Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:13 09 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Eforie Sud, orașul întemeiat de un boier și dezvoltat de o regină

ro

09 Oct, 2024 17:00 309 Marime text
Eforie Sud în perioada comunistă
  • Eforie Sud este o stațiune care te atrage în fiecare anotimp, fiind renumită pentru plajele sale frumoase și pentru faleza impunătoare care urmează linia țărmului. De asemenea, stațiunea este renumită pentru tratamentele terapeutice care utilizează ape minerale și nămoluri, dar și pentru serviciile de wellness. Indiferent în ce anotimp ajungeți, sunt sigură că nu veți fi dezamăgiți de acest oraș de la malul mării.
Scurtă istorie a orașului
Eforie Sud este una dintre cele mai vechi stațiuni de pe litoralul românesc al Mării Negre, având o istorie ce începe la sfârșitul secolului al XIX-lea. Orașul a fost fondat în anul 1899 sub numele de Băile Movilă, în onoarea politicianului și filantropului Ioan Movilă, cel care a contribuit la dezvoltarea stațiunii. În acea perioadă, zona era cunoscută pentru apele sale sărate și nămolul terapeutic de pe malul Lacului Techirghiol, folosite în scopuri medicinale.
 
În perioada interbelică, stațiunea a cunoscut o dezvoltare semnificativă, atrăgând vizitatori din România și din străinătate datorită băilor sale de nămol și a poziției sale strategice pe litoralul Mării Negre. În 1928, localitatea a fost redenumită Carmen Sylva, după pseudonimul literar al reginei Elisabeta a României (1843-1916).După al Doilea Război Mondial, în perioada regimului comunist, între 1950-1962, localitatea a purtat numele ceferistului Vasile Roaită, iar ulterior, stațiunea a primit numele actual, Eforie Sud.
 


Întemeietorul localității, Ioan Movilă,  s-a născut în 1846 la București, fiind un urmaș al marii familii boierești a Movileștilor. A fost doctor în drept în Italia, procuror și judecător la tribunalul Vlașca, mai apoi președinte al Tribunalului Galați, deputat și prefect al județului Brăila. La 20 septembrie 1899 a pus piatra de temelie a viitoarei stațiuni balneo-climaterice din zilele noastre ce-i va purta scurt timp numele: Movilă – Techirghiol, actuala Eforie Sud.
O altă personalitate de care se leagă denumirea localității și a liceului din Eforie Sud este MS Regina Elisabeta, supranumită Carmen Sylva. S-a născut la 29 decembrie 1843, la castelul Monrepos din Neuwied, căminul familiei sale. Elisabeta era fiica Principelui Wilhelm Hermann Carol de Wied – descendent al unei vechi familii renane, al cărei arbore genealogic cobora până în secolul al XI-lea – şi a Principesei Maria Wilhelmina Frederica Elisabeta de Nassau.
A fost botezată de Augusta, viitoarea Împărăteasă a Germaniei. S-a căsătorit în 1869 cu Domnitorul Carol I, cu care a avut o fată, Principesa Maria (1870–1874). Regina Elisabeta, supranumită Carmen Sylva, s-a stins din viaţă la Bucureşti, la 18 februarie 1916, fiind apropiată de mare și de vapoare.
A petrecut în ţara sa de adopţie 47 de ani şi s-a identificat cu poporul ei, contribuind la împlinirea culturală a acestuia. A fost inteligentă, cultivată, sensibilă, o scriitoare distinsă şi o bună vorbitoare a mai multor limbi străine. A scris cu aproape aceeași uşurinţă în germană, franceză, engleză şi română.
De-a lungul timpului, Eforie Sud a rămas un important centru pentru turism balnear, în special datorită calităților terapeutice ale apei și nămolului din lacul Techirghiol, care sunt recomandate pentru tratarea afecțiunilor reumatice, dermatologice și ale sistemului locomotor.


Aspecte geografice
Eforie Sud este un oraș stațiune situat pe litoralul Mării Negre, în județul Constanța, situat la o distanță de 18 km sud de municipiu. Stațiunea se întinde de-a lungul coastei Mării Negre și este învecinată la nord cu stațiunea Eforie Nord, iar la sud cu localitatea Tuzla. Este cunoscută pentru plajele sale, băile de nămol terapeutic și turismul de wellness, atrăgând vizitatori care caută relaxare și tratamente pentru diverse afecțiuni de sănătate. Eforie Sud este mai puțin dezvoltat și mai liniștit în comparație cu omologul său din nord, Eforie Nord, ceea ce îl face o destinație mai calmă pentru turiștii care doresc să se bucure de Marea Neagră într-un mediu mai relaxat.
Din punct de vedere geografic, Eforie Sud se află între Marea Neagră și Lacul Techirghiol, un lac sărat renumit pentru proprietățile sale terapeutice. Această poziționare între mare și lac oferă stațiunii un climat maritim specific, caracterizat prin veri calde, dar moderat de briza marină, și ierni relativ blânde.



Orașul este situat la o altitudine joasă, între 0 și 20 de metri deasupra nivelului mării. Eforie Sud dispune de plaje lungi, nisipoase, unde țărmul este erodat în mod constant de acțiunea valurilor.
Clima este de tip continental cu influențe maritime, având veri călduroase și uscate, dar cu umiditate moderată datorită apropierii de mare. Temperatura medie anuală este de aproximativ 11°C, iar în timpul verii temperaturile pot atinge 30°C.

Obiective turistice
1. Faleza din Eforie Sud este un element iconic al stațiunii, cunoscută pentru frumusețea sa naturală și panorama spectaculoasă asupra Mării Negre. Aceasta se întinde de-a lungul coastei, oferind o priveliște superbă asupra plajelor și a mării, dar este și un loc de promenadă popular pentru turiști, în special la apus. Faleza este înaltă și abruptă în unele zone, oferind o panoramă largă asupra mării și a plajelor, dar și acces direct la acestea prin trepte și căi amenajate. În ultimii ani, faleza a fost afectată de eroziunea naturală provocată de acțiunea valurilor, ceea ce a dus la anumite măsuri de protecție, cum ar fi consolidarea cu diguri și ziduri de protecție.
Faleza oferă o promenadă lungă și liniștită, perfectă pentru plimbări relaxante, unde vizitatorii se pot bucura de aerul marin și de briza mării.
2. Plaja Eforie Sud are plaje nisipoase, mai puțin aglomerate comparativ cu alte stațiuni de pe litoral. Plajele sunt ideale pentru relaxare, înot și sporturi de apă.
3. Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, obiserică ortodoxă cu o arhitectură frumoasă, care merită vizitată pentru atmosfera sa liniștită și spirituală.
4. Băile sărate, de pe malul Lacului Techirghiol oferă tratamente cu apă sărată și nămol, recunoscute pentru efectele lor terapeutice asupra diverselor afecțiuni.



Eforie Sud este un oraș balnear aflat în dezvoltare, care îmbină istoria cu prezentul, fiind apreciată de turiști pentru calitatea apei și a aerului. O implicarea a administrației locale poate contribui la atragerea a mii de turiști anual, în acest loc de odihnă și relaxare.
 
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
 


Citește și:
#citeșteDobrogeaMănăstireaDervent, locul unde se produc miracole
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari