Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:39 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea141 Dr. Musa Geavit - profesor şi părinte, coordonator şi coleg, un fizician emerit şi un mare cercetător (galerie foto)

ro

15 Nov, 2019 00:00 3666 Marime text
Motto: „Cunoașterea este puntea care ne conectează cu toți cei care au trăit vreodată înaintea noastră. De la civilizație la civilizație și de la viață la viață, contribuim cu poveștile individuale care devin istoria noastră colectivă. Indiferent cât de bine păstrăm informațiile despre trecut, cuvintele din aceste povestiri nu sunt decât «informații» până la momentul în care le dăm un înțeles. Modul în care aplicăm ceea ce știm despre trecutul nostru devine înțelepciunea prezentului”. (Gregg Braden)
 

 
Anul acesta, în cadrul celei de-a treia ediții „Ziua Dobrogei“ organizată de ZIUA de Constanța pe 23 noiembrie, cu tema „Dobrogea în documente diplomatice românești. 1878-1884”, vor fi conferite, post-mortem, distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Dionisie Exiguul“, unui număr de cinci personalități care au marcat definitoriu devenirea provinciei dintre Dunăre și Mare: Petre Diaconu - arheolog, istoric, cercetător, colonel Marin Ionescu Dobrogianu - militar și istoric, Musa Geavit - fizician dobrogean, membru corespondent al Academiei Române, Pericle Martinescu - prozator, poet, memorialist și critic literar, Constantin Sarry - director timp de patru decenii al ziarului „Dobrogea Jună”.
 
În cele ce urmează, puteți afla mai multe despre valoroasa activitate științifică a scriitorului Musa Geavit, prezentată de prof. Rodica Vlădoiu.
  
 
Fondator al Şcolii de Fizica Plasmei, totodată un om de o cultură şi inteligenţă de excepţie, profesorul Musa Geavit a fost şi va rămâne o personalitate în ştiinţa de nivel internaţional.
 
Bogata sa activitate ştiinţifică, remarcată în peste 500 articole ştiinţifice publicate în reviste naţionale şi internaţionale, citate de peste 800 de ori, 27 brevete de invenţie, premii, numeroase contracte de cercetare cu foruri internaţionale, reprezintă o mărturie a devotamentului său faţă de Ştiinţă, în general, şi Fizică în particular.
 
A lăsat în urmă idei şi concepte inovatoare, cum ar fi - dând aici ca exemplu doar două din rezultatele sale remarcabile: Metoda originală de depunere a straturilor subţiri numită metoda arcului termionic în vid (TVA), precum şi Efectul de monocromatizare (efectul M), impunând astfel respectul cuvenit cercetării româneşti la nivel internaţional.
 
Drept recunoştinţă pentru contribuţiile sale de mare importanţă la dezvoltarea ştiinţei, profesorul Musa Geavit a fost recompensat cu înaltul titlu de Membru Corespondent al Academiei Române.
 
Recunoscut şi pe plan mondial ca o autoritate marcantă în domeniul Fizicii Plasmei, a fost sufletul a numeroase conferinţe internaţionale în România  (ESCAMPIG17 în  2004 şi IBWAP – anual, din 2003, la Universitatea Ovidius din Constanta), participând în mod activ şi creativ la recunoaşterea fizicii româneşti peste hotare, atât în calitate de membru al comitetelor ştiinţifice, dar şi ca promotor al vizibilităţii rezultatelor cercetării româneşti în domeniul Fizicii plasmei.
 
Alături de Domnia sa, foarte mulţi dintre noi am învăţat ce înseamnă perseverenţa şi excelenţa în ştiinţă, de asemenea am învăţat ce înseamnă modestia şi generozitatea în acţiunile noastre. Ne-a mobilizat, ne-a îndrumat şi ne-a încurajat în ideile noastre.
 
Din cei 55 ani de prestigioasă activitate, ultimii 16 ani au fost consacraţi Universităţii Ovidius Constanţa. A fost un om extrem de creativ şi vizionar, care n-a lăsat timpul să treacă pe lângă el fără folos. Generaţii întregi de studenţi au avut marea şansă de a audia cursuri ţinute de un adevărat maestru al Ştiinţei, precum şi de a participa la lucrări experimentale de laborator, create special pentru a stimula imaginaţia şi a spori farmecul fenomenelor fascinante care au loc în Fizica plasmei. Cu discreţie şi tact, a sugerat întotdeauna că o minte aleasă trebuie însoţită întotdeauna şi de un caracter pe măsură.
 
A fost în acelaşi timp profesor şi părinte, coordonator şi coleg, un fizician emerit şi un mare cercetător.
 
Pentru toţi cei care au avut privilegiul de a-l cunoaşte personal, de a lucra alături de domnia sa sau doar de a-i asculta experienţa de viaţă, dr. Musa Geavit a reprezentat un adevărat model de profesionalism, omenie şi onestitate.
 
Va rămâne mereu în inimile celor ce i-au apreciat munca şi nobleţea sufletească, pentru care va fi veşnic un exemplu de dăruire şi abnegaţie.
 
Despre prof. Rodica Vlădoiu
 
Rodica Vlădoiu, actualmente prof.dr.la Universitatea Ovidius din Constanţa, în cadrul Facultăţii de Știinţe Aplicate şi Inginerie, a fost asistenta şi colaboratoarea apropiată a fizicianului Musa Geavit, pe care îl consideră mentorul său şi cu care a lucrat la numeroase proiecte şi lucrări de cercetare.
 
Sursa foto: Imagini puse la dispoziție de familia fizicianului Musa Geavit
 
Citeşte şi:
 

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediţie, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice româneşti. 1878-1884“

#sărbătoreşteDobrogea141 Geavit Musa - fizician de excepţie, model de profesionalism şi onestitate
 

#DobrogeaAcademică „Mediocritate şi excelenţă“ (IV). In Memoriam academician Geavit Musa (document)

 



Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari