Topalu. Omul Centenar Dr. Gheorghe Vintilă (1898 - 1978) odihneşte la doar câţiva paşi de comoara pe care a dăruit-o comunităţii de pe malul Dunării (document)
Topalu. Omul Centenar: Dr. Gheorghe Vintilă (1898 - 1978) odihneşte la doar câţiva paşi de comoara pe care
10 Nov, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
10067
Marime text
Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” este cel mai valoros muzeul rural din România. El funcţionează la Topalu, din 1960, la aproximativ 80 de kilometri depărtare de municipiul Constanţa.
Muzeul adăposteşte 228 de opere de pictură, sculptură şi grafică ale unor artişti celebri, printre care pictorii Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Mircea Demetrescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba.
Medicul Gheorghe Vintilă este cel care a donat colecţia administraţiei locale din Topalu, în memoria părinţilor săi, Dinu şi Sevasta Vintilă, învăţători ai localităţii de numele cărora este legată construirea, în 1920, a primei şcoli primare din sat. Primarul Valentin Stanciu spune că dr. Vintilă a ales să lase această comoară la Topalu din raţiuni sentimentale, pentru ca, prin acest muzeu, părinţii săi să trăiască veşnic în vatra satului.
Muzeul de la Topalu s-a amenajat chiar în locuinţa părintească a doctorului Vintilă şi aparţine în prezent Muzeului de Artă Constanţa.
În curtea muzeului se află şi mormântul doctorului Gheorghe Vintilă, fiind astfel respectată ultima dorinţă a acestuia. Doctorul a decedat în 1978, iniţial a fost înhumat în altă parte, dar după Revoluţie a fost reînhumat după dorinţa sa.
Omul Centenar al comunei Topalu nu a fost doar un colecţionar cu inimă mare, ci şi un mare iubitor de artă şi un prieten al artiştilor vremii. Doctorul Vintilă i-a cunoscut pe Tonitza, Pallady, Şirato, Dimitrescu, iar Oscar Han i-a fost cel mai bun prieten.
Câteva dintre exponatele Muzeului de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ din localitatea constănţeană Topalu: Nicolae Grigorescu - Ciobănaş, Flori de nalbă; Mircea Demetrescu - Cap de fetiţă; Ştefan Luchian - Femeie cu copil la marginea oraşului; Octav Băncilă - Ţăran transilvănean, Peticarul, Flori, Cap de evreu; Theodor Pallady - Nud cu lalele, Natură moartă cu narghilea; Gheorghe Petraşcu - Pe malul mării, Peisaj cu case; Nicolae Tonitza - Câmpul cu maci, Fetiţa acrobatului; Francisc Şirato - Spoitori, Lalele; Ştefan Dimitrescu - Bunelul şi nepoata, Fetiţă la pupitru; Camil Ressu - Casă, Ţărancă cu copil; Lucian Grigorescu - Natură moartă; Aurel Băeşu - Cap de ţărancă; Alexandru Ciucurencu - Femeie în gri; Corneliu Baba - Nud; Theodor Aman - Peisaj de ţară; Iosif Iser - Joc de copii; Camil Ressu - Gheorghe din Vlaici.
Dr. Gheorghe Vintilă a fost absolvent al Liceului „Sfântul Sava“ din Bucureşti şi al Facultăţii de Medicină, specializarea Medicină internă şi ginecologie. A trăit între 1895- 1978. A profesat la un moment dat şi la Sanatoriul Carmen Sylva. A îmbinat arta cu medicina, fiind şi muzeograf al Muzeului de Artă din Constanţa. A fost decorat cu Coroana României în grad de cavaler în 1935, iar un an mai târziu, primea premiul „Lazăr” al Academiei Române. La patru ani după donaţia făcută la Topalu a primit o pensie de merit iar anul 1970 a fost decorat cu Ordinul Cultural.
În secţiunea „Documente”, puteţi consulta o serie de informaţii despre personalitatea dr. Gheorghe Vintilă, material pus la dispoziţie de Primăria Topalu.
Citeşte şi:
Interviu live Valentin Stanciu - „De Ziua Dobrogei, punem bazele unei asociații intercomunitare din care vor face parte Topalu, Saraiu, Ghindărești, Horia și Gârliciu“ (video)
Interviuri live Legenda lui Topal, cel care a dat numele satului, o cetate unică, identitate, istorie şi obiceiuri de la Topalu (documente + galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii