Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:40 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Tezaurul de sculpturi de la Tomis", de V. Canarache, A. Aricescu, V. Barbu, A. Rădulescu

ro

12 Nov, 2019 18:28 4120 Marime text


Toate cele 24 de piese (13 statui și statuete, zece basoreliefuri și un mic altar fără decor sau inscripție), descrise în lucrarea „Tezaurul de sculpturi de la Tomis”, constituie cea mai valoroasă descoperire arheologică făcută în Constanța, de-a lungul timpului. Acestea sunt acum adăpostite într-o singură sală a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Sala Tezaur. Lucrarea este semnată de V. Canarache, A. Aricescu, V. Barbu și A. Rădulescu. 

„În primăvara anului 1962 a fost descoperit un depozit de opere sculpturale antice, compus din 24 de statui şi basoreliefuri de marmură, reprezentînd imagini de divinităţi. Descoperirea a fost prilejuită de săpăturile făcute pentru construirea unui bloc de locuinţe pe terenul fostei gări. Aici, sub terasamentul pe care fuseseră aşezate în anul 1860 liniile ferate, se aflau ascunse, într-o groapă, sculpturile. (...) Interesul deosebit pe care tezaurul descoperit l-a iscat în masele largi s-a manifestat chiar în vara anului 1962, cînd noile sculpturi, expuse în sălile Muzeului regional de arheologie Dobrogea, au fost admirate de peste 300 de mii de vizitatori.

Dorinţa noastră a fost să punem cît mai curînd la îndemîna cititorului primele date şi aprecieri asupra celor 24 de monumente. În acest fel credem că răspundem cerinţei maselor largi, care aşteaptă cu viu interes o lucrare cu acest subiect, utilă, de altfel, şi specialiştilor care, într-o formă sumară, vor găsi aici cu un moment mai devreme datele esenţiale ale unei descoperiri atît de importante, rămînînd ca un studiu mai aprofundat asupra tezaurului de sculpturi de la Constanţa, pretinzînd un răgaz mai îndelungat, să fie realizat în viitor”, se arată în introducerea realizată de Vasile Canarache - „responsabilul şantierului arheologic Tomis“. 


Volumul are 149 de pagini și poate fi descărcat de mai jos. Dimensiune fișier: 24 MB

  Citește în format integral

484


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari