Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:51 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Constanţa pitorească“ (1908) „La Vii e loc de odihnă şi destindere sufletească“

ro

30 Sep, 2019 00:00 2691 Marime text

Am ales pentru astăzi din monografia „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii” câteva pasaje în care publicistul Ioan Adam vorbeşte despre o Constanţa înconjurată de o pădure unde localnicii se bucurau de petreceri sau plimbări în aer liber.
 

 

„În paragina şi pustiul din jurul oraşului, e o adevărată împrospătare pentru ochi, când îţi poţi opri privirile pe un colţ acoperit de verdeaţa copacilor.
Administraţiunile de pe vremuri, s'au gândit la o încercare de plantaţiune în jurul Constanţei şi primele rezultate au fost pline de speranţe.
S'au creat astfel atunci două frumoase parcuri de salcâmi, unul pe malul mărei, de-asupra portului şi altul în capul străzei' Stefan cel mare care se leagă cu drumul Mangaliei.
Dela acele încercări însă, nu s'a mai gândit nimeni să întinză plantaţiunile şi lucru şi mai trist, nici n'au îngrijit măcar pe cele prinse cu atâta greutate.
Totuşi copacii s'au luptat cu vremea şi cu oamenii şi au rămas să umbriască înainte pe cei osteniţi şi setoşi de privelişti.
Plimbările la vii se pot astfel face prin umbră şi răcoare.
 
Ce deosebire e în această privinţă, între noi şi edilii oraşelor străine. Împrejurul centrelor mari din lume, sunt păduri întregi. Prima grijă a celor
care conduc destinele Constanţei, ar trebui să fie de-a încadra oraşul în parcuri şi păduri, ca să-l recucerească din paraginea şi dezolarea care-l înconjoară ca o haină sdrenţuită.
Drumul boltit şi rânduit care leagă marginea oraşului cu Viile-vechi, îşi deschide calea pe un prund curat, sub răcoarea plantaţiei tinere; calea e preserată de bănci rustice, înşirate ici-colo pentru odihna pietonilor.
Începutul Viilor se simte după boarea de răcoare, ce vine dinspre boschetele înverzite. (...)

   

La Vii e loc de odihnă şi destindere sufletească. Pacea amorţeşte cuprinsă, ici-colea numai, printre tufele învolte, moşmăe lucrătorii tăcuţi. În zilele de sărbătoare, solemna pace a locului se turbură de năvălirea zgomotoasă a norodului care vine să-şi petreacă în voe libertatea, prin cuiburile fericite de verdeaţă. Atunci podgoriile se trezesc uimite în cântece de lăutari şi glasuri vesele. (...)


 
Viile rămân de acum încolo, numai ca loc de preumblare şi petrecere. Sub solemnitatea bolţilor nestrăbătute, la o masă dela berăria Gruber, prietenii îşi spun multe şi uită din cele urâte. În paragina şi pustiul ars, care înconjoară Constanţa, Viile rămân oaza de verdeaţă şi răcoare, care împodobeşte cadrul şters al oraşului”.

 
#citeştemaideparte din lucrarea „Constanţa pitorească“
#„Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii” (1908)
#Autor Ioan Adam
 
Mai multe evocări ale Constanţei de acum 100 de ani citiţi în lucrarea „Constanţa pitorească cu împrejurimile ei. Călăuză descriptivă cu ilustraţii”disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.

DREPTURI DE AUTOR

 

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
#DobrogeaDigitală Legenda „Mamaei” povestită de un turc care rupea româneşte

#citeşteDobrogea Cu amărăciune, despre Cazinoul de-acum un secol, animat de cele mai bune orchestre din ţară

#citeşteDobrogea Chiar şi acum un secol portul Constanţa era mai „viu” decât astăzi
 
#citeşteDobrogea Odiseea vasului „Carol I”, pe o Mare Neagră îngheţată

#citeşteDobrogea Povestea vieţii nefericitului poet Ovidiu, „perit din cauza geniului”

#citeşteDobrogea Despre monumentul soldaţilor francezi decimaţi de holeră la Constanţa

 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii