Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:08 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Dilema tumulului de la Adamclisi. Mormântul bravilor soldați, căzuți în războiul dacic, sau al unui ofițer superior roman?

ro

09 Oct, 2019 00:00 2653 Marime text
Unul dintre capitolele cel mai amănunțit tratate din prețioasa monografie „Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” pe care i-o datorăm publicistului Ioan Adam, după cum lesne ați putut observa din articolele de până acum, descrie monumentul de la Adamclisi și starea lui din urmă cu un secol.
 

 
Fragmentul pe care vi-l oferim astăzi se referă la mormântul tumular (movilă conică de pământ ridicată peste un mormânt), ridicat în anul 102, la scurt timp după ridicarea altarului, care se afla în spatele Monumentului Triumfal. Se spune că tumulul a adăpostit mormântului unui ofiţer superior roman, căzut în luptele de la Adamclisi, dar Ioan Adam lansează altă ipoteză. 
 

Cert este că mormântul nu a fost amenajat niciodată, cu toate acestea, ruinele păstrate permit identificarea locului şi a mărimii tumulului. Mormântul a fost descoperit de Grigore Tocilescu în urma săpăturilor din anul 1897.

 

„La 200 m de trofeu, către răsărit, e un tumulus (movilă care acoperă un mormânt) înalt de 2 m,50 şi în diametru de 20 m. Înlăuntru s'a găsit o construcţiune pătrată. Zidurile au o înălţime de 6 .m. şi o lăţime de llm,67, cu câte o scară de 6 trepte, de fiecare parte.  Acolo s'a găsit tot felul de sfărâmături arhitectonice şi patru plăci de piatră cu inscripţiuni, pe care s'ar putea ceti următoarele, după d-l Tocilescu:

«Imperatorele Cezar, fiul divului Nerva, Nerva Traian, August, Germanic, Dacic, Tribun pentru a 13-a oară, consul pentru a 5-a oară, tatăl patriei, a construit acest monument în onoarea şi pentru memoria bravilor soldaţi, cari în războiul dacic a murit pentru patrie».

Sub inscripţiune erau numele ostaşilor morţi”.

 
#„Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații” (1908)
#Autor Ioan Adam
 
Mai multe evocări ale Constanței de acum 100 de ani citiți în lucrarea „Constanța pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustrații”, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicațiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citeşte şi:
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii