#citeșteDobrogea Jean Tița Bibu – un om și o vioară
13 Oct, 2020 00:00
13 Oct, 2020 00:00
13 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3231
Marime text
Astăzi se împlinesc patru ani de la trecerea în neființă a violonistului constănțean Jean Tiţa Bibu, unul dintre cei mai iubiți muzicieni ai urbei tomitane, pomenit și astăzi cu nostalgie de colegi sau prieteni.
Născut pe 11 iunie 1957, a absolvit Liceul de muzică în 1976 și s-a angajat în orchestra Teatrului Liric (devenit mai apoi Opera Constanța), fiind și colaborator al Filarmonicii „Marea Neagră”, cu care a participat la numeroase turnee în țară și străinătate.
Fiindcă scena „mică” a fost insuficientă pentru inimosul artist, el a căutat mereu să iasă, cu vioara sa, pe „scena mare” a cetății, fiind prezent permanent la întâlniri și evenimente, singur sau alături de cvartetul său.
Parcursul lui Nea Jean, așa cum îi spuneau apropiații, a fost plin de muzică, de entuziasm și de pasiune pentru viață. În anul 2000, și-a finalizat studiile superioare la Facultatea de arte a Universității „Ovidius” din Constanța, după ce mai fusese o dată student al Facultății de drept.
După ce, timp de patru decenii, și-a încântat publicul meloman, sănătatea l-a trădat și a plecat să cânte printre îngeri, pe 13 octombrie 2016, la doar 59 de ani.
În 2014, când a suferit prima intervenție chirurgicală pe creier, la Brain Institute, personalul medical din spitalul bucureștean a rămas impresionat de curajul și optimismul maestrului, care se lupta cu boala, dar nu renunțase niciodată la speranță.
După operație, a ținut un mini-concert, declarând că, pentru el, vioara este totul. „Ia-mi vioara din mână și sunt pierdut, nu știu pe ce lume sunt”, au fost cuvintele lui, reproduse într-un articol dedicat de Brain Institute acestui pacient memorabil.
Citește și:
„Dumnezeu să îi ocrotească somnul!“ Un ultim omagiu pentru maestrul Jean Tița, la Capela Bisericii Sf. Constantin şi Elena din Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii