#citeșteDobrogea Nina Arbore, între Matisse și neobizantinism
08 Oct, 2020 00:00
08 Oct, 2020 00:00
08 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3691
Marime text
Astăzi aniversăm 131 de ani de la naşterea pictoriţei Nina Arbore, legată de Constanța și Dobrogea prin Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.
Născută la 8 octombrie 1889, într-o familie de vechi boieri din Basarabia, Tamara Nina Arbore s-a ocupat de zugrăvirea lăcașului de cult tomitan, a cărui recepție a avut loc la 29 noiembrie 1938, comisia fiind formată, printre alții, de episcopul Gherontie Nicolau și Camil Ressu, directorul de atunci al Academiei de Belle Arte din Bucureşti.
Cu studii de artă la Munchen şi mai apoi la Paris, unde a frecventat Academia liberă condusă de Henri Matisse, artista a fost influențată decisiv de curentul avangardist, ea rămânând tributară inovațiilor plastice aduse de celebrul artist francez.
Arta ei cu note expresioniste şi foviste, de mare succes printre colecţionarii şi criticii de artă ai perioadei interbelice, se îmbină armonios cu pasiunea pentru pictura cu influenţe neobizantine, autoarea frescei de 2.000 m², din biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, lăsând, de asemenea, urme memorabile și în alte lăcașuri din țară, precum biserica „Sfântul Ilie” din Sinaia sau catedrala din Deva.
Împreună cu Olga Greceanu şi Cecilia Cuţescu-Storck, Nina Arbore a pus bazele unei strânse prietenii artistice, înfiinţând, în 1916, „Asociaţia femeilor pictore şi sculptore”, patronată de Casa regală a României. Prietenia lor a fost numită ulterior „Grupul celor trei doamne”, prin raportare la faimosul „Grup al celor patru” – Han, Tonitza, Şirato şi Dimitrescu. Cele trei artiste au călătorit mult în străinătate şi au avut expoziţii în mari oraşe din lume - New York, München, Barcelona şi Roma - reprezentând aripa autohtonă a modernismului şi a avangardei internaționale.
La Expoziţia Internaţională de Arte Plastice de la Barcelona, din anul 1929, artista a fost distinsă cu Diploma de Onoare.
Nina Arbore a murit la 7 martie 1942, în București, operele sale fiind incluse în multiple colecţii publice - Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti sau Biblioteca Academiei Române.
Sursa foto: captura youtube/tvr cultural
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii