geografie, dar care combină şi fizica şi chimia, despre oceanografie, hidrologie, geologie, atmosferă, astronomie, pluridisciplinară”.
Inevitabil, cu toate că poate părea prematur, l-am întrebat ce şi-ar dori să urmeze după absolvirea liceului. „Toată lumea m-a întrebat încă de când am intrat la «Mircea», dar deocamdată nu ştiu. Mama şi-ar dori să urmez, în România, Facultatea de medicină la Universitatea «Carol Davila» din Bucureşti, pentru că asta şi-ar fi dorit să ajungă ea încă de mică. Dar eu cred că voi aplica şi pentru facultăţi din străinătate în America şi în Anglia, la Cambridge, deoarece au un curs de ştiinţe naturale foarte bun, care se pliază pe calităţile mele. Cam pe la jumătatea clasei a XI-a ar trebui să mă orientez ce fac”.
Fascinaţia unui experiment şi startul în cariera de olimpic la chimie
„A fost o mare bucurie pentru mine să pot participa la acest eveniment şi să reprezint instituţia-gazdă în cel mai înalt grad”, declara Mihnea Ştefan, absolvent al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, secţia matematică-informatică. Clasele primare le-a urmat la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian”. „Pasiunea pentru chimie a debutat în clasa a VII-a, chiar din prima oră de laborator, când doamna profesoară Monica Dumitru a venit la oră cu două eprubete, fiecare conţinând o substanţă transparentă care în ochii noştri putea să fie foarte bine apă. Experimentul a adus fascinaţie tuturor, în special mie, când doamna profesoară a amestecat conţinutul celor două eprubete şi dintr-un nou sistem care acum conţinea două substanţe transparente s-a ivit o a treia substanţă, galbenă - iodura de plumb. Această concluzie a experimentului m-a fascinat şi m-a făcut să mă întreb cum se poate întâmpla aşa ceva. Apoi, tot chinuindu-mă să-mi răspund cum s-a putut întâmpla am început să învăţ mai intens şi toată această zbatere de a răspunde întrebării mi-a prilejuit calificarea la numeroase etape naţionale la care am câştigat menţiuni speciale. Iar cea mai mare calificare s-a întâmplat anul acesta, în clasa a XII-a - calificarea în lotul lărgit al României”.
Absolventul mircist Mihnea Ştefan a fost admis la Imperial College London, dar şi de la The University of Manchester aşteaptă un răspuns.
Citește și:
#DobrogeaAcademică Istoria o scrie comunitatea constănțeană. Academicienii Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu - recunoaștere binemeritată (galerie foto + documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii