Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA de Constanţa, partener cultural al Colegiului Militar „Al. I. Cuza“ Au sărbătorit Dobrogea prin cântec, joc şi evocări literar-istorice (galerie foto)

ro

27 Nov, 2019 00:00 5280 Marime text
În Aula Universitară „Amiral Petre Bărbuneanu”, Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” a organizat o activitate dedicată Zilei Dobrogei, la 141 de ani de la reintegrarea în cadrul statului român.
 
Prof.dr. Adrian Ilie, de la catedra de istorie, a făcut o incursiune în istoria Dobrogei din cele mai vechi timpuri până la momentul 1878, când teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră a fost integrat României, după congresul de pace de la Berlin.
 

 
Corul „Nautis”, dirijat de prof. dr. Adrian Mihai Hasna-Preda, a interpretat Imnul Dobrogei, ansamblul de dansuri „Classis”, îndrumat de prof. Valeria Hînza, a încântat privirile spectatorilor cu o serie de hore şi bătute dobrogene. Iar elevii călăuziţi în tainele literaturii de prof. dr. Matache Mihaela au recitat poezii şi scurte fragmente din creaţia lui Pericle Martinescu.
 
Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor organizate în parteneriat cu cotidianul ZIUA de Constanţa - „#citeşteDobrogea. Critica de la margine la centru. Pericle Martinescu”.
 
Descrierea Dobrogei reprezintă o temă recurentă abordată de numeroşi scriitori, printre care se află şi Pericle Martinescu. De numele său se leagă o operă, antumă şi postumă, dar şi o istorie pe care diaristul o surprinde cu regularitate sau cu intermitenţă sub forma unei autentice literaturi de sertar, până în decembrie 1989. Participant activ, martor şi victimă ale Istoriei, fără a abandona reflecţia filozofică, politică şi culturală, scriitorul trăieşte intens, cu pasiune sau cu deznădejde, evenimente marcante. Paginile sale de jurnal relevă un autor cu talent memorialistic de tip intelectual. Scriitor dobrogean, Pericle Martinescu, realizează o memorabilă descriere a Dobrogei ca spaţiu regenerator care îi oferă posibilitatea de a descoperi legile naturii, vitalitatea debordantă sau frumuseţea inegalabilă a oraşului de la malul mării. Elevii au prezentat câteva citate din volumul intitulat „Visul cavalerului”.
 
Dansul dobrogean a realizat o sinteză a valorilor coregrafice de provenienţe variate regionale devenind o unitate de sine stătătoare şi reprezentativă în tabloul stilurilor regionale româneşti. Jocurile specifice din Dobrogea sunt: Babuşca de la Cerna, Brâul pe bătaie de la Ostrov, Cadaneasca de la Enisala, Geamparaua, Hora în două părţi de la Nufărul, Hora stângă de la Ostrov, Săltata de la mâna de la Ostrov sau Șchioapa de la Enisala.
Activitatea a fost coordonată de director adjunct Iuliana Negreţ.
 

Surse foto: prof. Mihaela Matache; Facebook Colegiul Militar „Al. I. Cuza“
 
Citeşte şi:
 
Liceenii militari au adus acasă Marele Premiu „Art Arm“

Elevii constănţeni s-au întors cu menţiuni de la Concursul „Ion Barbu - Dan Barbilian” Călăraşi

Proiect educaţional în parteneriat - Colegiul Naţional Militar „Al. I. Cuza“ şi ZIUA de Constanţa #citeşteDobrogea. Critica de la margine la centru. Pericle Martinescu (galerie foto)


#citeşteDobrogea Comunismul, din literatură în viaţă. Dezbaterea elevilor Colegiului Naţional Militar „Al. I. Cuza“ (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii