Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea Dobrogea - țara lui Dobrotici

ro

22 Nov, 2017 00:00 8222 Marime text
Noi, dobrogenii, am sărbătorit, pe 14 noiembrie, Ziua Dobrogei. Este ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a revenit, oficial, în componența statului modern român. Dar ziua în care armata română își făcea intrarea în orașul Constanța a fost 23 noiembrie 1878. Așadar, mai putem vorbi, și în aceste zile, despre Dobrogea, motiv pentru care voi prezenta, în continuare, domnitorul care a dat numele acestei provincii și contextul în care el a devenit stăpânitorul ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră. Este vorba despre Dobrotici (1348 - 1386), menționat în izvoarele istorice și cu numele de Dobrotiță.
 
Pe teritoriul stăpânit în secolul al XIV-lea de Dobrotici, grecii au întemeiat, în Antichitate, cetățile: Histria, Tomis (Constanța), Callatis (Mangalia) și Dionysopolis (Balcic). Din secolul I a.Chr., această zonă a intrat sub stăpânirea Imperiului Roman, după care a urmat stăpânirea bizantină. Teritoriul menționat a fost cunoscut, în Antichitate, sub denumirea de Scythia Minor, iar după războaiele daco-romane, din timpul lui Decebal (86 - 106), a primit numele de Moesia Inferior.
 
În secolele care au urmat, mai exact în vremea conducătorilor locali: Dimitrie, Satza, Tatos, Seslav, Balica, Dobrotici și Ivanco, ținutul danubiano-pontic a devenit autonom, apoi independent. Acest spațiu geografic apare în izvoarele istorice sub mai multe denumiri, printre care: Velacia minorBulgaria tertiaGraecia tomitanăDespotatus Vicinensis etc.
 
În perioada 1186 - 1250, zona dintre Dunăre și mare s-a aflat sub stăpânirea Asăneștilor - o dinastie de origine slavă, iar între anii 1262 - 1264 a avut loc prima imigrație a unei populații de origine turcă în Dobrogea, al cărei scop era acela de a apăra interesele bizantine. În circumstanțe încă neelucidate, turcii selgiucizi ajunși în această zonă s-au convertit la creștinism.
 
În condițiile slăbirii puterii Imperiului Bizantin, dar și a puterii bulgarilor, în jurul anului 1320 a luat ființă prima formațiune statală - Țara Cărvunei (Țara Cavarnei) - sub conducerea lui Balica. Noul conducător a reușit să-și sporească autoritatea sub tutela Imperiului Bizantin. În anul 1346, Balica s-a implicat în luptele politice din Bizanț. El a trimis, în sprijinul împărătesei Ana de Savoia, un detașament de 1.000 de oșteni, condus de fiii săi: Dobrotici și Teodor.
 
În anul 1347 a avut loc o confruntare armată între emirul Bahud-din Umur și Balica, bătălie în care Balica și Teodor au fost uciși, astfel că la conducerea statului feudal din ținutul danubiano-pontic a ajuns Dobrotici. Unificarea statală a teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră, începând de la brațul Sf. Gheorghe al Dunării și Enisala până la Mesembria și Anhialos (ultimele două localități aflate pe teritoriul Bulgariei de astăzi), s-a înfăptuit în jurul Țării Cărvunei, sub domnia lui Dobrotici, care a durat 38 de ani.
 
Dobrotiță a obținut titlul de strateg, apoi, din iunie 1357, pe cel de despot. El a avut bune relații cu domnitorii Tării Românești și a întreținut relații comerciale și diplomatice cu Veneția și Genova. Dobrotici a mutat capitala statului său de la Karvuna (Balcic) la Caliacra. În anul 1939, împreună cu Vladislav I, domnitorul Țării Românești, îl sprijină pe Ivan Stațimir să revină pe tronul Vidinului. În anii următori Dobrotici și-a construit o puternică flotă, care își va face simțită prezența în luptele cu otomanii și genovezii. Etapele decisive ale procesului de unificare a Dobrogei au avut loc între anii: 1359 - 1360, 1366 - 1369 și 1373 - 1374. Dobrotici a dat dovadă de mult talent diplomatic, reușind să impună legitimitate și recunoaștere internațională statului pe care îl conducea.
 
Dobrotiță încetează din viață în anul 1386, iar la conducerea statului urmează fiul său, Ivanco (Ioancu). Scurta sa domnie, de doar doi ani, a fost marcată de luptele interne dintre nobili, dar și de luptele cu turcii și cu bulgarii. În anul 1387, turcii au pornit o expediție împotriva lui Ivanco și au reușit să cucerească mai mult de jumătate din teritoriul Dobrogei. Dar, în anii 1388 - 1389, domnitorul Țării Românești, Mircea cel Bătrân, care a domnit între anii 1386 - 1418, a învins trupele Imperiului Otoman întinzându-și stăpânirea până la Marea cea Mare, după cum apare menționat în titulatura sa.

 
După moartea lui Mircea cel Bătrân (1418), Dobrogea a intrat sub stăpânirea Imperiului Otoman până în anul 1878, când, în urma Războiului Ruso-Româno-Turc, încheiat cu Pacea de la Berlin, teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră a revenit la statul modern român. România intrase în războiul din anii 1877-1878 de partea rușilor, pentru a-și cuceri, pe câmpul de luptă, independența proclamată în Parlamentul României, în ziua de 9 mai 1877.
 
În concluzie, unificarea ținutului dobrogean, în secolul al XIV-lea, a rămas, în tradiția istorică, legată de Dobrotici. În acea vreme, popoarele de origine turcă desemnau țările după conducătorul lor. Astfel, ținutul danubiano-pontic a devenit cunoscut sub numele de DOBROGEA, acest cuvânt reprezentând pronunția otomană a onomasticului DOBROTICI. Originea lui Dobrotici nu a fost stabilită deocamdată, istoricii considerându-l: român, bulgar, cuman sau turc creștinat. Numele Dobrotă este des întâlnit la români, motiv pentru care sunt mari șanse ca Dobrotici să fi avut origine românească.

Despre Sorin Marcel Colesniuc 

Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc - Muzeul de Arheologie „Callatis“ din cadrul Complexului Cultural „Callatis“ Mangalia, a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa şi a obţinut titlul de doctor în istorie la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. De asemenea, a absolvit un master în Ştiinţe Politice la SNSPA Bucureşti, specializarea Securitate şi Diplomaţie.

Citește și:  

ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conștiinţa care #sărbătorește Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 

Categorie Ziua Dobrogea

 #citeşteDobrogea 
Dreptul istoric al României asupra Dobrogei


#sărbătoreşteDobrogea 
Mesajul dr. Sorin-Cristian Ailincăi - Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ - Dobrogea prin ochii unui arheolog


#sărbătoreşteDobrogea 
 Mesajul lui Ion Drăniceanu, directorul Bibliotecii Judeţene „Panait Cerna“ Tulcea


#sărbătoreşteDobrogea 
Mesajul lui Lucian Furdui, prefectul judeţului Tulcea


#sărbătoreşteDobrogea #ZiuaDobrogei
Mesajul primarului municipiului Tulcea, dr. ing. Constantin Hogea - Multiculturalitatea, principala trăsătură a Dobrogei


#scrieDobrogea 
Monumentul Independenței de la Constanța, în lumina uitării? 


#sărbătoreşteDobrogea 
ZIUA de Constanța recunoaște valoarea. Zece personalități vor primi, post-mortem, „Meritul dobrogean“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii