Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:19 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Salut, Sighet! Supraviețuitorii lotului Vișovan

ro

03 Sep, 2020 00:00 3494 Marime text

Scriitoarea constănțeană Güner Akmolla, provenind dintr-o familie de tătari crimeeni care a dat opt deţinuţi politici, s-a implicat cu dedicare și pasiune în recuperarea imaginii unor personalităţi marginalizate sau persecutate de regimul comunist.

A participat, încă din 2000, la simpozioanele internaționale de la Pitești, unde, anual, au loc întâlniri menite să țină vie memoria celor care au pierit în urma atrocităților din închisorile comuniste.

La Pitești, autoarea l-a cunoscut pe preotul Marius Vișovan, fiul fostului deținut politic prof. Aurel Vișovan, mort în temnița de la Sighet, alături de cei 18 elevi ai săi. Invitată să ia parte la memorialul „Salut Sighet!” din 29 august, anul acesta, Güner Akmolla nu a putut ajunge, în schimb a primit informații și materiale de la eveniment, pe care urmează să le introducă în romanul la care lucrează, traducându-le în tătară.
Iată mai jos un fragment intitulat „Supraviețuitorii lotului Vișovan”:
 

Există un memorial intitulat „Salut Sighet!” El este creația preotului fiu de deținut politic, Marius  Vișovan din Sighet.
Datorită sârguinței deosebite depuse de preotul Marius Vișovan, an de an vedem pe cei care au supraviețuit acelei nefaste condamnări ce a purtat numele de „lot Vișovan” în anii de tristă amintire 1949 și următoarele...

Supraviețuitorii se întâlnesc în ziua de 29 august în celula 74 și organizează slujba festivă în memoria celor 18 elevi și un profesor al liceului „Dragoș Vodă”. Între anii 1946-1948 ei au efectuat propagandă anticomunistă și legionară în satele Ieud și Dragomirești. În momentul arestării, aveau cu toții vârsta sub 20 de ani, doar profesorul  Aurel Vișovan avea  22 de ani! Ei sunt considerați primul lot de deținuți politici de la închisoarea din Sighet!  

Cei 4 supraviețuitori (din cei 18 cât totaliza „lotul Vișovan”), ajunși deja la vârste venerabile, sunt: Ioan Ilban (90 ani) și Petru Codrea (89 ani) – ambii cu domiciliul în Sighet, Ioan Dunca (88 ani) – Vișeu de Sus, și Nistor Man (91 ani) – Tg. Mureș. În afara celor din „lotul Vișovan” mai sunt în viață 7 deținuți politici din Maramureșul istoric, ne relatează pe internet preotul profesor Marius Vișovan. Ioan Ilban din Dragomirești scrie că organizarea grupului a început încă din anul 1946, an oarecum de relativă independență politică în comparație cu teroarea ce se va stabili în anul 1948! 

În Maramureșul istoric mai sunt în viață 7 deținuți politici, doi au putut veni la „Salut Sighet” în ziua de 29 August 2020. Fotografia este istorică, urmărim de la stânga la dreapta pe urmași, precum Ioan Man (rudă cu Nistor Man), părintele Marius Vișovan, preot Cornel Ardeleanu, Adriana Ilban, fiica d-lui Ilban, d-na Magdalena Vișan, soția preotului fiu de deținut politic. N-au fost pre    zenți, regretăm, Petru Codrea  și Ioan Dunca. Dar, prin salutul celor prezenți, erau în celulă,  toți cei 18 elevi arestați în 1948, cu ruga și cu lupta, cu credința și cu noblețea unui neam întreg.

  
Sursa foto: preot Marius Vișovan
 
Citeşte şi:

#citeșteDobrogea: Genghiz Daggî - „El a avut Crimeea mereu în fața ochilor săi”

#citeşteDobrogea: Scriitorii noștri, eroii noștri

#citeşteDobrogea: Puţină istorie. Epopeea Crimeii

#citeşteDobrogea: Bekir Çoban-Zade, promotor al erei moderne în cultura tătarilor crimeeni

#citeşteDobrogea: Personalităţi tătare în Dobrogea secolului XX (galerie foto)

#citeşteDobrogea: Mehmet Niyazi - poetul naţional al tătarilor crimeeni din România (1878 -1931)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari