#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Funeste resultate“ ale ignorării importanței caligrafiei în școli
#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“: „Funeste resultate“ aleMărturiile de epocă privind istoria Dobrogei după revenirea sa sub administrație românească, în 1878, ne aduc informații importante despre modul în care acest teritoriu încercat de vremuri a depășit urmările războiului ruso-turc. Stoica Lascu realizează, în volumul „Mărturii din epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“, unde a indexat articole din presa timpului, un testimonial al devenirii moderne a Dobrogei, o oglindă a preocupărilor politice, sociale și culturale din prima jumătate a secolului XX.
Astfel, regăsim în ziarul "Farul Constanţei", IV, nr. 37, din 25 noiembrie 1885, un interesant document semnat de revizorul școlar Ion Bănescu, referitor la importanța caligrafiei în școli. Recomandările marelui pedagog și edil dobrogean, cu vocație de ctitor, sunt valabile și astăzi, când această disciplină a rămas, pe nedrept, ignorată de programa școlară:
„Am observat în mai multe școale că învâţământul caligrafiei este foaate defectuos şi chiar vicios şi nu se ţine socoteală nici de regulile higienice nici de cele caligrafice. Se crede în general că metoda nu joacă nici un rol în această ramură de învăţământ şi că dacă copilul e în stare a scrie literile, apoi opera învăţătorului s'a terminat aci. Din această causă, izvorăsc nenumărate şi grave inconveniente şi pentru sănătatea copiilor şi pentru studiul caligrafiei în sine. Diformaţiunea pieptului, deviaţiunea coloanei vertebrale şi miopia sunt urmările neapărate a le nepăsărei sau neştiinţei cu care se propune acest învăţământ.
Atrăgând serioasa D-vs atenţiune asupra acestor funeste resultate, cu onoare sunteţi invitat de a aplica şi păzi cu cea mai mare stricteţă regulile caligrafice deja cunoscute, şi a îndrepta cu osebire controlul D-vs asupra ţinutei corpului copiilor şi a condeiului. Caietele de caligrafie joacă un rol important în economia unei școale; modul cum sunt ţinute, .este mai totdeauna un indice sigur despre starea morală a unei clase şi despre disposiţiunile intelectuale a le copiilor. Foi mânjite de cerneală, pagini neterminate sau rupte, dovidesc că elevii sunt leneşi şi că învăţătorul e lipsit de sentimentul vigilenţei şi al datoriei. Ignorarea regulilor caligrafice şi îndeobşte neobservarea lor, a făcut ca scrisoarea noastră naţională să nu aibă o icoană originală şi proprie a sa, precum se vede aceasta la celelalte popoare culte.
Caietele de caligrafie vor fi în tot-deauna controlate şi corectate individual şi pentru a diştepta şi mai mult emulaţiunea școlarilor, veţi îngriji de a avea un caet-album de onoare, unde vor scrie rând pe rând fiecare elev câte o frasă model de caligrafie.
Alăturatele caiete Nr. 1, 2, 3, vă vor servi de model în învăţământul caligrafic. Aştept ca la prima inspecţiune, să constat că v-aţi pătruns de importanţa celor ce am onoare a vă recomanda. Primiţi, vă rog, asigurarea consideraţiunei mele, revisor școlar”.
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu
Mai multe date din istoria Dobrogei puteţi afla accesând lucrarea „Mărturii din epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“, disponibilă integral în format electronic.
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Citeşte şi:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp