Istoria Dobrogei - Bibliografie Malalas (sec. VI) - „Cronografia”
28 Mar, 2025 17:00
28 Mar, 2025 17:00
28 Mar, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
1044
Marime text


Ioan Malalas s-a născut în Antiohia (Antakya/sud-estul Turciei asiatice) și a trăit între anii 491-578. El a redactat o cronică universalăîn 18 cărți, din care s-au pierdut începutul și sfârșitul, cuprinzând evenimentele de la facerea lumii și până la sfârșitul domniei lui Iustinian (565). Lucrarea este scrisăîntr-o limbă accesibilă publicului larg, dar numai partea contemporană vieții sale are o valoare documentara. Opera lui Malalas a servit ca model cronicarilor din Imperiul Roman de Răsărit pânăîn secolul XI-lea, fiind exemplarul cel mai vechi al cronicilor universale bizantine. (H. Mihăescu & Gh. Ștefan)
Cartea XVI
p. 402,3 - 403,3. În timpul domniei acestui (împărat) a ajuns tiran Vitalianus Tracul, pretextând că vrea să răzbune pe episcopii exilați. A ocupat Tracia, Scițiași Moesia [din dioceza Tracia făceau partea și provinciile Scythia Minor și Moesia Secunda, rezultate din divizarea vechii provincii Moesia Inferior] până la Odessos[Varna/Bulgaria] și Anchialos [Pomorie/Bulgaria], având de partea sa o armată numeroasă de huni și de bulgari. Împăratul [Anastasios 491-518] a trimis (împotriva lui) pe Hypatios, comandantul armatei din Tracia ; (acesta) s-a luptat cu el și, fiind trădat, a fost prins de Vitalianus; apoi, în schimbul unei sume mari de bani, el a fost dat înapoi romanilor. Hypatios a fost înlocuit și după ce s-a întors la Constantinopol a fost adus în locul lui comandant al armatei din Tracia CirilIllyricianul[vestul Peninsulei Balcanice]; acesta a pornit imediat și a dat lupta cu Vitalianus ; s-au bătut și au căzut mulți din amândouă părțile. Fiind învingător, Ciril s-a dus în orașulOdessosși ședea acolo. Vitalianus s-a retras din părțite acelea. El a cumpărat cu bani pe paznicii porților orașului Odessos, trimițându-le bani și oarecari promisiuni prin intermediul unor rude ale acestor portari. Săvârșindu-se astfel trădarea, Vitalianus a intrat noaptea în orașul Odessos, a prins pe Ciril, comandantul (armatei) Traciei, și 1-a omorât. Și a mers prădând iarăși toata Traciași Europa [provincie din dioceza Tracia care includea și Constantinopolul], până a ajuns în Sycaiși la Anaplus dincolo de Constantinopol, intenționând să cucereascăși Constantinopolul.
Editorii români notează că evenimentele au fost relatate de Marcellinus(sec. VI).
p. 405, 5-9; 16-18 - 406, 7-8. Acolo s-a dat lupta navală la ora a treia din zi. Și au fost cuprinse deodată de foc toate corăbiile tiranului Vitalianusși s-au scufundat în adâncul apei împreună cu ostașii goți, huni și sciți[locuitori ai provinciei Scythia Minor] care veniseră cu el ... Vitalianus fugi în timpul nopții din Anaplus cu cei care îi rămăsaserăși străbătu în aceeași noapte o cale de șaizeci de mile .... Vitalianus pleca la Anchialosși rămase acolo liniștit.
Cartea XVIII
p. 437,19 438,20. În timpul [528 – n. e. r.] domniei aceluiași (împărat [Iustinian I]) doi conducători ai hunilor au năvălit cu o mare armatăîn Sciția și Moesia; acolo erau comandanți ai armatei romane Baduariosși Iustin; aceștia au mers împotriva hunilor și dându-se o bătălie, Iustin a fost ucis în luptă. În locul lui a fost numit comandant al armatei din Moesia Constantiolus, fiul lui Florentius. Hunii au mers prădând regiunile pânăîn Tracia. Împotriva lor au ieșit comandantul Constantiolus, Godilasși comandantul armatei din ILlyria, Acum hunul, pe care împăratul Iustinianîl primise în sfântul botez. Hunii au fost prinși la mijloc în luptăși mulți din ei au căzut ; toată prada s-a risipit ; romanii au fost invingătoriși au ucis pe cei doi regi. Pe când se întorceau, au fost întâmpinați de alți huni. Fiind obosiți și prea fără puteri, comandanții romani au întors spatele. Hunii au urmărit pe comandanții romani care fugeau și i-au prins cu lațturile. Godilasși-a scos sabia, a tăiat lațul și a scăpat, pe când Constantiolusa fost trântit jos de pe cal; și Ascum a fost prins împreună cu el. După ce au pus mâna pe cei doi captivi, pe Constantiolus 1-au datapoi, primind de la împăratul romanzece mii de monezi ; acesta s-a inapoiat la Constantinopol. Pe Ascum hunii 1-au dus înapoi în țara lor împreună cu mulți alți sclavi. După aceea a fost paceîn părțile Traciei.
p. 490, 6-12. În luna martie, indictionul al șaptelea, hunii și slavii au invadat Tracia[540 – n. e. r.] ; s-au războit (cu populațiile) și au ucis mulți oameni, iar pe unii i-au prădat. Pe comandantul Sergius, fiul lui Bacchus și pe Ederma, fiul mai mare al lui Calopodios, i-au prădat si i-au luat sclavi. Găsind spărturi în zidul Constantinopolului, au intrat pe acolo și au pătruns până la sfântul Stratonicos.
Bibliografie
Ioannis MalalaeChronographia, ex recensione Ludovici Dindorfii, Bonn, 1831 (Corpus scriptorumhistoriaeByzantinae)
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970. (LXI. IoannesMalalas)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
Citește și:
Istoria Dobrogei - BibliografieGeograful din Ravenna - „Descrierea lumii”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii