Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:26 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Frigurile călă­toriei alungă stăpânirea de sine“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

12 Oct, 2020 00:00 3080 Marime text

 
O lucrare importantă, scrisă de academicianul român Ion Simionescu, în anul 1939, este „O ţară din poveşti”, vol. I, care prezintă, alături de imagini, cele mai frumoase locuri dobrogene. Cartea îi este dedicată stimatului coleg A. Lapedatu, profesor la Universitatea din Cluj. Un alt aspect notabil este faptul că prefaţa a fost semnată chiar de Ziua Învierii din 1928 de către autor, chiar dacă volumul a fost publicat 11 ani mai târziu. Şi cum putea să înceapă o lucrare atât de vastă despre pământul dobrogean decât cu precizarea: „Cel care cunoaşte trecutul istoric al Dobrogei şi a călcat mai îndelung pământul ei, nu va socoti drept exagerare părerea că ea nu are seamăn în Europa”. Imaginile se îmbină perfect cu prezentarea „la pas” a Dobrogei.

Capitolele sunt denumite după popasurile făcute de autor: „De la Galaţi la Tulcea”, „Munţii Măcinului”, „Spre Iacobdeal”, „De-a lungul braţului Sf. Gheorghe”, „Pe valea Taiţei”, „Prin mireasma Teilor”, „Pe braţul Sulinei”, „Insula Şerpilor”, „Popina Raselmului”, „Cherhanalele”, „În lungul Raselmului”, „Apus de soare pe Denistepe”, „Tulcea-Constanţa”, „Hârşova-Cernavodă”, „Pe drumul Englez”, „Prin stepă”, „În lungul coastei”, „Printre dealurile de la sud”.
 
Textul reprodus mai jos este citat din lucrarea „O ţară din poveşti”, vol. I”
 
"Călătorul străin, care se avântură spre provincia noastră transdanubiană, e condus de regulă pe drumul dela Bucureşti la Constanţa. Intrarea e în adevăr triumfală, măgulitoare pentru munca şi stiinţa noastră. Se admiră doar măreţul pod asvârlit peste Dunărea, suspendat deasupra apei ca o şuşiniţă de filigramă.
 
Dorobanţii de pază, cu atâta hotărîre în ţinută şi privire, par vii. Ei spun cui vrea să înţeleagă, ceiace e în inima noastră, a tuturora. Dela Cernavoda însă trenul fuge pe fundul unei voăi închise, care nu dă ideie deplină asupra frumuseţelor dobro gene."
 

După un larg ocol, vaporaşul defilează în faţa vaselor acostate în port

 
"Pornirea vaporaşului din Galaţi, stârneşte o svâcnitură de viaţă la debarcader. Cei care pleacă par grăbiţi, măcar că vaporul e legat de ponton cu odgoane de sârmă. Frigurile călă­toriei alungă stăpânirea de sine. Printre ei se amestecă hamalii îndoiţi de șele sub povara baloturilor; băeţii cu ziare gălăgioşi; cei cu coşul plin de covrigi proaspeți. Amestecul de glasuri, strigătele de comande, convorbirile depe ponton cu cei urcaţi, nasc forfotă omenească, cu aparenţa de viaţă intensă.
 
Un şuer strident, prelung, despică linistea lăsată peste apă; lovituri de clopot anunţă plecarea. Vaporul se clatină sub puterea maşinelor în funcţiune; valurile răscolite împrăştie nouraşul de svârlugi argintii, cu ochii ca mărgelele, adunate la be1șugul de hrană, de lângă mal. După un larg ocol, vaporaşul defilează în faţa vaselor acostate în port unele cu pântecele umflat şi hornurile scurte, altele cu punte abea râdicată deasupra apei. Monitoarele românești, cu pavaza de oţel, sclipesc în îmbracămintea lor curată, iar mai în sus caicuri cătrănite sunt gata de plecare, vraf de scânduri şi leaţuri. În lungul malului stau pironite şi plute scoborâte din depărtatele păduri de munte. Sunt vecine cele trei mari etape din civilisaţia romenească."
 
Citește în format integral
 

Silozurile iau înfățișarea unor blocuri uriașe de piatră

 
"Nori străvezii domolesc căldura soarelui. Asupra locurilor se revarsă lumină blândă si uniformă. Râmân în urmă șiragurile de case depe înălțimea malului. Silozurile iau înfățișarea unor blocuri uriașe de piatră, în masivitatea arhitecturilor simple.
 
Oraşul cu casele înşirate pe două rânduri, unul pe deal, altul la marginea luncii, pare ca un port de mare. Dincolo de apă se înşiruie panorama limpede a munţilor Mă­cinului, de la piramida Bugeacului ca un pinten, până la creasta zimţuită a Pricopanului."
 
 
DREPTURI DE AUTOR  

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.   b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.   

 
 
Citește și:
 

#citeşteDobrogea „Știm toate colţurile din lume, dar nu ne înfiorăm la frumuseţile, fie și sălba­tece, ascunse în țară “. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
Dobrogea la 1896 - Mărturiile unui biograf uitat, locotenentul Athanasie Napoleon Starea aşezărilor, Insula Șerpilor şi alte date generale (III) (galerie foto)

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari