Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:39 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate pentru Zizi și Petre Covacef (galerie foto)

ro

11 Dec, 2017 00:13 4998 Marime text
Cu prilejul sărbătoririi Dobrogei și aniversării publicației ZIUA de Constanța, unul dintre cele mai emoționante momente ale evenimentului organizat la Sala Remus Opreanu, a Prefecturii Constanța, în data de 23 noiembrie 2017 l-a reprezentat decernarea a zece plachete și medalii instituite în premieră, în spațiul dobrogean, de o publicație de presă.
 
Mai precis, Consiliul Director al publicației ZIUA de Constanța, în temeiul Statutului său, a aprobat instituirea distincției „Meritul dobrogean“, care se va acorda anual, începând cu 2017, unor personalități române și străine în viață sau trecute în neființă care au avut o contribuție importantă la dezvoltarea și consolidarea culturii dobrogene în țară și în lume.
Distincția se va acorda unui număr maxim de zece persoane, o singură dată, în fiecare an, desemnarea acestora făcându-se prin propuneri lansate de colaboratorii publicației și jurizate de un comitet stabilit în acest sens. Distincția se acordă o singură dată unei personalități.
 
Anul acesta, distincţia, însoţită de medalia „Remus Opreanu“, a fost conferită post-mortem următorilor:
 
- Virgil Coman,
- Zaharia și Petre Covacef,
- Gheorghe Dumitrașcu,
- Puiu Enache,
- Mitică Lupu,
- Constantin Novac,
- Gavrilă Simion,
- gen. Adrian Soci,
- Adrian Rădulescu
- Olimpiu Vladimirov.
 
În cadrul acestui eveniment memorabil, astăzi, vom prezenta momentul evocării soților Zizi și Petre Covacef, personalitatea lor fiind evocată printr-un Laudatio prezentat de cercetătorul științific dr. Sorin Colesniuc
 

Laudatio
 
ZIZI ȘI PETRE COVACEF

Zaharia (Zizi) (5 iunie 1942 - 25 august 2014) - un renumit arheolog, Petre (22 iulie 1936-7 februarie 2015) - un neobosit scriitor, de profesie inginer, fost șef al secției Căi Navigabile din Portul Constanța.
 
În cele peste patru decenii și jumătate de activitate la MINAC, Zizi Covacef s-a dedicat cu pasiune activităților din muzeu, atât prin îndrumare, cât și prin organizarea de conferințe ori săpături de salvare în Constanța, Mangalia, Agigea - pe traseul canalului de navigație Dunăre - Marea Neagră, la Castelu - pe traseul Gazoductului Rusia - Bulgaria. A participat la numeroase campanii de cercetări pe diverse şantiere arheologice: fie ca membru în colectiv, fie conducând sectoare de la Sacidava (1969), Cetatea Tropaeum Traiani (1972), castrul de la Bucium (1973), Cetatea Capidava (1973).
XXX
Petre Covacef va rămâne în memoria constănţenilor prin cele peste 20 de volume publicate, printre care se numără: „Povestea Farului Genovez I“ și „Povestea Farului Genovez. Souvenirs d’Orient“, volumul al II-lea, „Cimitirul viu de la Sulina“ şi „Portul Constanţa - Portul lui Anghel Saligny“ - lucrare pentru care a fost nominalizat la Premiile Academiei Române pe anul 2004, „Onomastica străzilor din Constanţa“, „150 de ani în evoluţia căilor ferate din Dobrogea“ și „Portul Constanţa. Portul lui Laurenţiu Erbiceanu“.
 
Placheta a fost ridicată de Maria fiica soților Covacef.

 
Sursa foto: ZIUA de Constanta


Mai citește și:

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate lui Virgil Coman

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate generalului Adrian Soci fost comandant al Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești

#sărbătoreşteDobrogea ZIUA de Constanța recunoaște valoarea. Zece personalități vor primi, post-mortem, „Meritul dobrogean“

#sărbătoreșteDobrogea LIVE VIDEO & TEXT. ZIUA de Constanţa lansează biblioteca virtuală. Ce autorităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea participă. Un omagiu adus personalităţilor dobrogene

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii