Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:29 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Costin Scurtu, directorul Filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Ferdinand I“

ro

18 Nov, 2017 00:00 3589 Marime text
Comisarul pentru chestiunile trecerii Dobrogei în stăpânire românească a fost numit N. Catargiu - „care supraveghease descărcarea afacerilor din Basarabia“. Proclamaţia domnitorului României, Carol, către dobrogeni, datată 14 noiembrie 1878, era o asigurare şi era un îndemn: „Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine“. La 22 februarie 1879, potrivit Înaltului decret nr. 373, trupele române dislocate în Dobrogea au format prima mare structură a forţelor terestre din această provincie. Marea unitate a primit denumirea de Divizia Activă Dobrogea. Autorităţile române au respectat tradiţiile din Dobrogea. Astfel, în cadrul armatei, cei de religie musulmană formau companii şi escadroane separate, păstrând la uniforma lor fesul şi turbanul, iar în alimentaţie restricţiile religioase. Dobrogea avea o situaţie aparte, tranzitorie, deoarece populaţia din această provincie a fost dispensată de serviciul militar pe o perioadă de zece ani. Astfel, autorităţile statului se rezumau doar la a chema cetăţenii o săptămână pe lună pentru îndeplinirea obligaţiilor serviciului militar local. În cadrul diviziei dobrogene s-a făcut o nouă reorganizare a unităţilor sale. În baza Înaltului decret nr. 1548 din 20 aprilie 1894, din Regimentul 33 infanterie „Tulcea“, care avea patroni spirituali protectori pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, s-a desprins Regimentul 34 infanterie „Constanţa“, care şi-a ales ca patron spiritual pe Sfântul Dimitrie. Astfel, la sfârşitul secolului al XIX-lea, se contura structura militară terestră dobrogeană care va lupta pentru realizarea idealului de unire și pentru apărarea Marii Unirii din 1918 a tuturor românilor.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa publică, în această perioadă, mesaje dedicate Zilei Dobrogei, în cadrul proiectului #SărbătoreşteDobrogea, dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România şi a 17 ani de activitate jurnalistică. Fie că Dobrogea este locul lor natal sau nu, personalităţi din diferite domenii şi reprezentanţi ai instituţiilor de pe plan local şi naţional ni s-au alăturat în acest proiect aniversar, transmiţând pentru cititorii noştri mesaje dedicate celebrării provinciei istorice dintre Dunăre şi mare. Rămâneţi alături de noi pentru a marca această sărbătoare!
 
Citeşte şi:
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#scrieDobrogea: Primirea autorităţilor române cu entuziasm la Tulcea şi Constanţa, pe 14 şi 23 noiembrie 1878


#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul lui Marius Rohart, director al Muzeului Naţional al Marinei Române

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul lui Dănuţ Albu, preşedinte al Ligii Militarilor Profesionişti
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii